Kamera & Bild testar

Test: Samsung NX100 - Rund och stilig für alle

Mycket känns igen från NX10 när Samsung gör en spegellös systemkamera med rundare former för att attrahera fler. NX100 levererar samma bildkvalitet som NX10, men bjuder på en enklare utformning.

Publicerad

Med NX10 lyckades Samsung göra en kamera med god ergonomi trots liten storlek. Materialkänslan var hög och kameran kändes solid. Liksom NX5 var NX10 av klassisk kantig DSLR-design. Samsung NX100 är de mjuka formernas komplement i tillverkarens serie spegellösa systemkameror. De rundade formerna ger ett skönt grepp och visar att det inte behövs ett kraftigt skulpterat grepp för att kameran ska ligga bekvämt i handen.

Trots att NX100 till största delen är i plast känns kameran rejält byggd, något som förstärks av toppdelen i metall. Riktigt lika hög kvalitetskänsla som hos NX10 är det däremot inte. Plasten knirrar till lite när man tar ett fast grepp om kameran.

Kameran är inte gjord för tunga telezoomar, liksom andra små systemkameror blir greppet lidande om tyngre objektiv kopplas på. Men för övriga objektiv fungerar greppet utmärkt. Avtrycket känns perfekt. Ska det sägas något negativt om greppet är det att plastytan kan upplevas som något hal.

Förhållandet mellan NX100 och NX10 är lite som det mellan Olympus E-PL1 och E-P2 –där E-PL1 var enklare är NX100 detsamma. Inte bara för att NX100 är gjord i plast och NX10 i metall, utan kanske framför allt för att antalet finesser, knappar med mera begränsats i NX100. Såväl elektronisk sökare som inbyggd blixt saknas till exempel. Just inbyggd blixt är annars det man kanske väntar sig hitta på en enklare utformad modell jämfört med dess mer avancerade kompismodell. E-PL1 fick exempelvis inbyggd blixt, något som den mer avancerade E-P2 saknade.

NX100 hade tjänat på en inbyggd blixt, kameran behöver ljus i mörka fotograferingssituationer för att vara användbar. Det finns däremot flera lösa blixtar som man kan montera på NX100. En elektronisk sökare går också att köpa till och fästa i blixtskon –men upplösningen är ganska blygsamma 200 000 bildpunkter.

En annan kul extrapryl som går att köpa till är en GPS-enhet, men den har vi inte haft möjlighet att testa.

Tillsammans med NX100 lanseras vidvinkeln 20mm/2,8 och normalzoomen 20-50mm/3,5-5,6. Båda objektiven har fått en knapp (i-Fn) på sidan som gör att man snabbt kan växla mellan olika inställningar för bländare, slutartid, vitbalans, ISO med mera. Vi har testat NX100 med den nya normalzoomen och i-Fn-knappen fungerar tillfredsställande –dels sitter den rätt placerad för vänster tumme, utan att man riskerar att trycka på den när man inte vill det, dels ger den snabb åtkomst till inställningarna. Vrid på den övre ratten för att välja inställning, vrid på den bakre ratten för att ange värde och klicka sedan ok om du är klar eller vrid på den övre ratten för att välja en annan inställning. När man väl fått in metoden i fingerminnet sitter det som en smäck och är ett snabbare alternativ till att sköta allt med högertummen.

Det är lite synd att normalzoomen 20-50mm/3,5-5,6 inte har inbyggd bildstabilisering.

En viss fördröjning sker när man använder den övre ratten för att växla mellan menysidorna. Förutom i-Fn-knappen på objektivet finns två »extra« knappar – en på sidan av kameran som är programmerbar, men som standard är nedbländning. Den andra extraknappen är grön och sitter längst ner till höger på baksidan. Samsungs »gröna knapp« nollställer saker, till exempel exponering i M-läge eller finjustering av vitbalansen. Även om det till viss del är användbart, känns det lite udda att ha en sådan knapp. När det gäller M-läget är det bara förvirrat –ett tryck på knappen ställer inte in kameran efter aktuell ljussituation utan ställer bara tillbaka bländare och slutartid till någon »standard«. Det enda vettiga med denna knapp, åtminstone i M-läget, vore ju att göra som Pentax variant och sätta värdena enligt just den aktuella ljussituationen.

Det är inga konstigheter att Samsung NX100 klarar sig väl i dagsljus, det har knappast några kameror idag. I mörker och på höga ISO försvinner däremot mycket detaljer.

Autofokusen är snabb, men inte blixtsnabb –den är däremot i princip i topp för vad som klaras av med kontrastavkännande autofokus.

För att ställa skärpan manuellt behöver man trycka uppåt på den bakre inmatningsratten och sedan välja mf. Sedan vrider man på klassiskt manér på objektivets fokusring för att ställa skärpan. När man börjar vrida på fokusringen visas en förstorad skärmsökarbild. Ett lätt tryck på avtryckaren tar bort den förstorade sökarbilden. Förstoringen ger inte den där superprecisionen som till exempel Nikon D700 eller Canon EOS 5D Mark II ger, men är till viss hjälp för att sätta skärpan rätt.

En knapp på objektivet för att snabbare växla mellan manuell- och autofokus hade varit att föredra.

Bortser vi från skalet, avsaknaden av inbyggd blixt och elektronisk sökare, så känner vi igen mycket från NX10. Det innebär bland annat en APS-C-sensor på 14 megapixel, Amoled-skärm på tre tum, 720p HD-filmning och dammborttagning.

Bildkvaliteten är densamma som för NX10. Normalläget för bildkvaliteten hos systemkameror ligger i dag ganska högt. Varken NX100 eller NX10 når upp till det normalläget om man tittar på prestandan på höga ISO-tal. Detaljer börjar försvinna redan på ISO 1600, vilket till exempel jämfört med Pentax K-r är drygt ett steg sämre. I klassen spegellösa systemkameror ger Sony NEX-5 bättre bildkvalitet.

NX100 presterar ungefär som Sonys »dåliga« modeller, till exempel A290, men med mindre brusreducering.

På låga ISO ger däremot NX100 skarpa och bra bilder.

Brusreduceringen gör ett bra jobb med att ta bort färgbrus på ISO 3200 visar våra tester med brusreducering på- respektive avslagen.

Kvaliteten på filmklippen är inte på topp med vissa färgfel och viss oskärpa.

Slutsats

Samsung NX100 tilltalar med sitt stiliga yttre och runda former. Kameran är enkel att hantera och har ett skönt grepp även om den plastiga ytan kan upplevas som något hal.

Liksom NX10 ligger bildkvaliteten inte på topp, men Samsung är på gång med riktigt bra spegellösa systemkameror, lätta nog att använda för vem som helst, men utan att skrämma bort de mer avancerade fotograferna som vill ha en liten kamera som komplement.

Så satte vi betyget

Bildkvalitet 7

Som Samsung NX10. Bra vid lägre ISO, men vid 1600 och 3200 suddar brusreduceringen ut detaljerna. Det syns redan vid mindre utskrifter.

Byggkvalitet 6

Sämre byggkvalitet än NX10, men ändå gedigen känsla trots skal i plast. Toppdelen i metall ökar byggkvaliten något.

Ergonomi och logik 8

Ligger bra i handen med välplacerade knappar och vred. Menyerna enkla att förstå.

Mångsidighet 6

Mindre avancerad än NX10, men tillräckligt avancerad för familjefotografen. Begränsad filmfunktion. Saknar inbyggd blixt och sökare.

Valuta för pengarna 6

Inte så mycket billigare än NX10 än så länge. Skulle behöva komma ner lite mer i pris för att kännas riktigt prisvärd och konkurrera på allvar med de billigaste familjekamerorna.