Kamera & Bild testar
Test: 6 fotoskrivare för stora utskrifter
Vi har testat fem A3+ och en A2 fotoskrivare. Alla är bra, men vissa riktigt bra. Vi bjuder också på tips hur du gör bättre utskrifter hemma.
Fotolabb gör det billigare, men själv gör du det bättre med större färgomfång, med mer skärpa och dessutom blir resultatet mer hållbart.
Egen fotoskrivare ger ett omedelbart resultat. Det blir inte billigare att skriva ut hemma jämfört med att låta ett fotolabb printa dina bilder, men det ger dig mer kontroll. ”Kanske det, men det är ju så meckigt att hålla på med profiler och få det rätt”, kanske du tycker. Och det kanske kan upplevas som meckigt. Men mest i början. Belöningen för mecket har du med dig i varje utskrift du gör.
A4-utskrifter känns oftast för små för att smacka upp på väggen. Av den anledningen har vi valt att testa A3+-skrivare. Flera av modellerna finns däremot i A4-tappning. Vi har också valt att testa Epsons A2-skrivare Stylus Pro 3880 eftersom det är en populär skrivare för många fotografer.
Mindre skillnad
Förra gången vi testade skrivare var skillnaderna mellan tillverkarna stora. Nu är glappet mindre och fyra av sex fotoskrivare i testet klarar sig bra direkt från lådan – det vill säga med medföljande papper (blankt eller halvblankt) och medföljande skrivarprofil.
Rent faktiskt tittade vi på ett antal testbilder och gjorde en uppmätning, med en så kallad spektrofotometer, av några givna färger som alla skrivare bör klara av att skriva ut. Resultatet visade hur pass bra tillverkarna lyckats skapa bra profiler för skrivarna. Ett dåligt resultat behöver däremot inte nödvändigtvis betyda att skrivaren är dålig.
Epsonskrivarna tillsammans med Canon Pixma Pro9500 Mark II klarade detta bäst. Pro9500 Mark II och Epson R2880 fick samma resultat trots att canonskrivaren hade en lite varmare blå.
Epson har varit ledande inom fotoskrivare, men nu börjar Canon komma med i matchen. Canon Pixma IX 7000 och Pixma Pro9000 Mark II ligger en bit utanför vad som är okej.
För att verkligen sätta skrivarna på prov mätte vi upp nya profiler, en för varje skrivare. För att kunna jämföra dem mot varandra använde vi dessutom samma papper – Ilford Galerie Smooth Gloss –till alla skrivare. Utifrån dem gjorde vi nya utskrifter.
Samtliga skrivare förbättrade sina värd-en med de nya anpassade profilerna. Nästan omöjligt bra värden fick Epsons A2-skrivare Pro 3880. Även canonskrivarna, som presterade mindre bra med de medföljande profilerna, gav med nya uppmätta profiler ett bra resultat.
Bästa bläcket
Billigare skrivare använder så kallat dyebläck medan dyrare varianter använder pigmentbläck. Pigmentbläck har längre hållbarhet och kräver inte särskilda papper i samma utsträckning för att tåla tidens tand. De uppgifter tillverkaren anger för hållbarheten gäller bara med tillverkarens bläck och ibland endast med deras egna papper. Vill du kunna välja papperstyp fritt ska du välja en pigmentskrivare.
Tidigare har däremot dyebläck gett ett större färgomfång. I vårt test kan vi se att de gränserna suddats ut nästan helt och nu finns det egentligen ingen anledning att välja dyebläck – pigmentskrivarna ger i stort sett samma färgomfång och ger faktiskt ett större omfång för de gula och gröna färgerna. Testets enda dyeskrivare Canon Pixma Pro9000 Mark II har inte ett totalt sett större färgomfång än de andra även om den klarar magenta något bättre än övriga skrivare.
Generellt i testet ger Epsonskrivarna och Canon Pro9500 Mark II större färgomfång, men skillnaderna är inte kolossala. Klart sämst färgomfång ger Canons modell Pixma IX 7000.
Ta kontroll över utskrifterna
Skrivare återger färger olika bra och olika fotopapper har olika egenskaper. Så även olika bläck. Med alla skrivare följer en skrivarprofil från tillverkaren. En sådan profil beskriver din skrivares färgrymd och tar hänsyn till skrivarmodell, bläck och papper.
Förutom att välja den profil som följer med skrivaren kan du i vissa fall ladda hem profiler från papperstillverkarnas webbsidor. Men liksom de medföljande profilerna kan dessa vara mer eller mindre välgjorda.
Det finns också renodlade utskriftsprogram där en stor uppsättning profiler följer med. De bästa programmen kostar däremot ganska mycket.
Ett alternativ till dessa sätt är att anlita en konsult som skräddarsyr skrivarprofiler. Det här alternativet är ofta dyrt och används mest av yrkesfotografer.
När du fått tag på en profil behöver du placera den på rätt ställe på hårddisken. I Mac OSX lägger du den i mappen Macintosh HD > Bibliotek > ColorSync > Profiles. I Windows högerklickar du på filen och väljer Installera profil.
Du ska aldrig tilldela eller konvertera en bild till skrivarprofilen –ha kvar bilden i din arbetsfärgrymd (till exempel Adobe RGB).
I dialogrutan Skriv ut anger du att Photoshop (eller ditt bildbehandlingsprogram) ska hantera färger, inte skrivaren. I den här dialogrutan anger du också din skrivarprofil. Återgivning är oftast bäst som relativt färgvärde. Svartpunktskompensation ska också vara markerad.
Skrivaren som du använder ska också anges. Klicka på Page Setup (eller liknande). För vissa skrivare kan du behöva klicka på Skriv ut för att komma till inställningarna för skrivaren. Se till att ange rätt papperstyp.
Stäng också av skrivarens inbyggda färghantering. För detta finns olika namn beroende på tillverkare, men det kan stå något i stil med No color adjustment.
Tänk på att du kan behöva ställa in dessa olika parametrar varje gång du skriver ut. Ett tips är att skriva ut en liten del av bilden först för att kontrollera hur utskriften blir innan du gjort av med en massa papper och bläck.
Bäst kvalitet för pengarna
När du väljer skrivare finns det många saker att tänka på. Alla skrivare i det här testet presterar bra. Men det gäller också att tänka på hur mycket valuta du får för pengarna.
Epsons Stylus Pro 3880 är en skrivare i toppklass, men den kostar cirka 17 500 kronor. Däremot ligger driftskostnaden lägre än för flera av de andra skrivarna. Stylus Photo R2880 är billigare, men har testets dyraste driftskostnad.
Mest valuta för pengarna ger Epson R1900 sett till kvalitet, pris och driftskostnad. Canon Pixma Pro9500 Mark II är en god tvåa.