Kamera & Bild testar

TEST: Nikon Z8 – Vinnande arv från storebror

Nikon Z8 har kallats för en miniversion av flaggskeppet Nikon Z9 – och det på goda grunder. Vissa saker har ändrats och förändrats, men de är få och knappast något som lägger avgörandet för den stora massan fotografer. Nikon Z8 är nämligen en riktigt kompetent kamera med ett vinnande arv från sin storebror.

Nikon Z8 var i tankarna hos många redan innan den släppts, och även om namnet inte var helt spikat så var det många som hade idéer och tankar kring hur kameran skulle vara, vilken teknik den skulle ärva från sin storebror och vilka funktioner den skulle få. Som vanligt vill alla ha allt, vilket är en omöjlighet. Men faktum är att de som drömt stort ändå får en stor bit av sina drömmar uppfyllda.

Nya Nikon Z8 har nämligen fått ovanligt mycket av sin storebror – något vi ska gå igenom här – och som också gör att testet till stor del är som att läsa testet på Nikon Z9 men med en del ändringar. Vi ska reda ut skillnaderna, samtidigt som Z8 är en sådan typ av kamera där det inte går att få med allt – den är helt enkelt för funktionsfylld.

Som en bantad miniversion av Z9, en uppföljare av D850 – många kopplingar har gjorts, men den som kanske är mest relevant för den som minns historien från förr är när Nikon släppte sin proffskamera D3 under hösten 2007, för att bara ett år senare släppa Nikon D700 – med samma fina sensor och i det närmaste samma specifikationer som var relevanta för den "vanliga" fotografen.

Nu har Nikon gjort en repris i och med Nikon Z8:s arv med teknik från flaggskeppet Z9. Samma stackade sensor i fullformat på 45,7 megapixlar, samma snabba seriebildstagning på 20 bilder per sekund i råformat och samma autofokusfunktionalitet. De delar som skiljer är, förutom storlek och vikt, att Z8 saknar den mer heltäckande vädertätningen som Z9 har, liksom möjligheten att använda de större och bättre EN-EL18d-batterierna. Dessutom har Z8 fått USB C-ethernet via adapter, medan Z9 har RJ-45 inbyggt för de som behöver ethernet. Med Nikon Z8 kan du även använda SD-kort i en kortplats – förutom CFexpress-kortplatsen. Z9 har dubbla CFexpress-kortplatser.

Som vanligt är vissa specifikationer viktiga för en typ av fotografer medan en annan har ett helt annat behov. Till Z8 finns även ett nytt batterigrepp, MB-N12, för vertikal fotografering och utökad batteritid för den som behöver detta.

Z9-design

I och med släppet av Nikon Z9 så visade Nikon att man hade ambitionen att låta den kameran följa den klassiska vägen för Nikon-ergonomin, något som har testat i modell efter modell hos tidigare flaggskeppsmodeller som Nikon D5 och D6, för att ta några exempel. Z9 kändes som en mindre D6, och knappar och reglage hade även de ett arv från D-SLR-kamerornas vinnande modeller.

Z8 fortsätter i samma anda med genomtänt design, bra reglage och finfint handhavande. Mycket beror på att det är så få ändringar mot Z9, man kan i stort sett inte se någon skillnad på Z8 och Z9 från baksidan om man kapar kameran under skärmen. Det som avslöjar är toppen på vänster sida som hos Z8 blivit lägre, då knapparna sitter lägre utan upphöjnaden som hos Z9 huserar fotograferingsläget för bilder och bildhastighet.

Designen går alltså inte att klaga på, ergonomin är i stort sett lika bra som hos Z9 med utbuktning för tummen under tumreglaget och ett grepp som känns extremt bra för att vara en kamera utan inbyggd batterigrepp. Nikon har både tänkt rätt och gjort rätt, vilket gör att känslan helt klart kan upplevas att man håller i en "mini-Z9".

Däremot finns en sak som de som fotograferar och samtidigt använder polariserade solglasögon kommer att klaga på. Den övre mindre statusskärmen blir helt svart när man håller kameran som vanligt, medan om man vrider den åt ena hållet, exempelvis med objektivet pekandes åt höger, så ser man all information på skärmen. Detta har så klart med ljusets polarisation att göra, men det är nog många som använder polariserade glasögon – som gärna vill kunna titta på statusskärmen. Hade den skärmen varit roterad 90 grader hade man alltså sett informationen "som vanligt".

Nikon Z8 gör ett riktigt bra jobb när det gäller följande autofokus – den hittar personer, ansikten och ögon och sätter fokus både snabbt och precis. 1/1000s, f/4, ISO 100
Det finns många inställningar för autofokusen för att justera den precis som man vill ha den – även om den fungerar bra utan att man göra något. Exempelvis klarar den av att följa exempelvis en fotbollsspelare som skyms av en annan. 1/1000s, f/4, ISO 100

Supersnabb autofokus

Fokussystemet i nya Z8 är ett arv av det som finns hos Z9, med både 3D-fokus och ögonfokus – uppbyggt runt 493 fokuspunkter som arbetar över 90 procent av ytan – varav 405 av punkterna kan användas för automatiskt AF-område. Här har algoritmerna nu utvecklats för att identifiera både tåg, motorcyklar och fåglar, vilket bygger på den redan utvecklade funktionen att snabbt hitta och känna igen människor, ansikten och ögon för att direkt sätta fokus på.

Möjligheterna att använda sig av följande autofokus är alltså likvärdig den hos Z9 – och den imponerar. Med inställningen för 3D-tracking kan jag trycka in autofokusen på det objekt jag vill följa, och kameran sköter resten. Och den gör det dessutom riktigt bra. Har jag ställt in på att den ska använda ögon och ansiktsigenkänning så hittar kameran detta och fokuserar – utan några som helst problem. Det är imponerande när fokus sitter rätt direkt, och det är lika imponerande att den också lyckas väl med att följa den person jag faktiskt vill att den ska följa.

Med upp till 20 bilder per sekund i råformat eller 30 bilder per sekund i fullstora JPEG får du större chans att få tillfället du vill fånga på bild. 1/3200s, f/1,8, ISO 80

För att utvidga resonemanget till hur djupledsanalysen fungerar hos inställningen för 3D-fokusen, så undersökte jag autofokusen hos Z8 på samma vis som hos Z9, för för att se hur den reagerade när fotbollsspelare drabbades samman, springandes åt olika håll och i olika lager. För kameran spelar det ingen roll, den följer den person den håller fokus på, enligt mitt val. Den lyckas också tajma in rätt när det kommer fler spelare i bild, och lyckas fortsätta fokusera rätt. Själv testade jag med autofokusen som den var inställd från början, och Z8 levererade utan problem – vilket är imponerande.

Exakt hur beräkningarna går till vet jag inte, men en av de inställningar som går att ställa in för autofokusen är fem nivåer av AF-reaktion för när det följande motivet döljs, samt motivets rörelsemönster – jämn eller ojämn. Efter lite laborerande kan jag meddela att den inställningen beror lite på vad man fotograferar. En längre fördröjning låter mig hänga fast vid spelaren under längre tid om det kommer personer i vägen, innan den börjar hitta nya alternativ att fokusera på. Detta innebär att saker som hyfsat snabbt åker förbi ens fokuspunkt ignoreras. Hamnar en annan spelare i bild med synbara ögon för kameran samtidigt som jag redan följer någon annan spelares ögon eller kropp, så fortsätter autofokusen att följa det objekt jag valt – tills jag väljer att omfokusera.

Summerar vi autofokusen hos Z8 så är resultatet samma som hos Z9, eller faktiskt något bättre i och med den utveckling som skett sedan dess med Nikon AI-inlärning – det går inte att säga annat än att den helt enkelt briljerar. Kameran gör helt enkelt ett mycket bra jobb när det gäller att förstå vad jag vill, vilket också ger mig många fler "keepers", eller bilder som blir bra, eftersom jag kan koncentrera mig än mer på komposition och när det är action på gång i sökaren.

Extra plus blir det också att jag vid fotografering av exempelvis bandy inte behövde justera inställningarna för att få det att fungera som jag ville – för den som vill grotta ned sig i fininställningar för att finslipa sin fotografering och autofokus så går det – men det fungerar fantastiskt bra redan från början.

Ögon som ögon, djur identifieras av Nikon Z8 utan problem. 1/400s, f/4, ISO 220.

Riktigt bra sökare skärm

Upplösningen på sökaren hos Z8 är 3,69 miljoner bildpunkter, alltså samma som i Nikon Z9 och Nikon Z7 II. Inför släppet av Z9 var det många som hoppats på en högre upplösning, och kanske likaså med Z8 med tanke på konkurrenter som exempelvis Sony A1 som har en upplösning på 9,44 miljoner bildpunkter. I grunden handlar allt om snabb utläsning, och det är också därför som Sony A1 går ned i upplösning vid fokusering. Hos Nikon Z8 och Z9 är det alltså alltid samma upplösning på 3,69 miljoner bildpunkter oavsett, vilket innebär att man får nöja sig med att även se de tagna bilderna i den upplösningen i sökaren.

Summerar vi alla delar av den elektroniska sökaren så blir resultatet väl godkänt med möjlighet till förbättringar. Självklart hade jag velat ha en högre upplösning på sökaren, men frågan är om det egentligen behövs när man väl är inkörd på kameran.

Arvet med bildskärmen från Z9 finns också där. Diskussionerna har varit heta förut kring huruvida en vinklingsbar skärm är bra eller dålig för byggkvaliteten, det blir så att säga en svag länk i konstruktionen. Konstruktionen hos Z9 mottogs vål, och Nikon valde naturligt nog att fortsätta med den även hos Z8. Men nu är man nog så van att skärmar faktiskt är vinklingsbara, det har blivit nästan standard, och konstruktionen har också förfinats för att både hålla skärmen på plats på ett stabilt vis, samt att konstruktionen är hållbar nog för att klara det som Nikon Z8 kan räknas utsättas för - framförallt när konstruktionen fungerade så bra hos Z9.

Jag tycker Nikon gjort rätt med skärmvalet både med Z9 och nu med Z8, och att det fungerar mycket bra. Skärmen på 3,2 tum och 2,1 miljoner bildpunkter går att vinkla i två led, 90 grader nedåt och 90 grader åt höger, vilket innebär att man kan tita i den rakt nedåt både när man fotograferar liggande eller stående bilder. Håller man den ovanför huvudet och fotograferar så är det runt 45 graders lutning. Ljusstyrkan är riktigt bra, och går att justera i 11 nivåer. Tittar vi till hur skärmen upplevs så är den riktigt skarp och kontrastrik – och jag känner heller inte behovet av en högre upplösning. I det stora hela bjuder den på vad vi är vana vid.

Även i svagare ljus hittar Nikon Z8 ögon att fokusera på – och skärpan sitter. 1/400s, f/4, ISO 3200.
Glasögon är inga problem, ansikten och ögon känns igen utan problem. Den följande autofokusen följer med ögonen och hittar även ansiktet om ögonen skyms. 1/640s, f/4, ISO 720

Video

Nikon Z8 har även möjlighet till Log-profilerad video direkt till minneskortet utan behov av extern utrustning, något som gör den till Nikons andra kamera med den möjligheten, efter Z9. Video i 8K går att spela in i 60 bilder per sekund i upp till runt 90 minuter. Det finns även möjlighet till Apple ProRes 422 HQ i 10 bitar (tar runt 16 GB/min i 4K/60p), H.265/HEVC i 8/10 bitar, H.264/AVC i 8 bitar, N-Log, HLG/HDR och tidskodshantering. För elektronisk vibrationsreducering beskärs videon något, men ger andra fördelar med bland annat stabilare bild. Z8 har även funktioner för focuspeaking och zebravarning för utfrätta högdagrar.

Den välfungerande följande autofokusen gör vad den ska under videoinspelning, men då är det motivföljande AF-läget som gäller, då 3D-följande autofokus endast fungerar i stillbildsläget. Det fungerar ändå mycket bra, och under menyn kan man justera autofokushastighet och följningshastighet så det passar det man filmar.

I vare sig 8K-video eller 4K-video med full sensorbredd syns någon problematik med rolling shutter. Inte heller vid 120 bilder per sekund. Under testets gång passade jag även på att filma för att se hur värmeutvecklingen i 8K fungera för 8K-video, men även ProRes som totalt sett har en högre bitrate. Även om minneskortet blev varmt så var det ingen antydan till värmeproblem, men med tanke på att inspelningstiden är kortare hos Z8 än Z9, så kan man anta att Z8 inte kan leda bort värme lika lätt.

Att filma med och hantera kameran med dess videofunktioner är enkelt. Allt går att ställa in under video-menyn för det man vill justera, och är lätt och enkelt att förstå alla inställningar, som också är delade mot inställningarna för stillbild. Vid ändring från fotoläget till videoläget via reglaget så behålls samma inställning för A, P, S eller M, något som kan ställa till det. En lösning är att snabbt ändra inställningsbank från A till exempelvis B, eftersom alla inställningarna då följer med. Men då måste man också komma ihåg detta. Bäst hade varit att det fanns ett menyval där man fick välja antingen att fotograferingsläget behålls individuellt, är samma när man byter, eller kopplas till en inställningsbank vid byte från stillbild till video.

Bildkvaliteten för video är som förväntat: riktigt bra och skarpa sekvenser med fin detaljåtergivning. Arbetar man med efterbehandling och grading går det dessutom få ut ytterligare högre kvalitet i form av större dynamik och bättre färger, men filerna som kommer direkt ur kameran är riktigt bra, redan från början.

Skillnader Nikon Z8/Z9:

 Nikon Z8Nikon Z9
PrisCa 55 000 krCa 63 000 kr
SensorFullformat (FX)Fullformat (FX)
Upplösning45,7 MP45,7 MP
Seriebildstagning20 bilder/s (RAW), 120 bilder/s (JPEG)20 bilder/s (RAW), 120 bilder/s (JPEG)
Minneskort1xSD, 1xCFexpress/XQD2xCFexpress/XQD
BildformatRAW, JPEG, HEIFRAW, JPEG
Autofokus493 punkter493 punkter
Bildstabilsering5 steg5 steg
USB PDJaJa
Sökare3,69M bildpunkter3,69M bildpunkter
Skärm3,2 tum, vinklingsbar pekskärm, 2,1M bildpunkter3,2 tum, vinklingsbar pekskärm, 2,1M bildpunkter
EthernetJa, via USB CJa, via RJ-45
KnappbelysningJaJa
Wifi2,4 och 5 GHz2,4 och 5 GHz
VädertätningSom Nikon D850Som Nikon D6
BatteriEN-EL15c (330 exp. enligt CIPA)EN-EL18d (700 exp. enligt CIPA)
Vikt910 gram (hus)1 160 gram (hus)

Snabb på mycket

Det är inget snack om att Nikon Z8 är en riktigt snabb kamera. När man gör inställningar, val eller justeringar så bara gör dessa utan att man behöver vänta. Jag har testat med både snabba SD-kort och snabba XQD-kort, och båda fungerar både bra och snabbt. Att ha en SD-kortplats kan vara en fördel då det är via utbrett, även om XQD/CFexpress har möjlighet att vara snabbare.

En till bidragande orsak till att kameran upplevs så snabb är de 20 bilder per sekund som kameran kan fotografera i full upplösning i råformat, som med snabba minneskort möjliggör i varje fall 100 bilder i serie, eller fem sekunder – eller hela 120 bilder per sekund i 11 megapixel om man så vill – vilket så klart också bidrar till att få med skedet på bild. Annars går det också fotografera i 30 bilder per sekund i full upplösning och JPEG.

Även växlingar mellan stillbild och video samt olika videoformat sker direkt, utan väntetid. På så vis ökar också chansen till att man hinner göra de justeringar eller ändringar som krävs för att kunna ta bilden eller starta inspelningen.

Exponering och färger blir riktigt bra direkt ur kameran, något som Nikon måste har arbetat en del på.

Slutsats

Nikon Z8 ger bilder av absolut toppkvalitet, precis som hos Z9 då de delar samma sensor. En bidragande faktor är den höga upplösningen på 45 megapixel som också ger upphov till mer detaljerade bilder, möjlighet till beskäring och att den helt enkelt bygger på den senaste tekniken med de förbättrade Z-objektiven. Sensorn hanterar alltså både brus, dynamiskt omfång och bildskärpa mycket bra.

För video handlar en hel del också om postproduktion – Z8 erbjuder stora möjligheter att hantera filerna i efterhand, med allt vad det innebär, samtidigt som videofiler direkt ur kameran ser otroligt kvalitativa ut. Beroende på inställningar och val så gäller det att ha hårdvara som klarar av uppspelning och hantering av filerna, då de är mycket tunga.

Förväntningarna på prestandan hos nya Nikon Z8 var höga, men har trots detta lyckats väl med att skapa en kamera som innehåller det mesta som de flesta efterfrågar. Blandningen av hög upplösning, snabb seriebildstagning och de funktioner som finns hos Z8 ger upphov till en kamera som klarar det mesta och passar de flesta. Att kameran fått ärva så många delar från Z9 gör att kameran får riktigt modern teknik fast i ett kompaktare skal, då Z8 är både lättare och mindre men innehåller snarlik funktionalitet.

Z9 breddade sin målgrupp genom att vika av från den supernischade sportfotografin som tidigare flaggskeppsmodeller riktat in sig mot – och ökade på så vis bredden på de som kunde tänkas vara intresserad av kameran, Ny gör Nikon likadant och Z8 kan sägas bli den andra rundan av målgruppstänket som nu vuxit sig ännu starkare för att tilltala allt fler.

Det Nikon nu har lyckats med är att ta Z9 och modifiera den för en större massa – och det lyckas de rejält bra med, eftersom de delar som talar mot att välja Z9 mot Z8 är nischade mot andra än den stora massan fotograferar. För en del är det Z9 som fortsatt är rätt – mer heltäckande vädertätning, det större och bättre EN-EL18d-batteriet och ethernet via RJ-45 samt dubbla CFexpress-kortplatser. Men för de som premierar vikt och storlek och klarar sig med de relativt få bantningar som gjorts mot Z9, är Z8 en kamera som klarar det mesta.

Betyg

Handhavande: 5

Snabbhet: 5

Byggkvalitet: 4

Mångsidighet: 5

Funktioner: 5

TOTALT: 4,8

Specifikationer

TypSystem (Nikon Z)
Cirkapris 55 000 kr
 Sensor Fullformat (FX), 35,9x23,9mm 
 Upplösning 45,7 megapixel (8256x5504)
 ISO100–25 600 (32–102 400)
 Skärm 3,2 tum (2,1 miljoner bildpunkter), vinklingsbar i två led
 Seriebildstagning Ca 20 bilder per sekund
Filmning 8K/30p, 4K/120p 
 Minneskort 1xSD, 1xCFexpress/XQD
 Inbyggd blixt Nej
 HörlursuttagJa 
 MikrofoningångJa 
GPS Ja 
 WifiJa
 Mått & vikt44 x 119 x 83 mm, 910g (kamerahus)