Kamera & Bild testar
Test: Samsung NX10
Snart kommer de flesta märken ha spegellösa systemkameror. Samsung är tidigt ute med sin nya NX-serie och ger en försmak på hur kamerorna kommer att se ut i framtiden.
Det är ingen slump att Samsung satsar på en spegellös kamera när de på allvar konstruerar sin första egna systemkamera. Tidigare har de bara satt sitt namn på Pentax systemkameror.
Samsung NX10 är helt nykonstruerad och det enda gemensamma med Pentax är sensorn på 14 megapixel. Den sitter även i Pentax K-7, men tillverkas av Samsung.
Den nya objektivfattningen har bara elektroniska kopplingar och inga mekaniska. Detta är rätt strategi från Samsung men gör att de gamla Samsungmärkta objektiven med Pentaxfattning bara går att använda med starkt begränsad nytta tillsammans med en adapter.
Framtiden för enklare systemkameror är spegellös och det har Samsung insett när de la upp planerna för nx-systemet. Fördelarna med spegellösa kameror är att de kan göras mindre eftersom de både saknar spegelhus och optisk sökare. Det innebär också att de kan göras billigare. Men så länge spegellösa kameror har nyhetens behag över sig kommer tillverkarna inte att sänka priserna i onödan. Vi vet dock att Samsung snart kommer med en billigare variant av nx10.
Godkänt för autofokusen
Naturligtvis har även myntet en baksida. Det har pratats en del om autofokushastighet eftersom autofokusen fungerar som på en kompaktkamera där motivets kontrast mäts av kamerans sensor för att hitta skärpan. Ju högre kontrast i motivet desto skarpare är principen. En konventionell systemkamera använder i stället en separat autofokusmodul för att mäta avståndet.
Samsung har naturligtvis identifierat autofokusen som en kritisk punkt när de övervägt att satsa på NX-systemet. Efter att ha använt kameran i några veckor kan jag konstatera att jag sällan haft några problem med autofokusen. Med normal autofokus som låser sig på motivet är autofokushastigheten helt i nivå med andra systemkameror i denna klass.
Däremot får autofokusen det lite jobbigare om man ställer om den till att följa rörliga motiv med skärpan. De flesta »familjefotografer« använder inte följande autofokus, men vi kan konstatera att den som ofta tänker sig att fotografera rörliga motiv än så länge bör titta på en konventionell systemkamera med optisk sökare.
Jag hade gärna sett att det gick att korrigera fokuseringen manuellt utan att behöva gå in i menyn. Helst skulle det bara fungera genom att man vrider på fokusringen.
Skärmen bättre än sökaren
Kvaliteten på skärpan och den elektroniska sökaren blir viktig på den här typen av kamera. Skärmen på Samsung NX10 håller god kvalitet. Genom att använda oled-teknik i stället för LCD spar kameran på batterierna..
Den elektroniska sökaren är inte lika bra trots en högre upplösning. Sökaren har inte lika hög upplösning som hos Olympus E-P2, men det förvärras av att inte klarar av att optimera sökarbilden under fotografering. Vid bildvisning är bildkvaliteten synbart högre och taggigheten försvinner. Problemet finns även när skärmen används, men skärmen fungerar ändå genrellt bättre.
Sökarbilden är trots allt tillräckligt bra för att man ska se motivet tydligt och kunna ställa skärpan.
De spegellösa systemkamerorna Olympus E-P2 och Panasonic GF1 har både lösa elektroniska sökare. Samsungs sökare är något sämre än hos Olympus E-P2, men bättre än hos Panasonic GF1.
I och med att Samsungs sökare är integrerad i kamerahuset går den inte att vinkla som de två andra märkenas kan. Å andra sidan fungerar det smidigare att använda sökaren hos NX10 eftersom det finns en sensor som känner av när man tar kameran mot ögat. Det behövs ingen knapp för att skifta mellan sökare och skärm.
Bra att hålla
Att göra en kamera som ligger bra i handen är ingen konst om man gör den stor. Det är däremot en bedrift att få till små kameror med god ergonomi. I mitt tycke har Samsung lyckats mycket bra med utformningen av NX10 även om det finns lite anmärkningar i protokollet. Materialkänslan är mycket hög för att vara en kamera i den här klassen. Kameran känns solid. Standardzoomen är inte riktigt i samma klass, men ändå en klass över de flesta andra märkens motsvarigheter.
Tillsammans med det kompakta normalobjektivet 30/2 i metall bildas en mycket kompakt enhet med hög kvalitetskänsla som lätt slinker ner i fickan.
Kamerahuset ligger naturligt bra handen. Fingrarna hamnar rätt på knapparna som inte är för små och pilliga trots det lilla kamerahuset.
Det finns dock en knapp som jag måste sätta frågetecken för – den gröna knappen. Jag kan inte hitta att den används till något vettigt på NX10. Den aktiverar autofokus under filmning, men det gör även knappen på framsidan intill objektivet. På Pentax finns en liknande knapp som har lite smarta funktioner som att sätta en grundexponering vid manuell exponering eller att nollställa inställningarna i olika automatiklägen. Det hade kanske varit något att ta efter. Eller så hade Samsung kunnat göra knappen programmerbar.
När vi nu ändå är inne på avdelningen mindre smarta lösningar så får vi nämna att man inte ändrar blixtinställnigar genom att trycka på blixtknappen utan genom att först trycka på Fn-knappen och sedan stega sig fram med multiväljaren. Vi måste ta upp att det inte går att bläddra mellan bilder i förstorat läge.
En ren miss är att Samsung kallar läget som ger optimerat dynamiskt omfång för »Smart skärpa«. Det är en felöversättning av »Smart range«på engelska.
Tillräckligt enkel – och avancerad
En viktig faktor för den här typen av kamera som främst kommer att användas för att dokumentera familjelivet är att kameran är enkel att förstå. Samsung har kopierat en smart funktion från Nikon som innebär att man kan trycka på en frågeknapp om man inte förstår någon funktion i menyn. Samsung behöver dock finputsa svaren något. Vem blir klokare av att få reda på att »här ställer man in h/v-värdet«?
NX10 har också ett grafiskt gränssnitt som är mycket tydligt. Tillsammans med en god ergonomi ger allt detta en kamera som är lätt att hantera.
Samtidigt är NX10 inte för enkel för att stöta bort den som vill ha en kompakt kamera som alternativ till en stor och tung proffskamera. Om Samsung tar fram fler kompakta objektiv med fast brännvidd kan Samsung säkert bli ett populärt märke bland hobbyfotografer med kärlek för rese- och gatufotografering.
Filmfunktion för semestern
Filmfunktionen är självklar i dag. Samsung filmar i 720p (1280x720 pixlar) med ett resultat som inte känns naturligt och utan störande uppskärpning. Det finns några inställningar för den som har leklust men i grund och botten är filmfunktionen tänkt för den som vill filma rakt upp och ner utan större ambitioner. Det finns inte lika avancerade inställningsmöjligheter eller kontakt för mikrofon som hos Panasonics kameror eller Canon Eos 550D.
Habil bildkvalitet
Så här långt har vi kunnat konstatera att Samsung lyckats göra en kamera som fungerar smidigt för såväl nybörjare som mer avancerade fotografer i jakt på en smidig kamera. Då återstår frågan: Hur är bildkvaliteten?
Sensorn delas med Pentax K-7 och bildkvaliteten ligger nära i båda kamerorna. Samsung har dock klokt nog begränsat känsligheten till ISO 3 200. Pentax K-7 är tämligen usel på ISO 6 400 och läget är antagligen framtvingat av marknadsavdelningen.
NX10 kan inte mäta sig med de bästa kamerorna. Vid ISO 3 200 ser vi exempelvis lägre verklig upplösning än med Sony A550.
Samtidigt är NX10 aningen bättre än övriga spegellösa kameror från Panasonic och Olympus. Det beror på att de har mindre sensorer i four thirds-format.
Slutsats
Samsung gör en riktigt bra debut som systemkameratillverkare. NX-konceptet känns mycket genomtänkt och utformat även om det finns småmissar som mest kan ses som skönhetsfläckar. Vi anar att Samsung inte riktigt optimerat processorn (alternativt har en för klen processor) och vi ser att sensorn inte håller toppklass.
Slutintrycket blir ändå mer än godkänt. NX10 är en utmärkt kamera för familjefotografen med sin storlek och smidighet. NX10 fungerar också som ett komplement till tyngre proffskameror. Kommande objektiv kommer att bli avgörande för hur populärt NX-systemet blir bland mer avancerade fotografer.
Så satte vi betyget
Bildkvalitet 7
Hög upplösning vid lägre ISO, men vid 1600 och 3200 suddar brusreduceringen ut detaljerna. Det syns redan vid mindre utskrifter.
Byggkvalitet 8
Hög kvalitetskänsla och nästan i topp för den här prisklassen.
Ergonomi och logik 8
En bra grundlayout där kameran ligger bra i handen. Några logiska och språkliga missar finns dock.
Mångsidighet 7
Som familjekamera fungerar kameran utmärkt. För hobbyfotografen är de få objektiven och autofokus för rörliga motiv brister.
Valuta för pengarna 7
Kostar lite mer än de billigaste familjekamerorna, men ger inte så mycket mer. En billigare version kommer.