LAG & UPPHOVSRÄTT

Här får du böter om du fotograferar – så fungerar fotoförbudet

Så här kan en modern förbudsskylt mot fotografering av skyddsobjekt se ut. Notera den överkryssade kamerasymbolen uppe till höger på skylten som krävs för just fotoförbud.

Kamera & Bild skrev nyligen om en man som fått böter när han stannade för att fotografera rådjur. Har du koll på vad som gäller? Här kan du läsa hur fotoförbudet fungerar.

Att fotografera på allmän plats innebär i dag ofta att du möter privatpersoner som påstår att det är fotoförbud. Men det stämmer sällan. Du har rätt att fotografera vad och vem som helst på allmän plats så länge det inte råder fotoförbud enligt lagen.

Men när lagen väl gäller så kan ett brott mot fotoförbudet leda till både böter och fängelse – så det gäller att veta var man får fotografera och inte, även om man inte ser någon fotoförbudsskylt.

Detta fick en 50-årig man erfara när han bestämde sig för att fotografera två rådjur och fick med delar av ett skyddsobjekt på sina bilder och dömdes till 30 dagsböter om 550 kronor, totalt 16 500 kronor, för brott mot skyddslagen genom olovlig avbildning av skyddsobjekt.

I grunden finns bara fyra områden som berörs av fotoförbud:

1. I domstolar är det förbjudet att fotografera. (Rättegångsbalken 5 kapitel § 9).

Så här kan en modern förbudsskylt mot fotografering av skyddsobjekt se ut. Notera den överkryssade kamerasymbolen uppe till höger på skylten som krävs för just fotoförbud.

2. Skyddsobjekt med ett förbud mot att göra avbildningar, till exempel en militär anläggning, statsministerbostaden, Haga Slott med flera. Förbudsskylten har då en överkryssad kamera som indikerar fotoförbudet. (Skyddslag 2010: 305 7 § och 32 §).

Så här skriver Länsstyrelsen på sin hemsida om skyddsobjekt:

"Ett skyddsobjekt är samhällsviktig verksamhet som har ett förstärkt skydd utifrån svensk lag för att skyddas mot sabotage, terroristbrott, spioneri och grovt rån. Ett skyddsobjekt kan bestå av en byggnad, område eller annat objekt. Länsstyrelsen beslutar om civila objekt ska bli skyddsobjekt.

Genom ett särskilt beslut kan tillträdesförbudet kompletteras med ett förbud mot att göra avbildningar, beskrivningar eller mätningar av eller inom skyddsobjektet. Då är det exempelvis förbjudet att fotografera eller teckna av objektet.

Ett skyddsobjekt markeras tydligt med förbudsskyltar. Obehöriga har inte tillträde till skyddsobjektet. Detta markeras tydligt med förbudsskyltar. Tillträdesförbudet kan även kompletteras med ett förbud mot att avbilda skyddsobjektet. Då får det inte fotograferas eller ritas av. Tillträdesförbudet kan även ersättas, antingen av ett avbildningsförbud eller ett förbud mot att bada, dyka eller fiska vid platsen. Tillträdesförbudet omfattar även att tillträda området med hjälp av obemannad farkost, exempelvis en drönare."

Just skyddsobjekt är därför extra viktiga att ha i åtanke när man fotograferar byggnader eftersom den som bryter mot förbudet gällande tillträde eller avbildning riskerar böter eller fängelse upp till ett år.

Exempel på skyddsobjekt är:

Kungliga slottet: Inpasseringskontroller kan ske. Fotografering är tillåten för privatpersoner, på särskilda villkor som listas på Kungliga slottens hemsida.

Forsmark kärnkraftverk: "Obehöriga har inte rätt att beträda området, utan måste ha ett legalt ärende och  anmäla sin ankomst i förväg. Det är också förbjudet att fotografera inom skyddsobjektet", skriver Vattenfall.

Stockholm Arlanda Airport: Stockholm Arlanda Airport är nordens enskilt största skyddsobjekt. "Inom skyddsobjektet, som omfattar terminaler och alla ytor inom flygplatsstaketet, samt ytor i anslutning till dessa, råder avbildningsförbud fastställt av länsstyrelsen", skriver Swedavia. 

3. Kränkande fotografering. Du får inte i hemlighet och utan tillstånd fotografera någon som befinner sig i ett utrymme av privat karaktär såsom omklädningsrum, toalett eller liknande utrymme. Se artikeln Kränkande fotografering – så undviker du att bli en kriminell fotograf (Brottsbalken 4 kap. 6a §).

4. Fotografering på privat mark eller mark där någon innehar bestämmanderätt och utfärdat fotoförbud. Till exempel en privat park, musikfestival, shoppinggalleria, biograf etcetera.

För den som vill veta mer om vad lagen säger om upphovsrätt och publicering av bilder – läs vår artikel Upphovsrätt för bilder – 30 vanliga frågor och svar.