Kamera & Bild testar

Test: Mer, modernare kamera i nya NX200

Design och stil tillsammans med utveckling från föregående modell från Samsung. Möjlighet till högre ISO, filmning i full-HD och intressanta knappfunktioner gör NX200 till en blandning som passar alla som är intresserade av att utvecklas i sin fotografering.

Mycket har hänt sedan föregångaren NX100 som kom 2010. Samsung har nu gått ifrån den sparsmakade något platta designen utan grepp, för att i stället låta NX200 gå mot ett utseende som utstrålar »mer kamera«. Antagligen är det också detta som går hem hos konsumenterna. Kanske är det därför som vissa former ärvts från NX11 med mer systemkamerakänsla. NX200 har alltså lite av båda kameramodellerna i sig.

Jämför vi specifikationerna ser vi att en helt ny sensor sitter bakom skalet. 20,3 megapixel i APS-C-formatet med ett omfång på mellan 100 och 12 800 ISO, samt möjlighet att spela in film i FULL-HD. På NX100 fick vi nöja oss med upp till 6 400 ISO och film med 720p. Även seriebildstagningen har ökats på från tre till sju bilder per sekund.

Skalet är tillverkat i en magnesiumlegering blandat med inslag av plast, vilket också ger ett mycket tilltalande synintryck. Ett enkelt rundat grepp gör att kameran ligger bra i handen

Mycket att styra med

Baksidan på NX200 är mycket lik föregångaren. Här ser vi samma antal knappar på högersidan, med bara några få justeringar. Vi har samma väljarhjul, men med något andra funktioner, bland annat Disp-knappen för skärmen som nu sitter i väljarhjulet i stället för högst upp till vänster. Också inspelningsknappen för video har fått en egen knapp.

Alla knappar har fått en riktigt skön känsla, faktiskt på gränsen till perfekt. Men med ett undantag: Programvalsratten är alldeles för trög, vilket tyvärr begränsar fördelarna med dess omplacering till höger sida. Det blir helt enkelt för trögt för att på ett enkelt vis använda tummen för att ändra inställning. Fördelen är att inställningen inte kan ändras av misstag.

Autofokusen är inte supersnabb på NX200. Just den här bilden var extra svår, då kameran hade svårt att välja mellan bak- och förgrund.

Flera smarta funktionsknappar

Liksom tidigare kameror i serien, och objektiv från Samsung, finns också möjligheten att använda iFn-knappen som sitter på objektivets vänstersida. Om man trycker in denna kan man snabbt ställa in exempelvis bländare genom att snurra med tummen på väljarhjulet på baksidan, eller snurra på det lilla hjul som finns på kamerans ovansida.

På så vis får du blixtsnabb åtkomst till de val du vill göra. Trycker du på knappen igen byter du inställning från exempelvis bländare till ISO, och vidare till exponeringskompensation och vitbalans.

Ställer du programvalsratten i läget »i«, får du även möjlighet att använda ifn-knappen för att snabbt justera olika scenlägen.

Gräver vi oss in i menyerna ser vi en blandning av enkla inställningar och mer avancerade sådana. Här har Samsung hittat en medelväg för att inte separera på användarna. Detta fungerar riktigt bra. Den som inte har koll på valen behöver inte bry sig, den som vill ändra kan göra så. Och bäst av allt är att responsen i menyn är blixtsnabb, känslan i text och formgivning är fräsch och logisk. Menysystemet är faktiskt ett av de bättre jag har sett på en kamera i denna klass.

Autofokus

Tyvärr känns det som om den kontrast-detekterande autofokusen ligger lite efter jämfört med andra spegellösa modeller i segmentet. Vid fotografering i bra ljus utomhus känns detta inte som ett problem, även om man faktiskt märker att den inte är lika blixtsnabb som konkurrenterna. Inomhus, eller vid dunkelt ljus, ser man hur autofokusen försöker hitta rätt genom att söka fram och tillbaka.

Filter, ramar och panorama

I läget Magic finns möjlighet att leka av sig, med två olika lägen: Magic frame heter det ena, och låter dig välja bland förinställda bakgrundsbilder, för att sedan fotografera direkt in i montaget. Läget Smartfilter låter dig välja mellan filter som finns även på många andra kameror. Många av filtren känns lite överdrivna för att ge en normal effekt, men Vinjett som i vinjettering går alltid hem som effekt.

I motivläget, »Scene« på programväljaren, finns femton scenlägen att välja mellan för att få bra inställningar som passar den bild du vill fånga. Några exempel är Natt, Barn och 3D-bilder för visning av bilder på 3D-tv.

Kameran har också en panoramafunktion för att fånga 180 grader på en och samma bild. Funktionen är rolig, men bilderna blir inte alltid helt sömlösa, något som får ses som ett krav vid en funktion som denna.

NX200 är enkel att fota med, och bilderna blir fina även vid något högre ISO.

Finfin för film

NX200 kan spela in film i FULL-HD 1080/30p i h.264. Filmkvaliteten blir faktiskt fantastiskt bra, och ser detaljerad och fin ut när filmen spelas upp på en 50 tum stor FULL-HD-tv. Genom att snurra på väljarhjulet på baksidan kan vi välja bländarvärdet, liksom slutartiden enkelt justeras med pekfingret på snurrhjulet på ovansidan.

Den kontinuerliga autofokuseringen är däremot inte direkt snabb – inte ens utomhus i bra ljus, och väljer att sega extra mycket vid filmning inomhus. Går man över till manuell fokusering får man mycket bättre kontroll.

Skärmen med 614 000 punkter av oled-typ ger en skarp och ljusstark bild, med en utmärkt bild från alla vinklar.

Slutsats

Tittar vi på vägen som Samsung gått med nx200 ser vi att de närmar sig systemkamerakänsla med sin design, samtidigt som de behåller en enkelhet som avspeglar sig i designen. Kamerans styrka ligger i den lätta kontroll som knappar, reglage och formgivningen ger, som också bidrar till fotoglädjen.

Så satte vi betyget

Bildkvalitet 9

Upplösningen är hög och prestandan vid hög känslighet är nära det bästa i APS-C-klassen. Filmning med 720/30p är riktigt skarp, medan 720/60p inte är rikigt lika skarp.

Byggkvalitet 7

Chassi av metall ger ett bra betyg. Tyvärr matchar inte det plastiga 18-55-objektivet kameran.

Ergonomi och logik 8

Bra kontroller och bra känsla i handen. Snabbt och trevligt menysystem som är lätt att hantera.

Mångsidighet 7

Med ett mindre objektiv kommer man närmare poängen med hög bildkvalitet i liten förpackning. Fungerar bra för filmning, med manuell kontroll.

Valuta för pengarna 7

Tillhör inte de billigaste, samtidigt som man får bra prestanda i ett smidigt kamerahus.