nyhet / lagring

AI-funktioner för Qnap NAS: Hitta bland dina bilder via textprompt

Qnap släpper sökmotorn Qsirch som gör att du kan hitta bilden du har på din NAS-enhet genom en textprompt – precis som ChatGPT.

Qnap har förenklat det för fotografer och kreatörer som snabbt vill hitta sina fotografier eller filer på sin NAS-enhet – som många använder som arkivering av bilder eller backup.

Med nya funktioner som "AI-driven semantisk sökning för bilder" och snabb förhandsgranskning av dokumentinnehåll, kan du som NAS-användare snabbare hitta de bilder du letar efter.

Qsirch är namnet på själva sökmotorn för Qnaps NAS-enheter, som nu bättre förstår vad du söker efter. Förutom att använda “nyckelordssökning” för filer, bilder, videor, PDF-dokument och e-post som vi är vana vid, kan man använda den nya AI-modellen för att analysera sammanhanget i användarfrågorna, ungefär på samma vis som när man ställer en fråga till ChatGPT. 

Den "semantiska sökningen" gör att du som letar efter en bild på Eiffeltornet med en person ståendes framför, bara kan skriva det i en textprompt, och sedan få resultaten, ungefär på samma vis som när man skapar en AI-genererad bild via promptografering, men i detta fall alltså hittar en bild som redan finns.

“I AI-eran bryter AI-driven semantisk sökning igenom begränsningarna med traditionell nyckelordssökning, vilket gör det möjligt för användare att använda sina dagliga sökvanor för att hitta önskat innehåll med högre precision”, skriver Qnap i ett pressmeddelande.