Kamera & Bild testar
Elinchrom ELB 400 – blixtrande bra ljus
TEST: Elinchrom lanserade sitt nya batteripack ELB 400 till sitt Quadra-system i våras. Med högre styrka, fler blixtar per laddning och ett smidigt format erbjuder de mycket ljus per kilo.
Det lilla Quadra-systemet lanserades för ett antal år sedan nu och under resans gång så har systemet uppgraderats på olika sätt. I våras kom ett nytt batteripack. Skillnaderna mellan det nya och det gamla batteripacket är flera. Bland annat är det ett litium-jon-batteri istället för det gamla bly-hybridbatteriet. Det nya batteriet är lättare, laddar snabbare (laddar fullt på 1,6s), håller för fler blixtar (350 stycken på maxkraft) och kan dessutom leverera mer kraft (424 Ws). Vill man se förändringarna i procentsiffror handlar det om 20 procent snabbare uppladdningstid och 25 procent fler blixtar.
Andra nyheter är bland annat att aggregatet har fått en ny OLED-display som visar de olika inställningarna. Du kan även köra ELB 400 med stroboskopeffekt, fördröjd tändning eller sekvens. Prismässigt hamnar ett kit med ett huvud och aggregatet på runt 16900 kronor för actionhuvudet, lite lägre för Prohuvudet
Gillas av actionfotografer
Quadrasystemet har sedan lanseringen uppskattats av flera olika grupper av fotografer, actionfotograferna gillar den kompakta storleken och den rejäla skvätt med ljus man kan få ut ur dem. De som ofta fotar porträtt eller annat på olika platser tycker också om portabiliteten och att de är lätta att använda tillsammans med den trådlösa sändaren. Samt att de även är kompatibla med hela Elinchroms sortiment av tillbehör med en adapter.
Systemet har två olika blixthuvuden, Action och Pro. Skillnaden mellan dessa är att Actionhuvudet har en kortare brinntid och kan därför frysa rörelser bättre. Det uppnås med två tändpunkter i blixtröret.
En annan skillnad mellan dem är att Pro-huvudet är kompatibelt med Hypersync. Hypersync är en metod för att kunna använda kortare slutartider än vad kameran egentligen kan synka med. Hypersync kräver dock i dagsläget att du använder dig av en sändare/mottagare från Phottix eller Pocket Wizard. Enligt Anders Edin på Aifo som distribuerar Elinchrom i Sverige, kommer Hypersync troligen att komma i nästa version av Elinchroms sändare Skyport.
Aggregaten har så klart en inbyggd mottagare för Skyport och det följer med en sändare i varje paket. Även andra saker kommer troligen att komma i nästa version av Skyport och i framtida mjukvaror till aggregaten då de är förberedda för att till exempel kunna hantera flera kanaler än vad som faktiskt finns i sändaren.
B2 är största konkurrenten
Jämför man ELB 400 med de närmsta konkurrenterna i sin storlek, Profoto B2, så är storleken ungefär densamma. Däremot levererar ELB 400 mer kräm. Där B2 kan kasta iväg 250 Ws kan ELB400 få ur sig 424 Ws, en märkbar skillnad när blixtarna står på max. De två stora skillnaderna är så klart att B2 erbjuder TTL samt att du kan styra kraften i de två huvudena helt indivuduellt.
På ELB 400 får du nöja dig med ett fast assymetriskt förhållande i styrka mellan de två huvudena (det skiljer alltid ett steg i styrka mellan dem), vilket alltså innebär att om du vill ha två blixtar med samma styrka behöver du två aggregat. Om det är ett problem beror så klart på hur och vad du ljussätter.
ELB 400 har även fler blixtar på lager än vad Profoto har, trots högre effekt, 350 mot 215. Profoto vinner även några poäng på att de har en display på sin sändare.
Lättjobbat system
Det tar inte lång tid från det att du ställer ner väskan med blixtpaketet på marken tills dess att du har riggat båda blixtarna, kopplat in aggregatet och satt sändaren i blixtskon på kameran och är redo att börja plåta. Fördelen med sändaren är att den är universell, så länge det är en blixtsko av standardsnitt på kameran kan den lösa ut blixtarna.
Jämför man med Profoto B2 behöver man där en Canon eller Nikonkamera, samt en märkesspecifik sändare för att fullt ut kunna utnyttja tekniken som erbjuds. Liksom till B2 har Quadrahuvudena några specifika tillbehör, men med hjälp av en adapter kan man använda hela Elinchroms utbud av ljusformare. Adaptern tar då all vikt från ljusformarna, smart eftersom stativfästet på Quadrahuvudena inte är anpassade för att bära upp så stor vikt.
Vill du vara rörlig när du fotograferar tillåter den lätta vikten på systemet att du har aggregatet i en axelrem, blixten med en liten softbox i handen och kameran i den andra, så länge du har en kamera som är lätt nog det vill säga. Har du en assistent som kan bära blixten på ett enbensstativ och aggregatet i en axelrem har du en väldigt portabel och snabbjobbad lösning. Smidigt är bara förnamnet.
Inställningarna sker i tiondels steg och kan göras antingen på aggregatet eller via sändaren. Nackdelen är att sändaren inte har någon display så när man börjar justera styrkan via sändaren vet man inte längre var man är på skalan – om man inte memorerar exakt alla inställningar man gjort. Sändaren kan också styra flera olika grupper av blixtar på olika kanaler. I menyn på aggregatet gör man alla övriga inställningar. Alltså om man vill fota med stroboskopeffekt, fördröjd tändning eller sekvens.
Sekvenstagningen innebär att du kan ha flera blixthuvuden anslutna till aggregatet så de slår om varandra för att kunna följa med i seriebildstagningen.
Fördröjd tändning använder du om du vill synka blixten på den andra ridån.
Stroboskopeffekten används om du vill att blixten ska slå flera gånger under en lång exponering. Då kan du så klart välja hur ofta och hur många gånger blixten ska slå.
ELB 400 har också en modellbelysning i form av LED-dioder som kan användas dels för att se hur skuggorna faller, men även för att filma då de har en färgtemperatur som ligger väldigt nära dagsljus.
För vem
Om du arbetar mycket med porträtt ute på plats eller om du gillar att ljussätta bilder i miljöer där du måste bära med dig utrustningen långa sträckor – ja, då är ett litet smidigt kraftpaket som ELB 400 en bra lösning på grund av sin portabilitet, smidighet och höga effekt.