Kamera & Bild testar
TEST: NIKON D3000
Vilka krav ska man ställa på en familjekamera? Vi har fått ställa oss den frågan flera gånger under testet av Nikon D3000 eftersom kameran har klara positiva och negativa sidor.
Nikon D3000 är en finputsning av D60 som i sin tur är en finputsning av D40X. Det är inte konstigt att Nikon valt att utgå från tidigare modeller eftersom de haft stora framgångar med dessa. Anledningen är att de är föredömligt pedagogiska och ger bra bildkvalitet.
Men tiden går. Konkurrenterna har försökt ta efter och göra sina kameror lättare att använda för nybörjare och familjefotografer. Nya tekniker, nya sensorer och nya processorer har tillkommit och gjort konkurrensen hårdare.
Nikon D40X kom i mars 2007 och byggde på en halvåret gammal kamera. Några revolutionerande förändringar har inte gjorts till dagens D3000. Med D60 kom dammborttagning och en något förbättrad bildkvalitet. D3000 har fått större skärm på 3 tum (dock inte mer högupplöst) och autofokusen från D90 och D5000. I mjukvaran har det tillkommit bättre hjälp för att välja rätt motivprogram.
Sensorn är dock densamma som tidigare och troligvis även processorn, eftersom kameran knappast kan kallas snabb. Det har räckt hittills men räcker det nu?
Det är ingen tvekan om att Nikon lyckas få ut maximal bildkvalitet ur CCD-sensorn på 10 megapixel, men någon mästare på brus rör det sig inte om.
Den nya autofokusmodulen är riktigt bra och inte ens i svagt ljus tvekar autofokusen. De 11 autofokuspunkterna gör att det enkelt går att ta porträtt och få skärpa på ett öga utan att det måste vara i mitten. Ännu större nytta gör den nya autofokusen vid sportfotografering då man inte har möjlighet att först ställa in skärpan och sedan komponera om.
Tyvärr lever inte kamerans interna datahantering upp till dagens standard. Även om du fotograferar i jpg med marknadens snabbaste kort tar det 4 sekunder innan du kan titta på bilden. Tar du flera bilder i tät följd tar det lång tid för kameran att spara ner alla bilder.
Särskilt irriterande är det att fotografera i råformat. Efter fyra bilder i tät följd är bufferten fylld och det är inte säkert att kameran vill ta en bild när du vill.
Varken skärmsökare eller HD-film
Eftersom D3000 använder en CCD-sensor är det inte lika lätt att göra skärmsökarfunktion som med en CMOS-sensor. HD-filmning blir också svårt. Pentax har haft samma »problem« i sin instegsmodell K-m och därför bytt sensor och processor i ersättaren K-x.
Nikon väljer till skillnad från Pentax att hålla kvar vid den äldre CCD-sensorn. Anledningen är troligen att skillnaderna mot D5000 skulle bli så små att fler skulla välja D3000 i stället.
Det är en sak att konstatera att kameran har vissa brister, det är en annan femma om dessa är relavanta.
Kundgrupperna för kameran är främst nybörjare och familjefotografer. Båda grupperna kan tänkas uppskatta en liten och lätt kamera till lågt pris. Det är också bra om kameran är lätt att begripa sig på. Men sen skiljer det sig åt.
Familjefotograferna kan tänkas vilja filma med samma kamera och nybörjarna vill gärna ha en kamera att växa med. Då är bildkvalitet viktigt. Familjefotograferna lär troligen bara använda jpg medan nybörjargruppen kanske experimenterar med råformat.
Nikon D3000 är utan tvekan en av de enklaste kamerorna att använda på marknaden utan att man tagit bort nyttiga funktioner. Och kamerahuset ligger bra i handen på de flesta trots låg vikt. Den är inte jätteliten, men upplevs knappast som stor. Jämfört med D5000 är D3000 en storlek mindre.
Bildkvaliteten
Vi trodde att Nikon D60 skulle bli den sista kameran från Nikon med Sonys CCD-sensor på 10 megapixel. Även om Nikon gjort ett bra jobb med att maximera bildkvaliteten så hade det kanske varit en idé att bjuda på 12 megapixelsensorn från de dyrare modellerna eller utveckla en ny CMOS-sensor på 10 megapixel. När vi jämfört med Canon EOS 1000D, som har just det, ser vi tydligt hur mycket bättre det kunde ha blivit. Det finns kameror på mark-naden med sämre bildkvalitet än Nikon D3000, men de blir allt färre.
Sensorns dynamiska omfång vid låga ISO står sig bra mot andra och dyrare kameror.
Sammantaget ger Nikon D3000 bra bildkvalitet även om det blir något brusigt vid höga ISO. D-lighting-funktionen kan effektivt utnyttja det stora dynamiska omfånget på låga ISO.
Slutsats
Med sin låga vikt och lättbegripliga funktioner är Nikon D60 ett bra val för familjefotografen, åtminstone om HD-filmning inte är ett krav.
För nybörjaren som har ambition att utveckla sitt fotograferande rekommenderar vi i stället Nikon D5000 som har klart bättre bildkvalitet och som är snabbare att hantera.
Så sattes betyget
Bildkvalitet 7
Ett snäpp sämre än Canon Eos 1000D med samma upplösning och ännu ett snäpp sämre än Nikons dyrare modeller med 12 megapixel.
Byggkvalitet 7
Visserligen plastig, men inte på ett negativt sätt. Känns pålitlig och välbyggd.
Ergonomi logik 8
Trots ett relativt litet format ligger kameran utmärkt i de flesta händer. Även om man sätter på ett större objektiv blir inte greppet för litet för att hålla emot. Stora knappar som det knappast går att trycka fel på.
Mångsidighet 6
Högt brus, maximalt ISO 3200, långsam serietagning och att kameran endast kan användas med nya objektiv med inbyggd fokusmotor är begränsande.
Valuta för pengarna 8
Kameran är relativt billig och klarar sig bra jämfört med kameror till samma pris.