Kamera & Bild testar
Test: DJI Osmo – en ny konkurrent
Från att ha fokuserat på flygande kameror tar DJI nu upp jakten på förstaplatsen actionkameramarknaden med sin nya Osmo Action. Kan de putta konkurrenterna av tronen? Både ja och nej.
Det kinesiska företaget DJI har gjort sig ett namn som en av de största spelarna på kameradrönarmarknaden. Men de är uppenbart inte nöjda med att bara regera skyarna, nu har de även gett sig in i actionkamerträsket där Gopro längre regerat förhållandevis ostörda. Det har dykt upp en och annan konkurrent som under ett eller några år har varit ett vettigt alternativ, men de har nästan alltid fallit ifrån. Sannolikt för att Gopro har varit en svår konkurrent. Gopro har haft ett försprång på de flesta då actionkameror är det enda de sysslat med och lagt alla sina resurser på. Men nu kommer alltså DJI med sin Osmo Action (icke att blanda ihop med Osmo Pocket, som är deras lilla gimbalkamera).
Det är omöjligt att skriva om DJI Osmo Action utan att jämföra den med Gopros Hero 7 Back. Tittar man på specifikationerna på Osmo Action får man känslan av att då någon chef på DJI tillfrågades om denne hade några önskemål om funktioner i Osmo Action rabblade denne specifikationslistan för Hero 7 Black. En smart grej är att DJI har valt samma gränssnitt för tillbehören som Gopro. Det betyder att man kan använda i stort sett alla Gopros tillbehör, en bra grej när man släpper sin första actionkamera eftersom tillbehören är en stor del av användandet. Ett par saker skiljer dem dock åt, vissa till Osmos fördel, vissa till dess nackdel.
Bildmässigt har Osmo Action en 1 2/3” sensor som ger stillbilder i både råformat och jpg med 12 megapixlars upplösning. Den kan filma i 4K/60p (och bildfrekvenser ner till 24p). Vill du filma med högre bildfrekvens kan du få upp till 240p om du går ner till 1080. Den kan även filma i HDR upp till 4K/30p. Andra funktioner är till exempel elektronisk bildstabilisering, röststyrning, timelapse, wifi och hyperlapse, en stabiliserad film baserad på stillbilder.
Två skärmar
En av de saker som är speciell med Osmo Action är att den har två skärmar, dels en större pekskärm på baksidan där man gör större delen av de inställningar som erbjuds, men den har även en liten skärm på framsidan. Det gör att man kan se vad det är kameran fångar om man filmar sig själv. Det är en ganska liten skärm så om kameran sitter för långt bort gör den inte jättemycket nytta, men på närmare håll är den helt klart hjälpsam.
Man byter mellan skärmarna antingen genom att hålla in snabbvalsknappen på sidan av kameran i en sekund eller genom att knacka två gånger med två fingrar på den stora skärmen på baksidan, eller säga åt kameran att byta om man har röststyrningen igång.
Imponerande stabilitet
En av de första sakerna jag var sugen på att testa med Osmo action var bildstabilseringen, kallad Rocksteady av DJI. En sjuka som actionkameror länge har lidit av är att när man gör något som är det minsta skakigt så blir filmerna därefter. Jag har mängder av cykelvideos liggande på hårddiskar som knappt går att titta på för att allt man ser studsar, hoppar och skakar. HIttills har dessa problem lösts med hjälp av små gimbals man kan fästa sin actionkamera i och sedan filma. DJIs försäljningsargument om att man nu inte skulle behöva en gimbal längre tog därför spinn hos mig. Vet ni vad? Bildstabiliseringen är riktigt imponerande. Filmerna ser nästan ut som om de har filmats med en gimbal. Jämför man rakt av med material från en gimbalförsedd kamera är det skillnad, men den elektroniska bildstabiliseringen i DJI Osmo Action gör ett väldigt bra jobb.
Du kan även filma på fri hand med bara ett handtag under kameran och göra kameraåkningar som ser riktigt bra ut. Allt material blir behagligare att titta på.
Det finns ju så klart några begränsningar med stabiliseringen. Till exempel kan du inte använda den i 4:3-lägena, du kan heller inte använda den i högre fps än 60, så vill du ha väldigt stabil slowmotion film i de 240fps som kameran kan leverera i 1080, ja då måste du lösa det på något annat sätt. Filmar du i HDR-läget kan du heller inte använda bildstabiliseringen.
Men den stora nackdelen med Osmons bildstabilisering är att den kapar mellan 18–20 procent av bildytan. Det vill säga att utsnittet blir märkbart mindre vidvinkligt. För en del applikationer är det inget stort problem, men det kan vara lite störande om du till exempel filmar när du cyklar eller liknande. För mig hände det ganska ofta att hela styrets bredd inte fick plats i bild till exempel (med kameran monterad på bröstet), och det är ju lite tråkigt då det förtar lite av känslan i filmen. Det här är också en skillnad mot konkurrenten Gopro som har en större bildvinkel.
Röststyrning och pekskärm
Liksom konkurrenten har Osmo Action röststyrning, det finns en handfull kommandon som att byta skärm, börja spela in, sluta spela in, ta en stillbild och stänga av. Röststyrningen fungerar överlag bra, ibland får man upprepa sig några gånger och man låter ju lite fånig när man står och ropar åt en kamera. Men det är ganska smidigt att slippa släppa händerna från det man håller på med och trycka på kameran.
En sak som dock kan vara lite störig är att när man säger åt den att stänga av så får du ju i slutet av varje klipp höra din egen röst som ropar »stop recording«, det hade ju varit fiffigt med en funktion som kapade de sista två sekunderna av de filmer man gjorde med röststyrningen, men ja det är en petitess. En funktion som hade varit bra är att kunna väcka kameran ur standbyläge med ett röstkommando, men det går inte.
DJI har även en pekskärm via vilken man sköter i stort sett alla menyjusteringar. Det har sina fördelar och nackdelar. Man slipper ett evinnerligt tryckande på knappar för att ta sig runt i menyerna. Men o andra sidan så funkar det nu inte att justera något utan att ta av sig handskar. Sveper man uppåt får man fram de olika alternativet för upplösning och fps samt bildstabilisering, nedåt kommer man till huvudmenyn och åt vänster så kommer man åt exponeringsinställningar och vissa bildinställningar. Vill man istället titta på sina bilder och filmer sveper man åt höger.
Den största nackdelen med pekskärmen är att vissa inställningar är lite piliga och andra är lätta att göra fel. Bland annat är inställningen för upplösning och fps ganska lätt att scrolla för långt åt något håll och få fel värden. Det kan i sin tur göra att bildstabiliseringen inte fungerar, vilket kan sabba din film (om nu inte en felinställd upplösning och/eller fps redan gjort det).
Raktecknande
En av fördelarna med DJI Osmo Action i jämförelse med Gopro Hero 7 Black är att Osmo action har en inställning som ger en raktecknande bild, detta utan att det försvinner så väldans mycket av vidvinkeln. Det är fördelaktigt om du vill använda Osmo action tillsammans med andra kameror, då kan du gå från raktecknande dslr-video till en raktecknande actionkamera. Det kan vara skönt att slippa det där fisheyeutseendet som oftast kommer med actionkameror.
Osmo action har också en filminställning som ger något lägre kontrast och ett mer “filmlikt” utseende, det är inte i närheten av vad en mer avancerad kamera kan åstadkomma, men det ger lite mer att jobba med om man vill bearbeta sitt filmmaterial i efterhand.
Tillbehör
Redan i början av testet var jag inne på området tillbehör en aning, nämligen genom att nämna att DJI Osmo action har samma tillbehörsfäste som Gopro vilket gör att i stort sett alla Goprotillbehör fungerar för Osmo action. Under testet har jag provat Osmo action med Gopros stativfäste, huvudband och bröstsele. Alla har fungerat bra, i vissa fall är inte justermånen riktigt lika bra som för en Gopro i motsvarande fäste, men de passar utan problem. Det här är så klart väldigt smart av DJI, då slipper man själva utveckla och lansera en massa fästen direkt för att kameran ska bli attraktiv, de som frekvent använder sig av Gopros kameror har säkerligen de fästen de vill ha och kan därför skaffa en Dji Osmo action om man vill prova något annat, utan att behöva bekymra sig för fästen och tillbehör.
Till Osmo action finns även ett flertal tillbehör, platta och bjöda fästen som klistras på plats. Ett dykhus som gör att kameran kan tas ner till 60 meter (den klarar dryga tio meter utan några tillbehör), men också ND-filter som skruvas på objektivet. ND-filtren är en bra grej när man vill kunna filma med en längre slutartid i ljusa förhållanden. Det behövs inte mycket mer än en solig dag på stranden för att det ska vara en bra idé med ett ND-filter.
Kameran har även inbyggd wifi och det finns en app till den. Via appen kan du göra alla inställningar som behövs och du kan även starta och stoppa filmning. Appen är dock inte lika bra som kameran är, under testet använde jag bara appen för att göra justeringar när kameran var monterad så att jag inte med enkelhet kunde komma åt den. Men DJI behöver jobba lite på appen känns det som. Du kan inte heller livesända via appen som du kan göra med Gopro.
Bildkvalitet
Både 4K och 1080 ser bra ut vad gäller skärpa, både i mitten och ute i hörnen. Däremot så sjunker skärpan lite när man filmar med 240fps, det blir inte dåligt, men märkbart svagare skärpa. Svagt ljus är så klart inte den här kamerans starka sida men den fungerar helt okej även i lite svagare ljus. Brusreduceringen är inte för kraftig utan gör ett bra jobb.
HDR-läget är ett kul alternativ och har sin största styrka i att hantera högdagrarna så att dessa inte tappar täckning.
Vill man fota stillbilder är bildkvaliteten fin även här. Råfilerna blir dock rätt stora då DJI inte har valt att använda någon mer genomtänkt paketering av filerna. En fil hamnar ofta runt 24MB.
Slutsats
DJI har lyckats väldigt bra med sin första actionkamera. De är ju inga duvungar på området då de gjort kameror till sina drönare under flera år, men det är ändå imponerande att de träffat så pass rätt med sin första produkt i ett nytt segment.
I dagsläget är det den största konkurrenten till Gopros tidigare ganska ohotade första plats på fältet. DJI Osmo action är ett bra alternativ för den som inte behöver samma vidvinklighet som Gopro erbjuder och som vill prova något annat.
Tillbehören finns redan och formfaktorn (som till exempel spelade mot Sonys actionkameror) är bra.
Det är ingen kamera man köper för att fotografera stillbilder, det är mer att se som en bonus i sammanhanget. Men DJi Osmo Action fungerar utmärkt både som dedikerad actionkamera för den seriöse hemmafilmaren och att ha med en dag till stranden med familjen för att filma och fota bad, lek och annat skoj.