Kamera & Bild testar

Test: Nikon D3500 – riktigt bra för nybörjaren

Nikon har siktat mot nybörjaren med sin nya D3500 och de träffar helt rätt. Bra bildkvalitet, bra ergonomi och smarta funktioner. Men har de missat något?

Nikon har uppdaterat sin instegskamera i D3000-serien, D3500 är den enklaste kameran i Nikons spegelreflexutbud. Den riktar sig till de som vill testa det här med att fota med systemkamera för att kunna bli lite mer kreativa och få bättre bildkvalitet. Uppdateringarna som gjorts speglas inte jättemycket i vare sig kamerans bildkvalitet eller i kamerans funktioner.

Det som hänt är att kameran har blivit mindre. På en marknad där allt fler kameror i den här kategorin är spegellösa och således blir allt mindre har Nikon alltså satsat på att göra en så liten kamera som möjligt utan att tulla på funktionaliteten. Siffermässigt innebär det här att det försvunnit ungefär sex millimeter av kamerans tjocklek. Vikten har därmed rasat med 30 gram ungefär, inga enorma siffror, men ändock.Nikon har också lyckats göra kamerans komponenter strömsnålare, det är samma batteri som i föregångaren men nu ska batteriet klara av att leverera 30 procent fler bilder, det vill säga upp till 1550 bilder per laddning. Det är så klart ett välkommet tillskott, ju längre man kan gå utan att ladda batteriet desto bättre.

Bra ergonomi

Tanken med D3500 är att det ska vara en enkel kamera att använda och Nikon har sett till att alla reglage sitter bra och är enkla att komma åt vilket ger en bra ergonomi.

Men det är heller inte för många knappar, vilket kan göra en nybörjare förvirrad. Visserligen kan jag tycka att man borde ha kunnat slå ihop i-knappen med info-knappen, det vill säga de två knapparna som styr informationsvisningen på skärmen. Den ena knappen slår av och på skärmen medan den andra väljer vilken av de två infoskärmarna som ska visas. Det hade ju varit enkelt att bara låta »av« vara det tredje alternativet på i-knappen.

Men det är väl egentligen en petitess i sammanhanget. Angående informationsskärmen hade det varit fint med en ögonsensor som stänger av informationssensorn när något närmar sig sökaren. Nu stängs den istället av när man trycker ner avtryckaren halvvägs, för man kameran till ögat med skärmen på så är det lite störande med en lysande skärm nedanför sökaren. Men en ögonsensor kostar en slant och det här är en kamera som ska klara en budget. Nikons lösningen är ändå okej.

Greppet på D3500 är skönt för att vara en liten kamera. Det är ganska djupt vilket gör att även ganska långa fingrar får plats utan att trängas. Jag tycker dessutom att reglaget för att slå på live-viewn är värd en liten extra kommentar, det är en liten spak som sitter på kamerans programvred och gör det väldigt enkelt att slå över till live-view istället för att använda sökare. Väldigt smidigt!

Hjälp finns

Det här är ju som sagt en nybörjarkamera och det har Nikon gjort tydligt med hjälp av programhjulet. Här finns inte bara de vanliga exponeringslägena (porträtt, sport, natt, makro osv), det finns även ett helt automatiskt läge som väljer alla inställningar åt dig.

Det finns också ett läge som Nikon valt att kalla »Guide«. Ställer man ratten i Guide-läget får man fyra alternativ på skärmen, Fotografera, Visa/Radera, Inställningar eller Retuschering. Väljer du fotografering får du två ytterligare alternativ, Enkel eller Avancerad fotografering. De två olika alternativen ger dig olika val vad gäller vad du vill fotografera eller vilken effekt du är ute efter. Med den enkla inställningen får du inte så mycket information utan kameran sköter det mesta åt dig. Med den avancerade inställningen får du hjälp med att förstå till exempel vilka inställningar som påverkar bilden om du vill ha en oskarp bakgrund. Det är pedagogiskt och enkelt att förstå och hjälper användaren att våga ge sig på mer avancerade lägen på kameran då man får lite hjälp på traven. En bra funktion för den som just börjat fotografera med systemkamera och vill förstå sig på hur den fungerar och varför bilderna blir som de blir.

Kämpande fokusering

En lite begränsande faktor med D3500 är autofokusen. Den är helt okej i bra ljus, liksom de flesta moderna kameror, snabb och hittar rätt. Men när det börjar skymma blir skillnaden mot mer avancerade kameror tydlig. I svagare ljus får den allt svårare att hitta skärpan, men det är nog att räkna med i den här klassen. Om man istället väljer att kika på vad den har för olika inställningar så kan man bland annat få följande autofokus med Nikons 3D-fokusering.

Men i sökaren med de elva fokuspunkterna blir det ett ganska trubbigt verktyg. Fokusen följer ganska snabbt, men den har inte tillräckligt med arbetsyta för att kännas effektiv. Då är den mer effektiv när man väljer live view, då kan man fånga in motivet med en liten ruta som sedan jagar motivet över bilden. I live-viewläget får man dock leva med att fokuseringen är lite långsammare. Allt som allt får man ändå säga att autofokusen på D3500 uppfyller de förväntningar man kan ha på en kamera i den här klassen och dessutom bjuder på en hyfsat användbar följande fokusering.

När ljuset bir svagare får autofokusen jobba hårdare, men den hittar oftast rätt. Direkt ur kameran blir färgerna lagom mättade och fina. 1/125 S, f/4, ISO 200

Snapbridge för överföring

För att kunna vara intressant för en generation uppväxt med mobiltelefoner är det så klart viktigt att kameran har möjlighet att föra över bilder trådlöst till en mobil enhet. Något annat vore rätt förlegat idag.

Nikon D3500 kan så klart göra detta, det sker med Bluetooth LE och appen Snapbridge. Här har det uppdaterats en aning då man nu kan föra över jpg-filer i full upplösning, något som tidigare inte var möjligt. Däremot ska man vara medveten om att det tar en stund att föra över bilder i full upplösning.

Om du bara ska dela med dig av bilderna på sociala medier eller liknande är det enklare att nöja sig med det lägre upplösningsalternativet som är två megapixlar. Det räcker gott och väl till det mesta som man kan tänkas behöva bilderna till på internet. Via appen kan du även fjärrstyra kameran när det behövs. Att koppla samman de två enheterna är smidigt. Du kan ha bluetooth-kopplingen påslagen hela tiden i kameran vilket gör att det alltid går att föra över bilder utan krångel.

Flimmer och filmning

Liksom i föregångaren D3400 finns en flimmerreduktion i kameran, det innebär att kameran justerar slutartiden så att den anpassas till något som inte genererar en randig bild när man fotar i lysrörsljus. Fenomenet uppstår när du väljer en slutartid som inte är kompatibel med lysrörens frekvens. Till skillnad från föregångaren finns nu ingen möjlighet att slå av funtionen utan de lägen som finns är Auto, 50Hz eller 60Hz där Auto är standardläget, med andra ord behöver du inte bekymra dig om att få bilder med ränder på grund av lysrör då kameran alltid kompenserar för detta.

D3500 är en liten, smidig kamera som går att ta med i alla situationer. 1/320 s, f/4, ISO 100

Vill du att den ska kompensera utifrån en viss frekvens kan du ställa in det, men automatiken sköter det utmärkt ändå. På en sådan här kamera känns det som en rimlig inställning att inte kunna slå av, den skadar inte bilderna på något sätt. Visst, vill man vara kreativ och få randiga bilder i lysrörsljus så blir det svårt, men det tror jag är ett kreativt uttryck man kanske kan förlåta Nikon för att de tar bort.

D3500 har så klart även en filmfunktion. Maximala upplösningen är full HD, det vill säga 1080p och den högsta hastigheten du kan filma i är 60 bilder per sekund, vilket ger ungefär halva hastigheten av den verkliga hastigheten när det spelas upp i 30 bilder per sekund.

När man filmar fungerar även den följande autofokusen bra, bättre än vid stillbildsfotografering, den mår dock bäst av att användas med ett AF-P-objektiv. Vi använde ett AF-S-objektiv under testet och det var alldeles för högljutt och hackigt för att ge ett vettigt resultat. Du kan även justera både slutartid och bländare medan du filmar, slutartiden bör man kanske inte pilla på medan kameran rullar, däremot är det ju bra att kunna justera bländaren för att anpassa kameran efter det befintliga ljuset om man till exempel rör sig medan man filmar.

Däremot är det svårt att göra det helt ljudlöst då kameran saknar mikrofoningång och den interna mikrofonen gärna plockar upp ljudet av inmatningshjulet som snurras. Men det går ju i alla fall att göra.

Bildkvalitet

Bildkvaliteten ur D3500 lämnar väldigt lite att klaga på. Den har visserligen bara stöd för 12-bitars råfiler, vilket gör att den får något sämre dynamiskt omfång än till exempel D5600.

Men den lilla skillnaden märks först när man vill lyfta skuggorna väldigt mycket, så en normal användare kommer aldrig att märka det. Istället gör det att D3500 ger bra bilder rätt ur kameran för den som inte vill hålla på med bildredigering och råfiler, men vill man så finns det mer att hämta genom att våga prova sig på råformatet.

Sammanfattning

För pengarna som en D3500 kostar får man en ganska kompetent instegskamera som är enkel att använda men som också tål att växas i ett tag.

Den hjälper den totala nybörjaren och erbjuder kreativa möjligheter till den något mer avancerade nybörjaren. I en värld där spegellösa kameror blir allt vanligare står sig batteritiden riktigt bra.

D3500 är tillräckligt liten för att kunna hänga med överallt, men samtidigt har den tillräckligt bra ergonomi för att inte kännas pluttig.