Kamera & Bild testar
TEST: Sony Xperia 5 Mark 4 – våra första intryck
Sony Xperia 5 Mark 4 rymmer mycket av det vi fick i flaggskeppet Xperia 1 Mark 4, med tydligt skaparfokus och manuella möjligheter, men i ett smidigare format.
Kamera Bild har tillsammans med systertidningen Mobil testat nya Sony Xperia 5 Mark 4. Här kan du läsa våra första intryck av telefonen och här kan du läsa nyheten om den nya telefonen och alla specifikationer.
När de ligger sida vid sida är det egentligen inget i utseendet utöver storleken som skiljer Sony Xperia 5 Mark 4 från Xperia 1. Sobert och avskalat, den säreget långsmala skärmen i 21:9-format, fysisk kameraknapp och fingeravtryckssensor på sidan och selfiekamera inte uthuggen i skärmen utan ovanför, så att telefonen blir ännu lite högre.
Vi har nog sagt det så många gånger nu att det känns uttjatat, men Sony går sin egen väg utan att på något sätt kika på vad konkurrenterna gör.
Kameramässigt utmärker sig Sony framförallt genom de skaparmöjligheter inom film och foto som telefonerna, Xperia 1 så väl som denna, levererar. Det är faktiskt överraskande mycket som är likt de två modellerna emellan. Det här betyder dock inte att bilderna jämfört med konkurrenternas telefoner blir bättre. Det garanterar dock att du får jobba mer för att få bra bilder.
I Sony Xperia 5 Mark 4 finns för skapande kameraapparna Cinema Pro, Photo Pro och Video Pro. Alla kan spela in video, bara Photo Pro kan även ta stillbilder och då antingen i ett enkla Basic- eller autoläget eller i med mer manuell kontroll. Sony slår sig också för bröstet med snabb och exakt autofokus dels med följande autofokus för snabbrörliga motiv och med exakt autofokus som ska hitta ögonen på den du tar bild av. Det är dock inte så felsäkert som man kunde hoppats på.
När jag ger mig ut för att ta testbilder börjar jag med autoläget och blir direkt besviken. Jag tar bilder på passerande cyklister, skateboardåkare och stillastående motiv och konstaterar snabbt att bilder i mörker är en utmaning för Xperia-mobilen, att skärpan ofta missar och att ögonautofokus, när den lyckas syns i displayen först när jag tryckt ner avtryckaren halvvägs. Som på en traditionell kamera alltså. För det är därifrån Sony tar mycket av sin inspiration.
Jag får absolut bra bilder också. När jag byter till manuellt läge och justerar inställningarna själv går det bättre, men det krävs alltså ofta manuellt jobb här för att lyckas bra. Och inte ens då är bra bilder så klart garanterade. I gränssnittet i kameraappen syns tydligt vad som är i fokus, till exempel när jag klickar på en cyklist så följer markeringen cyklisten och kan till och med hitta tillbaka till samma cyklist om den vid något tillfälle för en stund hamnar ur bild.
Vissa gånger blir dock bilden jag tar oskarp trots att fokus varit låst och andra gånger när jag upprepade gånger försöker fokusera på till exempel en skateboardåkare som gör tricks envisas telefonen med att sätta fokus på marken bredvid honom.
Från Sonys synvinkel riktar sig telefonen till de som extra flitigt skapar eget innehåll och vill dela med sig av det. Telefonen har till exempel stöd för samma externa monitor som Xperia 1, vilket gör att du enklare kan spela in dig själv med de bakre kamerorna och även livestreama såväl kamerainnehåll som när du spelar.
Läs hela artiken om våra första intryck hos vår systertidning Mobil.