NYHET

Cloudflare hjälper till att autentisera äkta bilder med CAI

Canor?

Bilders ursprung kan följas via Content Authenticity Initiative (CAI), något som blir allt viktigare när AI-bilder flödar fritt. Nu går Cloudflare med i koalitionen som autentiserar äkta bilder på nätet.

Cloudflare är företaget som står för en hel del av den trafik som rör sig på internet. Bland annat genom servrar och datacenter för lokala cachelösningar, men även lagring och trafikhantering.

Nu går Cloudflare med i Content Authenticity Initiative (CAI) genom att kunna följa autentiseringskedjan på nätet för bilder och video, genom så kallad C2PA-certifiering – en metod för att se hur en bild skapats och vad som gjorts med den på vägen till mottagaren i form av AI-redigering eller annan manipulation.

– Genom att integrera Content Credentials över vårt globala nätverk kan vi hjälpa medie- och nyhetsorganisationer att verifiera äkthet och behålla äganderätten till sitt arbete, oavsett var det sprids online. Det här handlar inte bara om att säkra enskilda bilder – det handlar om att ge publicister de verktyg de behöver för att bevara förtroendet och förbli relevanta i AI-eran, säger Matthew Prince, medgrundare och vd för Cloudflare.

CAI (Content Authenticity Initiative) går ut på att man implementerar teknik för att kunna säkra bildens digitala avtryck. Det vill säga spara data om vad en bild är tagen med för kamera, var och när den är tagen och av vem. I datan kommer även information om bearbetning att sparas. Det går att se som en utökad och mer avancerad version av exifdata, då den kan ändras och tvättas bort. CAI-informationen ska vara krypterad och kan inte ändras.

ann Salmon-Legagneur.

– Spridningen av falsk information och bilder har en faktisk social påverkan som inte bara skadar våra fotojournalister och nyhetsbyråpartner, utan samhället som helhet, uttalade sig Sony Europas marknadschef Salmon-Legagneur under 2024. Sony är en av de som är med i samarbetet, liksom Leica och Nikon.

På senare tid har bland annat en hel del skrivits om Deepseek – nyligen publicerade vi en artikel om Deepseek Janus Pro AI, en generativ AI som kan generera bilder. På denna länk kan du se hur den fungerar och hur resultatet blir: