Kamera & Bild testar

Test: Nikon 1 V3 - många roliga finesser

I Nikon V3 kan man genom ett nytt färgtons-hjul justera färgtonen i bilden u2013 direkt på skärmen. Här åt det rosa hållet.rn1/250s, f/5,6, ISO 160
Skärmen är vridbar upptåt och nedåt.
Nikon 1 V3 tillsammans med den elektroniska sökaren DF-N1000 och det extra batterigreppet GR-N1010.

Hos nya Nikon 1 V3 känner vi igen designen hos den första V-modellen, med en lite enklare design. Kameran har många roliga finesser – däremot blev den utan elektronisk sökare.

Det var under 2011 som Nikon 1-systemet kom, med de första modellerna V1 och J1. Sakta men säkert uppdateras modellerna, och vi ser att Nikon testar sig lite framåt för vad som kan passa för konsumenten, något som inte minst märks hos nya Nikon 1 V3 – där designen från föregångaren V2 har fått ge vika för ursprunget – den mer avskalade V1.

Uppdateringar finns också på insidan. Sensorn har fått en något högre upplösning med sina 18,4 megapixlar i jämförelse med V2:ans 14 megapixlar. iso-omfånget är mellan 160 och 12800 iso, alltså ett steg över föregångaren. I övrigt finns både förbättringar och likheter, som gör att V-modellerna nu mer liknar de övriga kamerorna i Nikon 1-systemet.

Justerad design

Den kanske största förändringen är avsaknaden av den elektroniska sökaren som var det som utmärkte de dyrare V-modellerna från de billigare J-modellerna (och senare även den ännu enklare S-modellen). Här har Nikon valt att istället erbjuda denna som tillval via sökaren DF-N1000, med 2,36 miljoner bildpunkter. Personligen tyckte jag att det var precis sökaren som var grejen med V-kamerorna, och den styrka det var att ha dessa i en fartfylld kamera. Synd.

Reglagen har däremot uppdaterats. På framsidan hittar vi nu ett smart pekfingersreglage för att exempelvis ställa in slutare, medan vi kan ställa in bländare på tumreglaget (samt använda denna som en funktionsknapp). På ovansidan hittar vi Nikon 1-systemets programvalsratt med de val det har. I det stora hela är jag imponerad av känslan i alla knappar och reglage – de är perfekt avvägda när man snurrar dem. Och faktum är nog att själva avtryckaren är den knapp med bäst »ta-bilden-känsla« som jag – oavsett kamera – provat hittills.

Funktionerna hos Nikon 1 V3 känner vi igen från övriga Nikon 1-modeller. Som ett snabbt litet monster hittar vi möjligheten till att ta 60 bilder per sekund med låst autofokus, eller 20 bilder per sekund i två sekunder med kontinuerlig autofokus. Du kan inte fånga bilderna under en längre tid, men likväl få rätt coola bilder på exakt det du vill fånga.

Funktionen hänger lite ihop med funktionerna för »aktivt val«, som tar 40 bilder i serie och väntar på att du ska välja ut den bästa. Den funktionen är riktigt smidig, ungefär som »smart fotoväljare« – men det är du som väljer bilden och inte kameran. V3 har även »rörligt foto« som bildar en kort filmsekvens med ljud till din bild. I övrigt går det att spela in film i full-hd i 1080p i 60 eller 30 bilder per sekund, med möjlighet att justera bländare, slutare och autofokus via skärmen under inspelning. Det fungerar riktigt lätt och bra.

Autofokusen fungerar riktigt bra, är supersnabb i vissa lägen och långsammare i andra, när ljuset är svagare. Den följande autofokusen fungerar mycket bra, hänger med snabbt och det går att sätta om följningen under exempelvis filminspelning, vilket är mycket bra. Plus för det – lätt att använda med bra resultat.

Skärmen är vridbar upptåt och nedåt.

Roligast är nog det kreativa läget som låter dig välja mellan olika filter, exempelvis leksakskamera, hdr, selektiv färg och miniatyreffekt, för att nämna några. Roligt, absolut, och enkelt att justera via skärmen. Bland annat finns ett smart färghjul som man kan trycka på för att justera bildens olika nyanser, vilket kan ge liv i annars rätt tråkiga bilder.

Också skärmen på 3 tum med 1,04 miljoner bildpunkter har förändrats något från tidigare – den är nu vinklingsbar nedåt och uppåt, vilket underlättar för fotografering vid mark eller ovan huvud. Jag gillar hur den är integrerad i designen, för den är riktigt slimmad och vid en första anblick på kameran syns det inte att skärmen är justerbar.

Bilden är bra och skarp, men i vissa lägen när man snabbt skiftar mellan ljusa och mörka miljöer så är den långsam med att hinna med att ställa om sig för att exponera bilden rätt.

V3 har även utrustats med möjligheten att visa de utfrätta och överexponerade områdena i en bild som svartblinkande, vilket är bra för att se hur man exponerat bilden.

Wifi är en sak som också Nikon valt att ha i V3. Via en app kan du alltså ladda ned bilder från kameran eller ta bilder med kameran – och det är allt. Jag är något besviken på att man inte utnyttjat möjligheten att kunna ställa in kameran i olika lägen, justera bländare, slutare och iso, eller välja fokus direkt på skärmen. Det hela är så spartanskt att möjligheterna liksom grusas, man vill kunna göra mer helt enkelt.

Slutsats
Nikon 1 V3 tillsammans med den elektroniska sökaren DF-N1000 och det extra batterigreppet GR-N1010.

Nikon 1 V3 är en kamera som jag upplever som snabb. Den är hyfsat smidig i sina kontroller, har många roliga funktioner och går att ha roligt med. Den är också rätt smidig att ha med överallt, och kompakt i sitt utförande.

Bildkvalitetsmässigt håller den samma klass som föregångaren V2, med en något bättre brusprestanda på jpeg. Resultatet är mycket bra för en kamera med så liten sensor, och bilderna blir riktigt fina.