AI

Google Foto börjar nu märka bilder redigerade med AI-verktyg

Transparensen för vad som gjorts med en bild ska stärkas, enligt Google – som nu ger bilder som hanterats med AI en speciell märkning.

Kamera & Bild har skrivit mycket om AI och generativ AI och hur det nu för tiden är relativt svårt för många att se skillnad på vad som är sant och inte.

Nu vill Google hjälpa betraktaren på traven genom att visa en informations-del som handlar om AI, och samtidigt märka bilder som på något vis hanteras med hjälp av AI-verktyg – allt för att öka transparensen.

Samtidigt kommer det även stå "Skapad med Google AI" i skapare-fältet:

Genom att visa den detaljerade filinformationen för den bild ska man snart kunna se en "AI Info"-ruta med all metadata för vad som hänt med bilden. Bland annat ska AI-verktyg som Magic Editor, Magic Erasor, Zoom Enhance som finns tillgängliga i Google Photos / Google Foto på Android, visas i filens metadata.

Det är heller inte bara Google Foto som följer med i metadatan, utan även andra bilder där AI används genom Google Foto kommer att märkas.

Genom att lägga till detta hoppas Google att de gör sitt för att så många som möjligt ska kunna följa deras egna principer för transparens gällande med deras egna riktlinjer.

Enligt en ny EU-lag ska även de som tillhandahåller ett system som använder AI tvingas meddela detta till användaren av tjänsten eller programvaran, när AI används, något som är tänkt att öka transparensen mellan tjänst och användare och även mellan användare och den som publicerar.

Märkningen börjar rullas ut inom kort till Google Foto för Android och IOS, samt webben.