Kamera & Bild testar
Test: Fujifilm X-T20 – prisvärd prestanda
När vi testade föregångaren X-T10 blev vi imponerade av prestandan. Sammanfattningsvis kan man säga att Fujifilm har lyckats igen – trots stora förväntningar.
X-T20 är Fujifilms instegsmodell i den lite mer avancerade delen av X-serien. Den ärver mycket av sin teknik från storebror X-T2, men saknar några av de mer proffsigare funktionerna, till exempel vädertätningen, joysticken för att byta fokuspunkter, möjligheten att ha batterigrepp och möjligheten till att mata ut film i log-format.
Men rent bildmässigt saknar den inte speciellt mycket, den nya sensorn på 24 megapixlar har tidigare visat sig ge riktigt bra resultat i både X-Pro2 och X-T2. Processorn från dessa två modeller, som nu även stoppats in i X-T20 har även den gjort sitt till för att öka på hastigheten och prestandan i kameran, vilket gör att den bland annat får möjlighet att filma i 4K.
Wifi-funktionen finns kvar sen tidigare och fungerar bra, både för att föra över bilder och styra kameran. Allt som allt presenteras X-T20 som en riktigt vettig kamera för dem som inte behöver den proffsiga touchen som X-T2 erbjuder. Men når X-T20 upp till den nivån?
Nya lägen
I det stora hela ser X-T20 ut ungefär som X-T10 till det yttre. Det som har hänt är att ett nytt läge dykt upp på exponeringskompensationsratten. Vrider man den 180 grader från utgångsläget hamnar man på »C«-läget, det innebär att man kan vrida kompensationen upp till 5 steg istället för de tre stegen som är inritade på vredet. Ett annat nytt läge är att filmfunktionen fått ett eget läge på drive-ratten, med andra ord är det lättare att börja filma än tidigare.
Ett annat nytt läge är en korneffekt, som kan användas för att ge bilderna ett filmlikt korn. Effekten går att applicera i två steg, men i ärlighetens namn vet jag inte om den bidrar med så mycket.
Kamerans formfaktor ger den visserligen kanske något sämre ergonomi än andra kameror i samma klass då greppet är förhållandevis litet. Men det där är en balansgång, personligen föredrar jag lite större grepp, men då blir ju själva kameran större med allt vad det innebär.
Gasen i botten
Med hjälp av en ny processor, alltså samma som i X-T2 och X-Pro2, ska till exempel uppstartstiden ha kortats ner och autofokushastigheten ökats. Men det är inte bara processorn som står bakom hastigheten på autofokusen, fokuseringen är nämligen helt omgjord sedan X-T10. Nya algoritmer ska både öka farten, förbättra säkerheten samt göra den betydligt säkrare på att följa föremål som rör sig.
X-T20 har liksom X-T2 fått flera olika inställningar som kan appliceras på den följande fokuseringen beroende på hur motivet rör sig. Den saknar dock läget där man själv kan justera den följande fokuseringens beteende, det är enkomt för X-T2. Men att dessa funktioner fanns med i X-T2 var redan det imponerande, så att de till stor del återfinns i X-T20 är också det imponerande.
Den fasdetekterande delen av fokuseringen täcker 40 procent av ytan med sina 91 fokuspunkter, den kontrastavkännande delen av autofokusen täcker i sin tur 85 procent av bildytan och totalt huserar kameran 325 fokuspunkter.
De tre fokusområdena finns också representerade i X-T20, enpunktsfokusering, zonfokusering och bred/spårning. Zonfokuseringen kan enkelt förklaras som en ruta (på vilken man kan justera storleken) där fokuspunkterna i rutan är aktiva. Sätt rutan över det område där ditt motiv kan tänkas röra sig och fokusera, fokuspunkterna kommer sedan att följa efter ditt motiv.
Det fungerar i stort sett som tänkt, men det krävs att motivet sticker ut från bakgrunden, annars får fokuspunkterna svårt att hänga med i förflyttningarna. Samma sak gäller om du valt en stor ruta(den största storleken innehåller alla fasdetekterande punkter), då får den lite kämpigare att hitta rätt. Men tanken är god och utförandet fungerar oftast bra.
Generellt är autofokusen rätt snabb, om den är så väldans mycket snabbare än föregångaren är svårt att säga. Men så där supersnabb upplever jag den inte, men den är inte långsam heller, tillräckligt snabb är väl ett bra sätt att beskriva den på.
Seriebildstagningen ligger på åtta bilder per sekund vilket är bra jobbat för en kamera i den här klassen. Slår man om till elektronisk slutare får man upp hastigheten till 14 bilder per sekund, då är man i klass med de riktigt snabba kamerorna. Den klarar visserligen inte av den farten lika länge som proffskamerorna, men ändå.
Smart pekskärm
X-T20 har fått en smart nyhet. En fällbar pekskärm pryder baksidan. Förutom att uppfylla de vanliga kraven på en skärm ger den alltså användaren möjligheten att styra vissa funktioner direkt med fingerspetsarna. Man kan välja mellan att välja fokuspunkt, aktivera autofokusen och ta en bild med hjälp av att peta på skärmen.
Du kan också bläddra mellan bilderna i bildvisningsläget med fingrarna, zooma genom att knipa och dra precis som på en smartphone. Men en av de smartare funktionerna är att om du duttar snabbt två gånger på en bild zoomar den in bilden till 100 procent, smart, men det stannar inte där. När du dubbelduttar på skärmen är det din fokuspunkt som zoomas in, på så sätt kan du direkt se om skärpan sitter. Smart och smidigt tänkt!
En grej som dock är lite irriterande är kombinationen med den vinklade pekskärmen och ögonsensorns känslighet. Det är nämligen så att när skärmen är vinklad uppåt, till exempel om man fotar med kameran i midjehöjd men vill stå upp, så slocknar skärmen när jag för handen till skärmen för att flytta fokuspunkter.
Ögonsensorn som används för bytet mellan skärm och sökare reagerar när mina fingrar är fem centimeter från den. Visst, det går att slå av ögonsensorn och bara använda skärmen, men jag kan ändå inte låta bli att störa mig på det. Det borde gå att justera ned känsligheten på ögonsensorn något.
Gillar man att filma kan man använda pekskärmen för att byta fokuspunkt medan man filmar. Med testobjektivet 18-50 f/2,8-4 fokuserade kameran om utan att skapa onödigt störande ljud på filmen.
På filmsidan har Fujifilm skärpt till sig bra. Föregångaren hade inte så imponerande prestanda i full HD, men till X-T20 är skillnaden stor. Filmkvaliteten på 50 bilder per sekund i full HD är bättre än vad den var i 25 bilder per sekund i föregångaren. Sedan har den så klart 4K också, som ger fler detaljer och bättre kvalitet.
Aps-c-sensorn som sitter i X-T20 är en av de bättre vi testat så kvaliteten på stillbilderna är mycket bra med fin färgåtergivning. Jag har svårt att tänka mig att någon skulle bli besviken.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan man säga att Fujifilm har lyckats igen. X-T20 är en mycket kompetent kamera som ger användaren funktioner som man ibland bara hittar hos dyrare kameror. Klarar man sig utan de funktioner som ger X-T2 sin mer professionella touch men vill ha bildkvaliteten så är X-T20 ett bra val.
Tack vare den lilla spaken som slår om hela kameran till ett autoläge så är det en kamera att växa med, från nybörjaren till den mer avancerade användaren.