Kamera & Bild testar
Test: Fujifilm XF 80mm F2,8 – låter dig komma riktigt nära
Fujifilm utökar sitt objektivutbud, nu med sin första makro med 1:1-förstoring för närbildsfotografering: Fujifilm XF 80mm F2,8 R LM OIS WR Macro. Objektivet öppnar upp för att komma riktigt nära både småkryp och blommor – men även för att få ett användbart teleobjektiv.
Förutom att kunna ta extrema närbilder menar Fujifilm även att objektivet lämpar sig bra för porträttfotografering, eftersom brännvidden på 80 mm i APS-C motsvarar 122 mm i småbildsformatet – en rätt omtyckt porträttbrännvidd.
Objektivet är vädertätat, och har en skyddande gummiring runt fattningen, och ska även tåla både minusgrader och damm. Konstruktionsmässigt är det kraftigt och stabilt byggt, med en behövlig och väl tilltagen fokusring för manuell fokusering, vilket är en klar fördel att behärska vid just makrofotografering. Fokusringen är väl avvägd i tröghet och riktigt mjuk att rotera, vilket gör den finkänslig och lättanvänd vid närbildsfotografering.
Bländaren kan som vanligt justeras via bländarringen till valt värde, eller hållas i automatläget A, för att ställa in bländaren på kameran, eller använda kamerans automatik.
På objektivet finns tre smarta lägen för att ställa in fokusspannet, något som i det närmaste är ett måste för ett makroobjektiv om man inte vill råka ut för en rejält tidsödande fokusjagning. Läget »Full« öppnar upp hela fokusspannet från 0,25 m till oändligheten, men om man fotograferar något nära är 0,25–0,5 metersläget att föredra för att undvika att objektivet söker igenom hela spannet. Samma sak med 0,5 m–oändligheten, vilket tar bort den svåraste delen för autofokusen.
Autofokusen är i övrigt inte supersnabb, kan ibland låta något, och vid extremfall och fokus omkring närgränsen fokusera fel – men det är också då som skärpedjupet blir som kortast.
Fujifilm-objektivet har även inbyggd bildstabilisering, något som så klart bidrar till vikten på 750 gram – objektivet har en märkbar tyngd, framförallt på ett kamerahus som är lättare. Å andra sidan bidrar det till en viss stabilitet i greppet, även om det är svårt att hålla stilla länge. Till hjälp finns den optiska bildstabiliseringen som fungerar riktigt bra. Här ser man i sökare eller på skärmen hur mycket och hur stabilt den faktiskt kan kompensera för skakningar vid frihandsfotografering, vilket är imponerande.
Slutsats
Objektivet är riktigt skarpt – vi är faktiskt lite imponerade – och håller hög klass i bildernas skärpa även långt ut i kanterna. Objektivet ger även ytterligare möjlighet till skarpa bilder tagna på fri hand i och med den inbyggda bildstabiliseringen som är riktigt bra.
Objektivet är inte helt fri från distorsion, men den är inte heller nämnvärt stor, vilket gör att objektivet får precis de egenskaper som man vill att det ska ha.
Är du ute efter ett makroobjektiv så presterar det riktigt bra.