nyheter / VETENSKAP

AI hittar över 300 nya figurer på satellitfoto över Nascalinjerna 

Nyupptäckta Nascafigurer.

Med hjälp AI har arkeologer hittat över 300 nya Nasca-figurer som de sedan verifierat med egna drönarbilder.

I en ny forskningsrapport publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences meddelar författarna att man upptäckt 303 nya figurer genom att använda AI för att analysera flygbilder över Nascalinjerna i Peru.

Drönarbilder som tagits under fältundersökningen bekräftade geoglyferna och Nascafigurerna som autentiska och avbildar människohuvuden, kameldjur, späckhuggare, fåglar och kattdjur.

Några av de nya figurerna förställande människoider, späckhuggare och interaktion mellan djur och människa.

Dessa större relief-djur – men mycket mindre än de riktigt stora formationerna – med svårupptäckta linjer har varit svåra att upptäcka så de främst syns på ett avstånd på runt 43 meter, oftast i anslutning till vandringsleder över öknen. De figurer som är ännu mindre tror man har skapats av mindre samhällen genom olika ritualer. 

Kondor, en av de större och första upptäckta Nasca-figurerna, med flera olika Nasca-linjer runt omkring.

Genom att kombinera LIDAR-data med satellit- och flybilder har arkeologerna tränat en AI-modell för att upptäcka figurerna som ibland består av knappt synliga linjer. Efter att ha undersökt resultatet från AI-modellen undersökte arkeologerna platsen för att verifiera figurerna. Med hjälp av denna metodik har man snabbat upp metoden med 21 gånger.

Det var 1927 som man upptäckte figurerna i Nascaöknen i Peru, och har sedan dess hittat över 430 figurer, och fortsatt leta för att upptäcka fler.