Kamera & Bild testar

Test: Pentax 645D - Vädertätat mellanformat imponerar

För de inbitna har väntan på 645D varit lång – första prototypen visades för flera år sedan. Nu är den här och väntan har inte varit förgäves. Pentax 645D är prisvärt mellanformat med vädertätning, högupplöst skärm och en helt otrolig upplösning.

Publicerad

Pentax 645D är mellanformatskameran som gång på gång visats som prototyp på diverse mässor runt omkring i världen, men som många kanske aldrig trodde skulle bli verklighet. Men 645D visade sig vara allt annat än en tankesnurra. Förra året dök den upp på den japanska marknaden och nu i Europa och USA.

Vädertätningen och det förhållandevis lilla huset gör kameran till mer än en ren studiokamera och även landskapsfotografer och andra som jobbar ute på fältet har i 645D en mellanformatskamera som går att jobba med.

Skärmarna är täckta med härdat glas, vilket bidrar till kamerans tålighet. Med 645D gör även sensorrengöring intåg i mellanformatsvärlden.

Många av dem som kommer att köpa Pentax 645D har troligen tidigare arbetat med tillverkarens analoga mellanformatskameror och har ett gäng objektiv kvar. De gamla objektiven är kända för sin kvalitet och är fortfarande inte särskilt billiga på andrahandsmarknaden.

Inte så tung

Det är alltid speciellt att öppna en kartong med en ny kamera. Så nördiga är vi faktiskt på redaktionen. Med 645d är det en helt annan grej. Kameran kommer i en tålig svart väska och det krävs ett rejält handlag för att få upp spännena. Inuti ligger kameran i en utskuren skumgummiform, med det nya objektivet Pentax-d fa 645 55mm/2,8 al sdm aw som även det är vädertätat.

Kameran ser tyngre ut än vad den är – den väger in på måttliga cirka 1,5 kilo. Utformningen av huset känns extremt genomtänkt, och konstigt vore det kanske annars eftersom det tagit lång tid innan kameran sett dagens ljus som 1.0 och inte bara prototypexemplar. Greppet är nästan perfekt.

Knapparna är många, men välplacerade och inte av multifunktionstyp utan varje knapp har en funktion. Storleken på huset tillåter även rejäla knappar, vilket är bra – det blir mer distinkt och lätthanterligt.

ISO 1600 funkar

Bildkvaliteten är enastående, liksom för andra mellanformatskameror. De som jobbar med mellanformat under kontrollerade former, i till exempel studio, använder sällan höga iso. Som trygghet är ISO 1600 användbart och Pentax skulle utan problem kunnat stoppa in ISO 3200.

I 645D sitter en CCD-sensor från Kodak som är 44x33 millimeter stor och har en upplösning på 40 megapixel. Sensorn finns även i Hasselblad H4D och med en annan proportion i Leica S2.

Som alla andra mellanformatskameror har 645D inte något lågpassfilter, vilket gör att skärpan direkt från kameran är betydligt högre än hos småbildskameror.

Det dynamiska omfånget är inte på topp.

Man kan välja att fotografera i Adobes råformat dng och på så vis behöver man inte använda tillverkarens egna program för råkonvertering.

Pentax är bra på menyer och de som tidigare använt en digital systemkamera à la Pentax K-5 och K-r känner igen sig. Menyerna är intuitiva och lätthanterliga. Andra mellanformatskameror kan ofta ha krångligare menyer.

Autofokusen är inte lika snabb som hos till exempel K-5, men upplevs ändå som relativt kvick. 645D har elva multifokuspunkter – nio av dem korsformiga för bättre precision – som man kan flytta runt med hjälp av fyrvalsknappen på baksidan. Punkterna syns bra och tydligt i sökaren. Exponeringsmätaren är avancerad med 77 zoner.

Stor och högupplöst skärm

En detalj som normalt kanske inte är anmärkningsvärd nog att ta upp är batteriet. I 645d är det av typen litium-jon och klarar 400-500 bilder per laddning. Det är samma typ av batterier som sitter i exempelvis Pentax k-5. Dessa batterier är inte så fasansfullt dyra, vilket är ett plus för de fotografer som jobbar ute på fält och behöver ha med sig en hel radda extrabatterier.

Ytterligare en detalj på uppsidan för 645d är skärmen som till skillnad från andra mellanformatskameror är stor och högupplöst – tre tum och 922 000 bildpunkter.

På minuskontot för kameran finns skrivhastigheten som är lite seg. Kameran behöver tänka lite extra för varje exponering.

Och så en lustig funktion för en mellanformatare – inbyggd HDR-funktion. Ja, du läste rätt, med 645D kan du låta kameran fixa HDR-bilderna åt dig. Kameran skapar en bild av flera exponeringar. Men det är knappast det som lockar kunder. De flesta som investerar i en sådan här kamera är nog väl bevandrade i bildredigeringen och gör detta själva.

Slutligen

Med det nya vädertätade objektivet ligger priset för Pentax 645D på 115 000 kronor. Mycket pengar, men billigt för att vara digitalt mellanformat. Kameran känns däremot inte billig, långt ifrån. Bygget är gediget och tillsammans med vädertätningen gör det kameran prisvärd. En glad nyhet för dem som kom att älska Pentax analoga mellanformat.

Fördelarna med att kunna byta bakstycke finns inte som på andra mellanformatskameror, men i stället får man en (relativt) smidig kamera, fortfarande med mellanformatets fördelar.