vetenskap / Astrofoto

C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS: Så  gör du för att se & fotografera kometen

Tsuchinshan-ATLAS fotograferad från ISS.

Ta fram kameran! Nu kan du uppleva den sällsynta kometen C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS som snart blir synlig med blotta ögat. Här kan du läsa hur du gör för att fotografera himlafenomenet.

Kometen Tsuchinshan-ATLAS upptäcktes redan under 2023 av forskare vid det kinesiska observatoriet Tsuchinshan tillsammans med beredskapsgruppen Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) – vilket också gett upphov till dess smeknamn.

Det är för första gången på 80 000 år som kometen rör sig förbi jordens omloppsbana. Kometen är runt en till två kilometer bred, och när den rör sig på vår himmel kan vi se den när den närmar sig vår sol, vilket gör att den frigör gaser och ämnen i dess ytterhölje som ger upphov till det som vi uppfattar som en kometsvans.

Kometen C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS rörelse genom solsystemet, sett snett uppifrån från solsystemets plan.
Kometen C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS rörelse genom solsystemet från sidan av solsystemets plan.

Så ser du C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS

Kometens sågs för första gången med blotta ögat den 25 september, med en ljusstark magnitud av 3.2, vilket innebär att den nu kan fotograferas i delar av Europa fram till 30 september, om kring en timme före solens uppgång vid gynnsamma förhållanden. Det som stör är månens ljus och det ökande ljuset från soluppgången, något som gör att man måste vara ute innan ljuset tar över. 

En andra och mycket bättre chans att se kometen Tsuchinshan-ATLAS kommer i oktober, då den befinner sig närmast jorden och skär genom planet hos ATLAS, något som gör att den bli mycket ljusstarkare och spås möjlig att se med blotta ögat – mellan 12/13–30 oktober efter solnedgång, runt kl 19:

– 27 till 30 september: Österut innan soluppgången (kikare/kamera)
– 12/13 till 30 oktober: Sydväst/väst efter solnedgången (perioden med bäst chans för blotta ögat)

Några som både sett och fotograferat kometen är ISS-astronauterna Don Pettit och Matthew Dominic, som delar med sig av sina bilder och en timelapse som de filmat ut från fönstret på rymdstationen: ”Kometens svans växter mer och mer för varje dag som går”, skriver Matthew i sitt inlägg på X. Nedan kan du se videon:

De meddelar även att kometen blir ljusstarkare för varje dag som går, något som bådar gott för oss här på jorden som vill ta en titt på kometen och dess svans.

C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS läge 13 oktober och framåt.

Så fotograferar du C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS

Eftersom man kan se kometen med blotta ögat går den också att fotografera och få med dess svans på bild. Kometens goda synbarhet på himlen gör den till det perfekta motivet för fotoentusiaster som gärna vill testa astrofotografering, så passa på du också att föreviga kometen på bild.

Om vädret tillåter så har du nu fram till sista september på dig, sedan har du nästa chans från 13–30 oktober. Passa på! Men kom ihåg att vara ute innan solen går upp och stör ljuset från kometen.

– Ljusföroreningar: Börja med att hitta en bra plats där mängden ljusföroreningar från städer och industriområden ligger på minimal nivå. Du kan hitta platsen med minst ljusföroreningar i närheten av dig på exempelvis sidan lightpollutionmap.info.

– Stativ: Det är viktigt att du tar bilderna när du har din kamera på stativ, annars blir de lätt oskarpa och suddiga.

– Kamerainställningar: Ställ in din kamera så att du börjar med långre slutartider på t.ex. 20 sekunder, lägsta bländarvärde (största bländaröppning) på f-värdet och ISO runt 640 – ett värde du sedan kan öka beroende på hur ljussvag kometen är, som i sin tur beror på vilket datum du fotograferar. Med den grundinställningen brukar stjärnorna inte dras ut till missprydande ljusspår på grund av den långa exponeringen. Den kan du justera själv.

– Vid vinkel: För landskapsbild bör du välja ett objektiv med vidare vinkel eftersom du då får ett stort utsnitt av himlen och bäst resultat. Dock är kometen relativt liten, cirka en kilometer i diameter, så får du in den i bild så kommer den se ut som en svag grön stjärna.

– Teleobjektiv: För att komma kometen lite närmre behövs ett teleobjektiv. En nackdel med användning av teleobjektiv är att du inte kan använda lika långa slutartider innan jordens rotation börjar synas i bilderna i form av utdragna stjärnstreck. Ett sätt att kompensera för detta är att höja ISO på din kamera och att ta flera bilder.

– Star tracker: Ett annat sätt är att använda sig av en så kallad “star tracker”, ett motordrivet stativhuvud som kompenserar jordens rotation, med en tracker kan du exponera betydligt längre och på så sätt samla in mer ljus.

– Stackning: För bästa bildresultat är det en fördel att ta flera bilder och sedan stacka dessa tillsammans. Då reducerar du bruset i bilden och får bättre bilddata att jobba med. Ett bra program för att stacka dina bilder är gratisprogrammet DeepSkyStacker, den har även en speciell funktion för att behandla bilder med just kometer.

Astrofotografen Angel Fux föreläser på Sveriges Fotodagar 2024.

Mer astrofoto på Sveriges Fotodagar 2024 i Stockholm, Göteborg och Lund

Om du är intresserad av att lära dig mer om astrofoto kan du besöka Kamera & Bild och Zoom Fotoresors event "Sveriges Fotodagar" som hålls i Stockholm 19 oktober, Göteborg 9 november och Lund 30 november. Föreläsningar 95 kr, att besöka utställarna och kolla in de senaste kamerorna, objektiven och fotoprylarna är gratis. Läs mer på www.sverigesfotodagar.se

På fotodagarna föreläser astrofotografen Angelica Fux, känd för sitt fokus på nattliga scener i bergsområden. Vid 25 års ålder, efter 15 år inom fotografering, blev hon besatt av att fånga bergslandskap på natten. Hon tillbringar veckor med att planera varje bild, vandrar sedan i timmar till avlägsna platser och uthärdar ofta minusgrader för att fotografera hela natten. Föredraget kommer att hållas på engelska.

 

C 2022 E3 (ZTF) fotograferad 5 januari 2023.

Kometen C 2022 E3 (ZTF) besökte oss 2023

Under 2023 skrev Kamera & Bild om kometen C/2022 E3 (ZTF), som var möjlig men mycket svår att se med blotta ögat – men som gick att fotografera.

Christian Bergquist har fotograferat de två bilderna på kometen här ovanför, bilden i topp är tagen 19 januari och bilden här ovan den 5 januari – med hjälp av det privatägda 130mm-teleskopet SDST (Swedish deep sky telescope), remotestyrt från Spanien.