Kamera & Bild testar
Test: Ricoh GR Digital IV - Den seriösa kompakten

Ricoh GR Digital IVs föregångare har varit kompaktvalet för många seriösa fotografer. Med sina många inställningsmöjligheter och ljusstarka optik kan den fortfarande locka sin publik, trots eller tack vare sin diskreta design.


När Ricoh GR Digital III testades i Kamera Bild skrev vi att Ricoh inte ändrat på ett vinnande koncept. När gr Digital iv dök upp på redaktionen insåg vi att de fortfarande inte ändrat på sitt inkörda koncept. Den nya varianten är utseendemässigt väldigt lik den gamla, faktiskt är den enda visuella skillnaden ett nytt litet fönster på framsidan där den ena delen i den nya hybridautofokusen sitter. Hybridautofokusen är en av de nytillkomna detaljerna i gr Digital iv, enligt Ricoh ska den fördubbla fokushastigheten. Man har även stoppat in en snabbare processor vilken ska kunna kräma ur mer effekt ur ccd-sensorn med 10 megapixels upplösning, vilken för övrigt är samma som satt i föregångaren.
Om man inte vet riktigt vad det är som står framför en så kan man luras av det sobra, enkla utseendet. Innan man tar kameran i sin hand och slår på den ser den ut som vilken, ganska tråkig, kompakt som helst som inte försöker locka användare med ett färgglatt och glittrande yttre. Men när man använder kameran inser man hur välkonstruerad den är. Den har precis så många reglage och knappar som behövs och det verkar vara väldigt noga uttänkt var de ska sitta. Allt går att nå med tummen eller pekfingret förutom knappen som fäller upp blixten, den sitter på motsatta kortsidan av kameran. Byggkvaliteten känns också bra, kroppen är gjord av en magnesiumlegering. Det gör kameran lätt viktmässigt, men utan att kännas billig. Skärmen är också den uppgraderad från den tidigare versionen och nu sitter en av Sonys whitemagicskärmar bakpå Ricohkameran, fortfarande med storleken tre tum.
Smart menysystem
När man använt kameran ett tag inser man att den här är byggd med praktikaliteter i fokus. I princip allt på kameran går att programmera och specialjustera så att det blir precis som man vill ha det. I början är nästan mängden olika val i menysystemet överväldigande och man vet inte riktigt var man ska börja. Men ju mer man knappar runt ju mer inser man hur smart allt är uppbyggt.
Menysystemet är indelat i tre olika grenar, som innehåller alla justeringar som går att göra, så man behöver aldrig leta någon annanstans. De tre grenarna är shooting, key custom options och setup. Om man översätter det lite grovt blir det fotografering, knappinställningar och allmänna inställningar. Därför blir aldrig menysystemet speciellt svårorienterat, ska man ändra något som har med själva fotograferandet att göra så är det en meny, vill man programmera knappar är det en meny och om man vill göra allmänna inställningar är det en tredje. Enkelt och tydligt.

En kamera för den seriöse
Men mängden justerbara funktioner gör det också tydligt att det här inte är en kamera för vem som helst. När vi testade gr Digital iii konstaterade vi att det är en kompaktkamera för den seriöse fotografen. Uppföljaren är inget undantag. Avsaknaden av zoomobjektiv är nog inget som tilltalar familjefotografen, men det fasta objektivet med en brännvidd som motsvarar 28mm på en 35mm kamera och bländaren på maximala 1,9 är inte fy skam för den som vet hur det ska användas på rätt sätt. Man kan även välja ett makroläge som gör att det går att komma förvånansvärt nära med bra skärpa. Kameran har visserligen några automatiska program, men den trivs bäst i något av de mer manuella lägena.
Den enorma mängden inställningsmöjligheter avskräcker nog även den mindre inbitna fotografer. Kamerans målgrupp är snarare den som äger en, troligen ganska fin, systemkamera med utrustning, men som vill ha något lätt och smidigt att ha med sig på resa eller bara till vardags. Däremot vill han eller hon inte tulla på de kreativa möjligheterna eller förmågan att få kameran precis som man vill ha den. Man vill heller inte behöva acceptera dålig bildkvalitet bara för att storleken ska vara mindre.

Ricohkameran levererar fina bilder, kontrastomfånget är bra för att vara en kompaktkamera. Den stora bländaren gör att man har ett försprång mot andra kameror eftersom det går att få in mycket ljus tack vare f/1,9. Gillar man däremot att fotografera med långa slutartider kan man få problem när det är ljust ute då bländaren bara går ner till 9. Vill man dessutom filma får man nöja sig med vga-upplösning, vilket inte är så upphetsande i alla lägen.

Så satte vi betyget
Bildkvalitet 8
Det fasta objektivet med stor bländare ger bra bildkvalitet. Brusreduceringen går att justera ner vilket kan behövas.
Byggkvalitet 9
Kameran inger en kompakt och bra känsla. Det känns som att den klarar sig väl ute i världen.
Ergonomi och logik 8
Menyerna är något tunga, men välorganiserade. Knappar och reglage är väl genomtänkta.
Mångsidighet 7
För rätt person är det en väldigt mångsidig kamera, men för fel person blir det tokigt.
Valuta för pengarna 7
Det är mycket pengar för en kompaktkamera, men då får du hög ljusstyrka, bra objektiv och smart ergonomi.