Kamera & Bild provar
Vi har provat Samsungs nya S20 Ultra: 108 megapixel & 8K-video
Kamera & Bild har i förhand fått titta på nya Samsung Galaxy S20 Ultra – med 8K-video, upplösning på 108 megapixel och 100 gångers zoom via digitalt assisterad AI. Här kan du läsa lite om våra första intryck om S20-seriens funktioner.
Börjar vi med att kolla in S20-familjen med Galaxy S20, S20 Plus och S20 Ultra som helhet, så erbjuds det mesta som vi förväntar oss av ett flaggskepp idag och lite av det vi hoppats på utöver det. 5G är till exempel standard, med undantag bara för att den billigaste modellen av S20 även går att få i en billigare 4G-version. Standard är även skärmar med högre uppdateringsfrekvens, 120 bilder per sekund istället för normala 60.
S20-kamerorna har flera olika objektiv: vidvinkelkameran har en bildvinkel på 79 grader (f/1,8, 108 megapixel) medan teleobjektivskamerans bildvinkel är 24 grader (f/3,5, 48 megapixel), samt ultravidvinkelkameran med en bildvinkel på 120 grader (f/2,2, 12 megapixel). På baksidan sitter även två djupmätningskameror, och på framsidan en kamera på 40 megapixel.
Extrem zoom
Sett till hårdvara är i alla fall på pappret zoomen med 100 gångers förstoring en självklar höjdpunkt i S20 Ultra och den fungerar bra. I kamerappen kan du zooma enkelt i steg från vidvinkel till en gångers förstoring till 2, 4, 10, 30 och 100 gångers förstoring. Kameraappen visar inzoomningen mjukt och när inzoomningen blir mer extrem får vi även en utzoomad ruta för att se omgivningen kring det inzoomade området vilket gör det enklare att hitta rätt.
Just när man zoomar från 1x till 100x är animationen mjuk och jag får nästan en känsla av svindel. Man är helt enkelt imponerad av tekniken, men efter nyhetens behag kan man så klart fråga sig hur ofta du har behov av att zooma så mycket.
Precis som i andra kameramobiler med extrem zoom är det extrema zoomläget knappast användbart eftersom bildkvaliteten där är undermålig. Det är snarare i zoomlägen upp till kanske 20x eller 30x du kan ha användning av bilderna. Allt över det känns mer som skryt utan riktig mening. S20 och S20 plus har samma utförande, men med en maximal inzoomning på 30 gångers förstoring. Bäst blir resultatet om du använder stativ, men även på fri hand är det ganska bra skakreducering även inzoomat.
Kameramodulen sticker ut
Tekniken tar hur som helst utrymme i anspråk och det gör att S20 Ultra med sina 100 gångers förstoring har en påtaglig kameramodul på baksidan som sticker ut märkbart från telefonen, betydligt mer än på systermodellerna. Zoomen i S20 Ultra är av periskoptyp, vilket innebär att man snedställt linserna och istället använder en spegel så att zoomen ligger plant inuti telefonen.
Samsung Galaxy S20 Ultra som alltså har 100x zoom åstadkommer sin extrema inzoomning genom en kombination av optisk zoom, digital zoom och ai. I praktiken är den optiska zoomen bara 4x, enligt uppgifter jag får från Samsungs produktspecialister, och resten sköts alltså digitalt. Samsung är mycket fåordiga exakt om specifikationerna för zoomen när jag frågar ytterligare och uppger ingen detaljerade specifikationer. Vi får i alla fall veta att efter 10x zoom är det i praktiken en digitalzoom assisterad av AI upp till 100 gångers förstoring.
Det är zoom som är huvudnumret och när jag snabbt smyger undan till ett mörkt hörn på lanseringseventet för att testa hur kameran presterar i mörker är förbättringarna jämfört med tidigare modeller inte lika tydliga.
Proffsläge för video och 8K
Rörlig bild kan du spela in i 8K (med alla telefoner i S20-serien), detta i en tid då många nog inte ens har tillgång till en 8K-skärm att spela upp innehållet på. Men så är det väl å andra sidan ofta.
Finns inte innehållet i 8K köper ingen 8K-skärmar och finns inga 8K-skärmar blir det inte fart på innehållsutbudet, så någonstans måste man börja. Det du filmat kan du strömma till en Samsung 8K-teve eller ladda upp det i 8K direkt till Youtube.
En fördel med 8K är i alla fall att telefonen låter dig plocka ut stillbilder på 33 megapixel från valfri del av filmen, men nackdelen är så klart att 8K tar mycket utrymme och fyller telefonens lagringsminne om du använder det allt för flitigt.I kameraappen finns nu för övrigt ett proffsläge för video och inte bara för stillbilder, vilket gör att du om du vill kan ha större manuell kontroll även över vad du filmar.
Fånga ögonblicket på festen
Förutom alla nyheter hårdvarumässigt i kamerorna finns även en ny funktion som ska ta till vara ögonblick med mycket rörelse i lite bättre. Den fungerar bäst när du har ett motiv med flera personer som är aktiva. En fest med dans, barn som leker eller något annat fartfyllt.
Du spelar in en sekvens på uppåt tio sekunder och sedan skapar telefonen ett paket av innehåll. Från två filmer upp till fyra videoklipp och tio stillbilder. Telefonens intelligens, i den mån den finns där för det är inte tydligt vid alla försök, väljer ut de bästa bilderna och det kan bli en blandning av svartvita bilder, filmklipp, närbilder och korta animationer.
Alla kamerans objektiv används och bidrar till skapelsepaketet som ska passa att till exempel dela på sociala medier. Funktionen är tänkt att användas just för motiv med mycket rörelse i och hittar då rörelser den till exempel kan animera. Vid mer statiska motiv tillför dock funktionen inget, så här krävs action.
En synpunkt på funktionen som jag har efter att ha testat är att den istället borde vara aktiv varje gång man tar en stillbild eller filmar. Som möjligheten med levande bilder, för just när det handlar om bilder med mycket rörelse i så vore det smidigt att slippa byta kameraläge innan man fångar ögonblicket.
Samsung Galaxy S20-telefonerna levereras först den 13:e mars. S20 kostar från 9990 kronor, eller från 10 990 i 5G-versionen. Övriga telefoner har 5G allihopa med S20 Plus för 11 990 och uppåt om du vill ha mer lagringsutrymme och S20 Ultra kostar från 14 990 kronor.
Läs mer om Samsungs nya S20-kameror hos vår systertidning Mobil.