Kamera & Bild testar
TEST: OM System OM-1 – finfin satsning på prestanda
OM System släpper sin första kamera – men fortfarande finns märket Olympus med i bilden. Och det visar sig vara en välförtjänt arvinge till flaggskeppstronen.
Många ställde sig frågande vad som skulle hända med Olympus framtida kameror när dess kamerasektion bröts ut till nya OM Digital Solutions. Nu vet vi svaret, och det är enbart positivt. Nya OM System OM-1 är nämligen en förbättrad version av Olympus E-M1 Mark III, och tar nu över tronen som det senaste flaggskeppet. Och den gör det också mycket bra med sin nyutvecklade stackade och bakbelysta sensor på 20,1 megapixel.
Oavsett förvirringen vad man ska kalla kameran – OM System OM-1 som OM Digital Solutions själva benämner den i sitt pressmeddelande, eller Olympus OM-1, som egentligen är den första kameran som släpptes av Olympus för 50 år sedan – så har kameran fått den allmänt kända logotypen med texten "Olympus", även om det också enligt tillverkaren själv nu blir den sista.
Rent psykologiskt ligger det också en hel del i detta, för både design- och teknikarvet fortsätter som om ingenting hade hänt, och de förändringar vi kan se mot tidigare modeller är mestadels till det bättre över lag, och absolut till det bättre rent tekniskt, något som vi ska titta närmare på i testet.
Utvecklad design
Jag har länge tyckt att Olympus lyckats fint med sin design. Den har varit kompakt och genomtänkt med bra funktioner och upplägg. Precis detta känner vi igen hos OM-1 jämfört med exempelvis prestandafyllda E-M1 Mark III eller E-M1X, som riktade sig mot proffsen som kräver tuffa tag. För detta test fick jag även med ett batterigrepp som gjorde det möjligt att jämföra mot både E-M1 Mark III och E-M1X rent ergonomiskt.
Ergonomin finns där redan från början med ett i princip identiskt arv från E-M1 Mark III. Men en stor förbättring ligger i möjligheten till en välplacerad och dedikerad AF-ON-knapp som nu finns på baksidan. Utmärkt känsla i både handgrepp. knappar och reglage gör att ergonomin är riktigt bra. Med batterigreppet ges ytterligare möjligheter och jag gillar den robusta känslan, och den liknar även den hos E-M1X, som jag tyckte var riktigt bra, även om det så klart är en viss skillnad.
Mer kraft –ökad snabbhet
Beräkningskraften och snabbheten är också en av de fem delar som OM System pekar på när de gick igenom kameran, förutom pålitlighet, videoprestanda och bildkvalitet. Med nya bildprocessorn Truepic X ska OM-1 vara upp till tre gånger snabbare på vissa saker, jämfört med tidigare generation.
Det som det märks på direkt när jag testar är det högupplösta fotograferingsläget som lägger samman bilder i flera exponeringar för att skapa en 80-megapixelbild i stativläget, eller 50-megapixelbild i handhållet läge. Det gillar jag – för på E-M1X tog det rätt många sekunder innan man kunde använda kameran igen, medan det på OM-1 bara tar några sekunder, vilket gör att det går att använda i många fler situationer utan att man behöver vänta.
Dessutom blir det också enklare att nu nå funktionen snabbt genom att ha den kopplad till inspelningsknappen för video som finns ovanför avtryckaren, något som alltså gör att allt tidigare grävande i menyn försvinner –knappen blir helt enkelt som en andra avtryckare. Här är också OM System något på spåren – jag undrar när vi kommer få se en tvådelad avtryckare som kan användas i kombinationer för olika funktioner?
Också beräkningsintensiva funktioner som fokus-stackning och HDR-fotografering har snabbats upp, och så finns även det tunga fotoläget med seriebildstagning via Pro Capture, som gör att det går att ta 50 bilder per sekund med kontinuerlig följande autofokus mot 18 hos E-M1 Mark III, eller 120 bilder per sekund med låst autofokus mot hälften hos E-M1 Mark III. Med den går det att ta upp till nära 100 bilder i råformat och alltså ger två sekunders skeende med följande autofokus med 50 bilder per sekund. Funktionen kräver ett snabbt minneskort liksom något av de kompatibla Pro-objektiven, men är mycket användbart i snabba situationer.
Utvecklad autofokus
Autofokusen har också utvecklats på flera plan. Dels har vi den nya sensorn som genom sin "quad pixel"-teknik, som utökar möjligheten till den snabbare fasdetekterande autofokusen över hela bildytan mot runt 70 procent hos OM-D E-M1 Mark III, samtidigt som antal AF-punkter ökat från 121 till 1053. Förutom detta har också ljuskänsligheten förbättrats, liksom den inbyggda bildstabiliseringen – en grej som Olympus länge varit riktigt duktiga på, och det är inget undantag i OM-1.
Autofokusen har nu också utvecklats vidare med AI för igenkänning av objekt, bland annat djur, fordon, människor, ansikten och ögon. När jag testar kameran kan jag inte annat än att hålla med att ansikten känns igen och får en fokusruta över sig snabbt, liksom möjligheten att identifiera ögon.
Autofokusen är också snabb och enkel att jobba med, liksom tracking-funktionen med AF-Tr där objekten följs när de rör sig. Men det är inte helt felfritt, i vissa situationer hoppar autofokusen förvirrat efter några sekunder, och även om det inte sker ofta så är det irriterande när det sker då man följer något under just några sekunder. Annars sitter fokusen snabbt och fint, både för film och stillbild, och är dessutom enkel att använda.
En del inställningar går att justera för snabbhet, men egentligen fungerar allt bra direkt, utan några justeringar.
Finfin sökare
Den elektroniska sökaren har en upplösning på 5,76 miljoner bildpunkter, vilket är riktigt fint. Upplösningen gör att det är en fröjd att använda sökaren, och ger en bra och tydlig bild, med mjuka rörelser på grund av den höga uppdateringsfrekvensen.
Bildskärmen är också den bra, med sina klassiska tre tum, vinklingsbar i två led och utfällbar. Jag gillar att använda den, och genom ett enkelt tryck på OK-knappen kan jag gå in och justera alla inställningar genom den inställningsruta som då kommer upp, vilket ger en snabb väg in i menysystemet.
Menyerna är för övrigt också uppdaterade med ett nytt sätt till navigering. Genom att dela in menyn i en övernivå, en undernivå samt en inställningsnivå kan man vrida sig snabbt genom menyvalen med de två snurrhjulen och sedan göra justeringen för det val man vill ändra. Det är riktigt bra, och snabbt att komma in i när man väl använt det. Den enda missen är att de är svårnavigerade om man vill använda pekskärmen, något som säkert kommer att störa vissa.
OM System OM-1 har även ett nattläge som gör det lättare att använda både skärmen och autofokusen när det mörkt, när man bland annat vill sätta fokus på samt fotografera stjärnor. Funktionen "Starry Sky AF" gör att autofokusen kan hitta exakt rätt autofokus, och även om det tar några sekunder, beroende på om man har snabbhet eller exakthet som val, så blir resultatet riktigt bra med exakt skärpa på de minsta prickarna. Ska man fotografera himlafenomen som norrsken så vill man också oftast ha fokus på just stjärnorna för bästa bildskärpa.
Uppdaterad för video
OM-1 kan spela in internt i upp till 10-bitars 4:2:0 i 4K/60p i H.264/H.265. Dessutom går det att spela in full-HD i upp till 240p. Stöd för den seriöse filmaren finns också –10 bitar med OM Log och HLG samt C4K 12-bitars Prores Raw 4:4:4 till en Atomos Ninja V/V+-enhet gör att du kan efterbehandla filmerna i efterhand för bättre färg och dynamik.
Det är också roligt att se att OM System utvecklats på denna front, även om de inte varit dålig innan så finns nu möjligheterna till mer avancerad filmning, och kombinerat med bildstabiliseringen så gör OM-1 ett riktigt bra jobb. Dessutom är funktionaliteten för video enkel att använda, och för den som inte fokuserar manuellt kan den utfällda skärmen med tryck-för-fokus med vänsterhandens tumme fungera mycket bra.
Bildkvalitet
Med vetskapen om en bakbelyst och stackad sensor hade vi stora förväntningar på att OM-1 också skulle leverera bilder av hög kvalitet. Så är också fallet, och sensorn hanterar både brus och svagt ljus bra. Upplösningen på 20,4 megapixel ger skarpa och fina bilder, och möjlighet finns till högre upplösning genom det högupplösta fotoläget. Även om detta läge ger bilder med högre upplösning och i slutändan mer detaljinnehåll, så blir det inte lika bra som en sensor på 80 megapixel -men väl en fin möjlighet till ytterligare bildkvalitet.
Bilder i JPEG direkt ur kameran ser som vanligt hos "Olympus" riktigt bra ut. Bra färger, fin kontrast, väl avvägd brusreducering.
Även video ser riktigt bra ut, med skarp bild och utan några tecken på rolling shutter.
Slutsats
Det vi ser hos nya OM System OM-1 är en fortsättning på Olympus utveckling hittills, och det går bara säga att de lyckats mycket bra med innehållet hos OM-1. Själv tror jag att det ligger helt rätt i tiden att hålla både vikt och storlek nere, då allt flera som rör sig i naturen också premierar dessa två delar hos en kamera –framförallt om det inte gör avkall på bildkvaliteten.
Med OM Systems uttalade vilja att vara ett "utomhusmärke" ser jag också att de följer den vägen med sin utformning av prylar, som liksom OM-1 är vädertätade och skapade för att klara tuffa tag i utomhusmiljö.
Med den nya sensorn som presterar riktigt fina bilder, med en uppdaterad funktionalitet och snabbhet som ger användaren mer kamera än hos föregångaren, känns det som att OM-1 ringar in sin målgrupp rätt fint. Användningen är enkel, hanteringen är enkel, funktionerna och möjlighet till inställningar är många.
För den som premierar vikt och storlek och dessutom har en förkärlek för nattfotografering så har OM-1 många fördelar, och extra roligt är det att så specifika funktioner som Pro Capture och Starry Sky AF fortsätter att utvecklas. På så vis ser vi också att OM System också levererar en riktigt bra kamera hos OM-1, vilken vi också ger utmärkelsen "toppklass", och hoppas att de fortsätter på den inslagna vägen– OM-1 är nämligen den bästa kameran just nu från gamla Olympus och nya OM System.
Betyg
Handhavande: 70
Snabbhet: 95
Byggkvalitet: 70
Mångsidighet: 85
Funktioner: 90
TOTALT: 90
Specifikationer
Typ | System |
Cirkapris | 23 000 kr |
Sensor | Micro four thirds (MFT), 17,3x13,0mm |
Upplösning | 20,1 megapixel (5184x3888) |
ISO | 80–25 600 (80–102 400) |
Skärm | 3 tum (1,62 miljoner bildpunkter), vinklingsbar i två led |
Seriebildstagning | Ca 10 bilder per sekund |
Filmning | 4K/60p, 1080/60p |
Minneskort | 2x SD UHS-II |
Inbyggd blixt | Nej |
Hörlursuttag | Ja |
Mikrofoningång | Ja |
GPS | Nej |
Wifi | Ja |
Mått & vikt | 135 x 92 x 73, 599g (kamerahus) |