Kamera & Bild provar

Vi har provat Sony FE 400/2,8 GM OSS

Världens lättaste 400mm f/2,8, väger nästan ett kilo mindre än Canons och Nikons motsvarigheter. Objektivet har blivit väldigt omskrivet efter lanseringen i slutet av Juni, och nu har vi på Kamera & Bild fått prova objektivet.

På en testbana utanför London har journalister från hela Europa samlats för att få en möjlighet att som bland de första i världen, testa Sonys nya supertele FE 400/2,8 GM OSS. Sony har under de senaste åren gått mot den sjunkande trenden inom kameraförsäljningen, och växt sig allt starkare på marknaden. Med huvudinriktning på den spegellösa fullformatsmarknaden, med sina olika versioner av Sony A7 och A9, vill de bli ett självklart val för proffsfotografer. Ser man till den svenska marknaden har Sony slagit sig in ordentligt och under senaste året har 42 procent av alla sålda fullformatskameror varit från Sony – enligt en marknadsundersökning Sony låtit göra. Samma undersökning visar att försäljningen av spegelreflexkamerorna tappat 14 procent det senaste året, samtidigt som de spegellösa har ökat sin försäljning med 20 procent.

1/1600s; f/2,8

Att använda

Det som skiljer Sony från de två andra giganterna på kameramarknaden är att deras kameror saknar spegel. Det är någonting som verkligen gör skillnad när det gäller utrustningens storlek. Adderar man sedan en kombination av lätta objektiv så blir skillnaden verkligen markant. Sony FE 400/2,8 GM OSS är verkligen något alldeles extra när det gäller storleken. Direkt när man lyfter objektivet så känns det nästan ihåligt – så pass lätt är det. Det har att göra med att en stor del av objektivets främre del egentligen är ganska tomt, och majoriteten av linselementen är placerade i objektivets bakre del. Det ska bland annat göra hanteringen bättre och ge kitet en bättre tyngdpunkt, och inte bli som framtungt – vilket annars är risken då Sonys kameror är relativt lätta i sammanhanget. Tre stycken av linserna är gjorda av flourit – vilket är en helt ny typ av glas i Sonys objektiv. Flourit är betydligt lättare än vanligt glas samtidigt som det motverkar kromatisk aberration även bättre än ED-glas (vilket det även finns ett i objektivet).

1/640s; f/5,6

Att fotografera med Sony 400/2,8 jämfört med Canons och Nikons motsvarigheter är verkligen en stor skillnad. Jag fotograferade en dryg timme i sträck med objektivet monterad på en Sony A9, vilket jag majoriteten av tiden körde handhållet. Efter en timme av bilfotografering på frihand, med mycket rörelser, kände jag mig fortfarande relativt pigg i kropp, rygg och armar. Det går bra att hålla kameran i högerhanden för att sedan lyfta upp det till ögat utan att känna att att man verkligen behöver ta i. Inte heller blir hållningen krampaktigt bakåtlutad vilket den lätt blir när man handhåller långa telen. Jämför man med motsvarande Canon-kombination så är Sonys motsvarighet drygt 1,8 kilo lättare. Vilket är en betydande skillnad om man jobbar länge eller bär utrustningen en del. Dock så väger utrustningen ändå en del, så ska man fotografera under längre tid så är enbensstativ en bra idé. Här gör objektivets utformning att hanteringen på stativ blir riktigt smidig. Placeringen av stativfästet är perfekt, och tyngdpunkten ligger verkligen rakt ner.

1/1600s; f/3,2

Funktioner

Runt objektivets främre del finns en funktionsring och fyra knappar, vilka man kan programmera själv. Bland annat kan man använda ringen till att direkt fokusera på ett valt avstånd, och knapparna till att bland annat slå om till Sonys ögon-autofokus.

Bildstabiliseringen finns med tre olika lägen. Bortsätt från de vanliga två lägena för handhållen fotografering och panorering finns ytterligare ett läge. Det är ett läge som är bäst under de omständigheter man fotograferar med lite mer okontrollerade rörelser. Som snabb sport tillexempel, där kameran åker från höger till vänster; upp och ner hela tiden för att följa motiven. Ett läge som är är som gjort för att fotografera snabba föremål handhållet – vilket tål att upprepas igen – objektivet verkligen bjuder in till att göra.

1/80s; f/14

Hastighet

Att göra ett objektiv som är väldigt lätt spelar mindre roll om det inte presterar bra nog på övriga plan. Att spegellösa kameror skulle var långsammare vid fokuseringen gentemot DSLR-kameror är någonting som inte längre är något självklart. Hastigheten med det här objektivet ligger verkligen i den absoluta toppklassen. Samma sak gäller vid användning av tele-konverter. Både 1,4x- och 2x-konverter funkar helt smärtfritt med objektivet, och vid användning av 2x-konverten motsvarar objektivet 800 mm f/5,6 – då det tappar två bländarsteg i ljusstyrka. Hastigheten som försvinner i fokuseringen är verkligen försumbar. Objektivet reagerar fortfarande blixtsnabbt på väldigt snabba rörelser, och följer enkelt med i rörelserna.

1/1250s; f/3,2

Bildkvalitet

Sony har gått efter tre punkter när de utformat objektivet: Hastighet, vikt och upplösning/bokeh. Där objektivet verkligen visat upp sin storhet i de två första punkterna. När man går in på själva bildkvalitén, ska det inte heller här göra någon besviken. Då detta bara är ett första prov av objektivet så har vi inte haft möjlighet att gå in på detalj i bildkvalitén på djupet. Då det bara testats på plats har vi inte haft möjlighet att labb-testa det. Men filerna som kommer ut ser väldigt bra ut. Den runda elva-bladiga bländaren hjälper till att göra bokehn mjuk och behaglig. Trots försök att tvinga fram kromatisk aberration och flares har jag inte lyckats med det. Objektivet presterar verkligen på en hög fin nivå rakt igenom.

1/500s; f/5,6

Slutsats

Om eran för kameror med spegel går mot sitt slut vill jag inte sia om. Men det här objektivet är verkligen ett stort steg för Sonys spegellösa system. Och ännu ett steg för att slå sig in på en marknad som nästan uteslutande består av två märken. Att Sony även lyfter fram att de ska utsöka servicen för professionella fotografer visar att Sony tagit till sig kritiken, och verkligen vill får över professionella fotografer till sitt system. Efter att ha fotograferat med Sony FE 400/2,8 GM OSS monterad på en Sony A9 så känns det verkligen som framtidskombination, för sport och pressfotografering. När ett företag som Sony inte bara tillverkar bland marknadens snabbaste minneskort, några av de de smidigaste och bästa fullformatskamerorna, utom även lanserar ett objektiv som detta, visar verkligen på bredden och kompetensen som finns hos företaget. En kombination som får motsvarande kombinationer att kännas ganska omoderna.

FE 400mm F2.8 GM OSS kommer att finnas tillgängligt från september till ett cirkapris på 130 000 kronor.

Fakta:

Storlek: (diameter x längd)158.1 x 359 mm

Vikt: 2896 gram

Största bländare: f/2,8

Minsta bländare: f/22

Närgräns: 2,7 meter

Bländarlameller: 11 (rundade)

1/1600s; f/2,8