nyhet

Fotograf tacklades av polis – får 100 000 dollar i ersättning

Protester över George Floyds död, Minnesota, 2020.

Frilansfotografen fotograferade protesterna i samaband med George Floyds död sommaren 2020.

Under 2020 anordnades över 450 stora protester över hela USA på grund av George Floyds dödsfall – den händelse vars video spreds över internet när en polis satte sitt knä mot Floyds nacke under nio minuter.

Frilansfotografen Mark Nieter var på plats som fotograf för att dokumentera demonstrationen kopplad till George Floyds död, i Minneapolis. Enligt Nieter själv var han långt från den samlade massan för demonstrationen, samtidigt som han hade en blå press-hjälp, presspass och kameror på sin kropp – när han blev tacklad, pepparsprejad och arresterad för att inte ha lyssnat på order.

Den anmälda händelsen avfärdades av den federala domaren, men Nieter överklagade till högre instans när parten Des Moines Police Department och Nieter senare kom överens.

"Naturligtvis är vi glada över att ta fram ett uttalande som speglar vårt förhållningssätt i allt vi gör i staden när det gäller vikten av en fri press för vårt samhälle och det värde och den uppskattning som staden har för det arbete som pressen utför”, uttalade sig stadschefen Scott Sanders.

Förlikningen slutade i att Nieter fick 100 000 dollar utbetalt från Des Moines.