Kamera & Bild testar

Test: Sony A55

Sony A33 är väldigt bra och smidig. Storebror A55 bjuder på några extra russin i kakan. Frågan är hur mycket de små skillnaderna är värda.

Publicerad

Det är typiskt Sony att släppa flera snarlika varianter vid samma tillfälle. Tanken är att bredda modellprogrammet på ett billigt sätt så att det ska finnas en modell för alla.

Sony A33 och A55 är tvillingar. Båda presenterades samtidigt men A33 var först ut på marknaden. Kamerahusen är i det närmaste identiska liksom konstruktionen i stort. Till skillnad mot övriga systemkameror på marknaden har A33 och A55 fast halvgenomskinlig spegel som gör det möjligt för autofokusen att jobba trots snabb serietagning på 6 bilder per sekund. I A55 går det att skruva upp bildfrekvensen till 10 bilder per sekund, men då är autofokusen låst.

Snabb serietagning är en fördel vid sportfotografering, men i de flesta sammanhang behöver autofokusen kunna följa motivet. Det gör att det supernabba läget med 10 bilder per sekund har begränsad nytta,

Sony avslöjade på Photokina-mässan att de kommer med en mer avancerad semiproffskamera med samma typ av spegel som A55. Kanske kommer den att kunna ta 10 bilder per sekund med följande autofokus.

En annan skillnad är sensorn. A33 har en sensor på 14 megapixel och A55 har en nyutvecklad sensor på 16 megapixel som även sitter i Sony A580, Pentax K-5 och Nikon D7000. Sensorn i A55 är något bättre än den i A33, men skillnaderna är små och det krävs fingranskning av stora förstoringar gjorda från bildfiler tagna på höga ISO. Av någon anledning kan inte Sony utnyttja hela sensorns bredd för filmning i A33, men det går med sensorn i A55.

Sony har lyckats bra med att utnyttja den nya sensorn och A55 är liksom A580 en av de bästa systemkamerorna med APS-C-sensor

i dag. Spegeln i A55 stjäl ljus motsvarande 0,5 exponeringssteg. Det resulterar i att vi kan se ett aningen högre brus i A55 än i A580, men skillnaden är knappt synbar ens på extremt höga ISO.

Med sin snabba serietagning kan Sony A55 ta tre bilder med olika exponering och skapa HDR-bilden med minimal risk rörelseoskärpa. Kontrastkurvan bör justeras efteråt så att bilden inte upplevs för grå.

Sony har en funktion för att ytterligare sänka brusnivån där kameran tar ett antal bilder i snabb följd. Nyttan är begränsad eftersom det kräver stillastående motiv för ett perfekt resultat, och då är det bättre att hitta ett stöd så att längre slutartid och lägre ISO kan användas. Funktionen visar på Sonys innovationsförmåga och ambition att hitta tekniska lösningar som underlättar fotograferingen.

HDR-funktionen är mer användbar då den inte kräver lika många exponeringar och därmed blir mindre känslig för motiv som rör sig lite.

Den tredje detaljen som skiljer A55 från A33 är den inbyggda gps:en som ser till att bildfilerna förses med positionsdata som kan läsas av olika programvaror.

Sony A55 är en teknikspäckad kamera som säkert lockar en och annan prylglad fotograf. Den ekonomiskt lagde fotografen väljer A33.