Webb-TV
Dokumentär om Terje Hellesø visas på SVT & SVT Play
Nu på söndag släpps den timmeslånga dokumentären "Terje" på SVT Play, där vi får höra historien om fotografen, lögnen och sanningen kring Terjes bildmanipulation.
– ”Varför” är den fråga jag fått flest gånger när folk frågar mig om det som hänt. För mig är det en kombination av flera frågor. Det handlar om att prestera, och de krav som jag ställer på mig själv. Man kan jämföra det med en idrottare som plötsligt dopar sig för att bli bättre.
Så började intervjun till artikelnTerje Hellesø berättar om sin bildmanipuleringsom publicerades av Kamera Bild i september 2011. Intervjun blev den första djupgående artikeln där Terje Hellesø fick möjlighet att berätta om vad som hänt, när Kamera Bild träffade Terje Hellesø i skogen i naturreservatet utanförför Mullsjö för att höra hans version av fusket och hans bildmanipulation som avslöjades på sajten Flashback.
Nu, nio år senare, har filmskaparna Andreas H Nilsson och Gustav Hugosson gjort dokumentären "Terje" där de berättar om hur Terje över en natt blev stämplat som fuskare. Filmen går att ses på SVT Play från 29 november och visas också på SVT1 tisdagen 1 december kl 20.
Möter flera lurade
Kamera Bild har fått en förhandsvisning av filmen, där vi som tittaremöter några av de som själv blev lurade, bland annat hans fru, fotografer, kursdeltagare, jägare och journalister. Vi får även höra om hur allt började med lodjursbilderna på hans blogg, hur han tänker kring sin bildmanipulering efter alla år, och vad som drev honom både inom naturfotografin, men även hur det blev som det blev.
"Vi ville hänga med in i Terjes bildvärld, de djupa John Bauer-skogarna utanförMullsjö och förstå vem Terje egentligen är både som människa och fotograf", förklarar filmskaparna, som inte bara blev nyfikna på manipulationerna utan även naturfotografen och personen bakom skandalen.
"Terje var med och förnyade svenskt naturfoto med sitt personliga bildspråk. Saganoch mystiken har ju alltid funnits där, långt innan lodjursbilderna började dyka upp påTerjes blogg", fortsätter de.
Fick stor uppmärksamhet
Då och då avslöjas bildmanipulation, och denna gång var det användarna på ryktessajten Flashback som började ana att Terjes bilder var manipulerade. I tråden rasade kommentarerna, och det var tuffa anklagelser. Till en början nekade Terje till alla anklagelser, men till slut blev bevisen överväldigande. Och så var alla strålkastare riktade mot Terje Hellesø.
Konsekvenserna blev stora: 8 september 2011 får Terje lämna föreningarna PhotoNatura och Naturfotograferna/N, och några dagar senare, 12 september, drar Naturvårdsverket tillbaka titeln "Årets naturfotograf 2010" för Terje.
Så här minns Calle Rosenqvist tiden när Terje Hellesø avslöjades som fuskare.
– Jag minns när jag träffade Terje och hans fru Malin i Mullsjö rätt nära inpå hans erkännande, efter att ha blivit ditbjuden för att intervjua honom. Terje tyckte att det eskalerade drevet var ensidigt och de personliga påhoppen blev för stora, och att han själv aldrig fick en möjlighet att berätta sin version av det som hänt. Träffen mynnade ut i artikelnTerje Hellesø berättar om sin bildmanipuleringsom blev den första publicerade artikeln där Terje fullt ut fick möjlighet att berätta sin sida och sina tankar – vare sig man höll med eller inte. Sedan snappades det hela upp av bredare media, allt från tidningar till radio och TV.
Men med sveket mot naturfotografin verkade det som om allt tidigare som Terje bidragit med plötsligt var som bortblåst.
– Uppdagningen av fusket upplevdes ju som en otrolig tragedi för den svenska naturfotografin, som ett stort sår som öppnat sig. Anledningen var inte bara att Terje var en högt ansedd naturfotograf, utan även tankarna kring hur alla egentligen kunde bli lurade så lätt. Många köpte tankarna som Terje hade att "skapa bilden direkt i kameran", vilket också gjorde att "färdiga" JPG-bilder gjorde bilder i råformat överflödiga. JPG-bilden blev originalet. Detta influerade även mig, med tankar att man ville efterbehandla bilden så lite som möjligt, och i stället lägga kraften på själva fotograferingsögonblicket. Det var också denna nyfiktenhet till nya estetiska grepp som jag tror gjorde att Terjes bilder talade till oss. Att tänka nytt och nyskapande och ha ett helt eget bildspråk, berättar Calle.
Tema bildmanipulation
"Skadade naturfotogenren"
Tema bildmanipulation
-
Svensk fotograf blir av med pris efter bildmanipulation
-
Erik Johansson årets naturfotograf 2015
-
Bildmanipulation tillåten i Sony World Photography Awards
-
McCurry om sitt bildmanipulerande: ”Jag är inte bildjournalist”
-
Bildmanipulation – fusk som väcker känslor
-
Nytt lagförslag vill stoppa bildmanipulation i reklam
-
Terje Hellesø berättar om sin bildmanipulering
Terje berättade även på plats under intervjun att flera hört av sig till honom och förklarat att han sänkt förtroendet för naturfotografin, att ingen kommer att tro på naturfotografens bilder framöver, förklarar Calle.
– Det här är så klart en känslig fråga, inte minst med de regler som olika fotoföreningar har för att värna om den äkta bilden och att de plötsligt inte följs. Det är klart det blir en storm, när äktheten sätts på prov så sätts även förtroendet på prov, och naturfotot har sedan länge betraktats som en genre där bildmanipulation inte varit en möjlig väg att gå, precis på samma sätt som för bildjournalister som rapporterar nyhetshändelser. Bildmaniulation får inte förekomma.
Men trots regler, praxis och tradition så sätts fortfarande gränserna för vad man får och inte får inom fotografins olika genres på prov, både på gott och ont.
– Ja, både nu och då blossar diskussioner upp, som 2015 när bildkreatören Erik Johansson tilldelades titeln Årets fotograf av Naturvårdsverket för sina skapade fantasibilder, eller som med Björn Perssons vinnarbild på en elefantunder förra året. Dessutom kunde Kamera Bild under förra året avslöja att denstora internationella fototävlingen Sony World Photography Awards tillåter bildmanipulation, även inom den dokumentära kategorin. Diskussionen lär fortsätta, och det är precis detta som ligger i vårt journalistiska uppdrag, att granska, avslöja, upplysa och förklara. Det ska också bli intressant att se reaktionerna efter dokumentären "Terje", berättar Calle Rosenqvist.
Dokumentären “Terje” visas tisdag 1 december kl. 20:00 i SVT1 och kan ses från den 29november i SVT Play.