Kamera & Bild testar
Test: Olympus E-PL9 – snygg och smidig
Olympus billigaste PEN-modell är en riktigt trevlig bekantskap. En bra kombination av en snygg utsida och bra insida gör kameran väl värd sin plats i fickan.
Olympus PEN E-PL9 tillhör den billigare av Olympus två PEN-serier. Kameran riktar sig åt »modemedvetna fotografer« och Olympus pushar hårt på att den ska vara rolig och enkel att använda. Jämför man E-PL9 med de föregående modellerna i serien är skillnaderna på utsidan väldigt små. Den största skillnaden är att man valt att gå tillbaka till det lite större greppet som fanns på E-PL7 – vilket är riktigt positivt för hanteringen av kameran. Speciellt i de fall som man bara håller i den med en hand. Kollar man på blixtskon så har den blivit lite mindre. Det beror på att tillbehörs-porten som tidigare satt här är borttagen, vilket gör att man inte längre kan koppla på en extern digital sökare. Man är nu istället helt bunden till att använda skärmen vid fotografering – vilken i sin tur är vinklingsbar och riktigt bra.
Kollar man bredvid blixtskon så finns någonting nytt är som inte funnits tidigare – en uppfällbar blixt. Den trycks upp med ett enkelt litet knapptryck. Ser man generellt till kamerans utsida så känns den relativt robust för att vara en kamera i den här klassen. Många av detaljerna är av plast, men den känns ändå solid. Responsen i knapparna är bra. Funktionsratten och kontrollratten för bländaren och slutaren är distinkta och lagom tröga, varken för sladdriga eller för tröga. Ett litet minus för batteriluckan som känns lite för plastig och är riktigt slapp i sitt utförande. Till skillnad från den lite dyrare PEN-serien PEN-F så är inte E-PL9 vädertätad.
4K Video
Ser man till kamerans insida finns det ett antal nyheter från tidigare modeller. En av de stora nyheterna är möjligheten att filma i 4K-upplösning i 30, 25 och 24 bilder per sekund. Processorn som möjliggör detta är densamma som i E-M10 III och E-M1 II. Filmkvaliteten är riktigt bra men en sak att tänka på när man filmar med kit-objektivet är att fokusen ändras när man zoomar. Inte heller fungerar det att använda följande autofokus vid detta, då den inte är snabb nog.
Bra autofokus vid stillbild
Nytt autofokussystem med 121 autofokuspunkter mot tidigare 81 stycken. Punkterna täcker ut samma område som tidigare, men varje punkt är mindre, vilket leder till att de blir mer exakta. För vardaglig fotografering fungerar autofokusen riktigt bra. Den är snabb och känns precis, här ska tilläggas att kameran är testad med normalzoomen 14-42mm f/3,5-5,6 som går att köpa i kit tillsammans med kameran.
Smidig trådlös koppling
Olympus har tidigare varit i framkant gällande trådlös koppling mellan kamera och telefon. Föregångaren E-PL7 som vi tidigare testat hyllades då mycket för sin enkla och funktionella wifi-koppling. Med E-PL9 har de tagit ännu ett kliv och även integrerat bluetooth i kameran. Det gör kopplingen mellan kamera och telefon både snabbare och smidigare. För att koppla kameran till telefonen använder man appen Olympus Image Share. I den fotograferar man enkelt av en qr-kod som man får upp på kamerans skärm och kopplingen sköts sen automatiskt – vilket är väldigt smidigt. När man därefter är uppkopplad kan man helt styra kameran via telefonen. Det finns även en dedikerad »dela-knapp« på kameran. Med den kan man dela-markera bilder direkt i kameran, och så fort som kameran är kopplad till mobilen så förs de antingen över direkt till mobilen eller delas ut på valfritt socialt media. Någonting som går väldigt snabbt och smidigt.
Kreativa filter
Någonting Olympus vill utmärka sig med är deras inbyggda effektfilter. Speciellt när kameran är inriktad som en livsstilsaccessoar som är tänkt att följa med användaren och fungera som ett komplement till mobilkameran när man vill dela en bild snabbt på tillexempel Instagram. De inbyggda filtren är många och riktigt genomarbetade. Speciellt de svartvita filtren är riktigt trevliga för snapshot. De är »klassiskt« kontrastrika och lägger på en hel del klarhet.
En av de nya funktionerna i kameran är sveppanorama. En funktion som Sony haft länge i sina kameror och nu även Olympus har tagit in i sin E-PL9.
Funktionen fungerar bra, dock blir upplösningen ganska begränsad – endast 1800 pixlar i höjdled – vilket gör den faktiska användningen av bilderna ganska begränsad. Den faktiska höjden på panoramabilderna blir bara cirka 15 centimeter vid utskrift i300 dpi.
När man väl fotograferar så är kameran verkligen smidig. Den har en vinklingsbar touchskärm som möjliggör fotografering från låga och höga vinklar. Det går även att vända runt den 180 grader till ett selfieläge. Själva gångjärnen i skärmen känns stabila. De når inte upp till de allra bästa kamerorna men känns inte heller som man kommer böja sönder skärmen i första taget. E-PL9 säljs tillsammans med en 14-42mm normalzoom. Objektivet är en så kallad motorzoom, vilket gör den väldigt liten när kameran är avstängd , då den fälls ihop. Det gör å andra sidan uppstarten långsammare. Det tar någon sekund efter man trycker på kameran innan man kan ta första bilden. Detsamma gäller själva zoomningen, vilken inte alls sker lika snabbt eller exakt som på en vanlig zoom. Man måste även stänga av kameran innan man byter objektiv vilket gör arbetet långsammare – dock så tror jag inte målgruppen för den här kameran byter objektiv så ofta. Kamerahuset har liksom tidigare inbyggd bildstabilisering. Här har Olympus sparat in en del, och stabiliseringen är inte effektiv som i Olympus dyrare modeller.
God bildkvalitet
Bildkvaliteten är riktigt bra och ligger bra till i micro fourthirds-segmentet. Utvecklingen på sensorsidan har stannat av ganska ordentligt de senaste åren och allt mindre händer på den fronten. Olympus E-PL9 är utrustad med samma sensor som både föregångaren E-PL8 och modellen dessförinnan E-PL7 och den faktiska bildkvaliten blir liknande. Kvaliteten på video är också bra, här tappar kameran istället på det faktum att den inte har någon mikrofoningång. Detta gör att man måste spela in allt ljud helt externt om man vill göra något mer seriöst än några korta semesterklipp.
Olympus E-PL9 är en riktigt trevlig kamera. Vill man ha en liten kompakt systemkamera för vardaglig fotografering är E-PL9 ett bra val. Många entusiaster lockas säkert av kamerans kompakta format, för att använda den som en andrakamera eller gatufotokamera. Där kommer den verkligen till sin fulla rätt.
Olympus följer med i utvecklingen med att ge kameran 4K video, vilket säkert lockar en del. Tyvärr har Olympus tagit bort möjligheten att sätta på en digital sökare och saknar ingång för mikrofon, vilket säkert irriterar en del.
Liksom många instegskameror har E-PL9 bara ett vred för inställning av slutartid och bländare. Det leder till att fotografering i manuella läget är riktigt osmidigt. Jag tror dock att majoriteten av användarna av den här kameran inte använder det manuella läget allt för ofta.
Olympus E-PL9 är en trevlig bekantskap och glider lätt ner i jackfickan och är snabb nog för spontana bilder. Med en snygg design och bra automatiska lägen lockar kameran säkert en relativt bred publik.