Kamera & Bild testar

Test: Laowa 15mm F2 FE D-Dreamer – 110 grader av rolig ljusstyrka

Ljusstarkt och vidvinkligt är ofta en rolig kombination. Här hittar vi ett över lag väl presterande objektiv som med sin bildvinkel kan vara användbart i vissa situationer. Fri från distorsion och kromatisk aberration – bara du står ut med vinjetteringen.

Detta objektiv har många likheter med Laowa 10–18mm F4,5–5,6 FE, i varje fall utseendemässigt, och passar Sonys fullformatskameror. Upplägget på objektivet är detsamma, och byggkvaliteten också den liknande – alltså riktigt robust byggt och med en vikt på nära ett halvt kilo.

Den största skillnaden – förutom att det inte är en zoom, utan har fast brännvidd på 15 mm – är att det är mycket ljusstarkare då det har en största bländaröppning på f/2.

Objektivet har ingen autofokus, utan fokuseras manuellt. Det har en viss tröghet, även om det går mjukt och fint att vrida ringen. Behöver man justera fokus vid exmpelvis filmning så finns alla möjligheter till en mjuk justering utan hack.

Spännande vinklar. Objektivet är riktigt roligt att använda – och presterar också bra i svagt ljus på sin bländare på f/2. 1/100 s, f/2, ISO 100

För den som filmar och vill justera bländaren finns också här ett reglage för att växla mellan klickbar justering eller mjuk, sömlös justering av bländaröppningen. Reglaget sitter i direkt anslutning till bländarringen, men tyvärr något för nära, vilket gör att den kan justeras av misstag från exempelvis att vara mjuk till att ha klick.

Bländarringen är annars mjuk och fin, något mjukare än 10–18mm-objektivet. Däremot är räfflorna något små för greppet, som gör att det blir glatt.

Fokusringen känns däremot perfekt på alla sätt och vis. Både lagom trög och mjuk på en och samma gång, och med lagom distans för själva vridningen mellan olika avstånd för fokusen.

Motljusskyddet som följer med är även det kvalitativt i metall och skruvas runt för att sitta fast. Det enda jag tänker på här är att det inte finns något slutligt »klick« för att ha den på plats – enbart att det blir lite trögare på slutet av monteringen. Detta gör att minsta tryck eller stöt på mottljusskyddet gör att det justerar sig, vilket känns som en onödig detalj att missa på ett i övrigt välkonstruerat objektiv.

Med en närgräns på bara 0,15 meter kan man komma riktigt nära och få till spännande perspektiv.

Slutsats

Objektivets skärpa är bra i mitten, redan från f/2. Kantskärpan blir något bättre vid nedbländning, men är även den bra vid f/2.

Vinjetteringen är synbar, och ungefär likadan som hos objektivet Laowa 10–18mm F4,5–5,6 FE vid samma brännvidd.

Objektivet har heller ingen synlig distorsion eller kromatisk aberration.

I det stora hela presterar objektivet bra, med bra skärpa över lag, och inga större brister förutom vinjetteringen.

Summerar vi intrycken har Laowa här lyckats mycket bra att skapa en extrem vidvinkel till ett attraktivt pris. Dessutom är det ljusstarkt, med sin bländare på f/2, vilket gör att det kan användas till spännande situationer för både foto och film.