Webb-TV

Se senaste årets dokumentärer om fotografi på SVT Play

På SVT Play finns flera dokumentärer från det gångna året om fotografi – som du kan titta på när du vill.

Under 2020 släppte SVT många dokumentärer om fotografi på SVT Play, dokumentärer som både sänts under det gångna men även nypublicerade filmer från tidigare år. Här hittar du några axplock:

Norrskensjakten (två avsnitt)

Hur och var filmar och fotar man norrsken bäst? Följ med fotografen Anette Niia och renskötaren Ber-Joná Labba på norrskensjakt!

Från dokumentären "Längtan är en plats" om Erik Johansson.

Längtan är en plats(Erik Johansson)

K special

Svensk dokumentär av Peter Frick och Therese Elfström. Möt bildkonstnären Erik Johansson, som genom sina fotografier skapar surrealistiska och egensinniga världar som hänför en hel världspublik. I ett nära porträtt får vi följa hur Eriks bilder växer fram och får liv. Filmen sammanflätar Eriks konstnärliga tematik med berättelser ur olika människors liv, och skildrar platsens betydelse för längtan, kreativitet, tillhörighet och nostalgi.

Läs Kamera Bilds stora intervju med Erik Johansson:Erik Johansson i stor intervju – firar tio år som frilans

Martha Cooper: att föreviga gatukonst

K special. Spansk dokumentär från 2020

Porträtt av fotografen Martha Cooper, som med sitt skarpa öga och oefterhärmliga energi förevigade bilder av 70- och 80-talets New York - en tid och plats där stadens livskraft både lockade och sågs som farlig. Coopers fotografier på graffiti och hip hop-kultur skildrade ett gatuliv fyllt av glädje - idag ett minne blott i en stad förvandlad av skenande fastighetspriser. Cooper bröt ny mark genom att belysa en gräsrotsrörelse inom konsten som senare kom att omfamnas av mainstreamkulturen, samtidigt som hon ståndaktigt kämpade för att erkännas som mer än bara en graffitifotograf.

Lee Miller - fängslande fotograf

K special

Vogue-modell, musa och krigsfotograf; Lee Miller hade många liv. Lär känna en unik ikon inom fotografins historia. Filmen bygger på bilder på Lee och av Lee. Fram träder en kvinnlig pionjär som trotsade alla förväntningar. Hon har framförallt blivit omtalad av eftervärlden för sina fotografier tagna under andra världskriget. Utmärkande för hennes bilder är den surrealistiska undertonen. En film från 2020. Regi: Teresa Griffiths.

Mästaren (Anders Petersen)

Vad är det som har gjort fotografen Anders Petersen till vår tids främsta skildrare av människors längtan? I det här programmet berättar han hur allt började och hur det gick sedan. Om hur bilder inte nödvändigtvis är det viktigaste för en fotograf. Om uppriktighet, visioner och att komma nära, ibland för nära.

JR – porträtt som vapen

K special

Den franska fotografen och street art-stjärnan JR använder gatan som sitt galleri. Han tapetserar husfasader, broar och murar med gigantiska porträtt i olika delar av världen. Från Paris och New York till Västbanken och favelorna i Rio. Hans foton av ansikten berör och väcker känslor och har gjort honom internationellt känd. Vi följer med på flera av hans resor och får se hur hans konst påverkar sin omgivning.

Himlens mörkrum, Jean Hermansson

Alla människor är vackra när de arbetar, menade fotografen och filmaren Jean Hermanson. Respektfullt fotograferade han arbetare, främst på de svenska verkstads- och industrigolven, och bilderna skulle senare blir en del av vårt moderna kulturarv och Jean själv ansedd som vår främsta arbetarfotograf. Nils Petter Löfstedt var under flera år Jeans fotoassisten.

Bilderna alla tog - doktor Land och hans kamera

Fransk dokumentär

Edwin Land hade en revolutionerande idé - fotografiet som framkallade sig självt på ögonblicket. Det tog honom många år och många övertidstimmar i labbet innan Polaroid blev verklighet. Och kunde förändra allas vår verklighet. Plötsligt var fotot allas egendom. Idag lever idén vidare i form av t.ex. Instagram. Men Edwin Land var först.

Ett äventyr genom objektivet

Norsk dokumentär

Naturfotografen Audun Rikardsen har gjort sig känd för sina spektakulära bilder av livet både ovanför och under havsytan i den arktiska havsmiljön i hemtrakterna i nordligaste Norge. En bild föregås av omfattande förberedelser och själva fotograferingen kan vara nog så äventyrlig. Utöver sin karriär som fotograf är RIkardsen också professor i arktisk och marin biologi vid universitetet i Tromsø.