mobilfoto

Högupplösta bilder via Google Messages kan snart bli verklighet

Om du skickar bilder från din Android-telefon komprimeras de hårt – något som nu kan förändras, med möjlighet till att skicka bilder i 60 megapixlar via RCS och Google Messages.

Det är koden i den senaste versionen av Google Messages som sajten Android Authority har undersökte – som visar tecken på att kommande version av appen ska stödja möjligheten att skicka högupplösta bilder via RCS (Rich Communication Services) på Android-mobiler.

Idag stödjer RCS-meddelanden upplösningar upp till 2 400 megapixlar, något som ger en upplösning på runt 6 megapixlar för en kvadratisk bild. Med den nya uppdateringen visar koden att bilder på upp till 8 192 pixlar ska bli möjliga som maximal höjd- och bredd, något som ger en bildupplösning på nära 10 gånger fler pixlar än nu, eller över 60 megapixlar.

För ett år sedan kom även en uppdatering till Whatsapp med ett extra val längst upp på sidan när man valt sin bild man vill skicka: där går det nu att välja standardkvalitet eller HD-kvalitet, något som gör att bilderna man skickar får mycket högre upplösning. Funktionen finns för både Android och Iphone, men hur stora bilderna blir beror på vilken telefonmodell du har.

Även Iphone ska få möjlighet till bättre bilder via meddelanden och kommer att stödja RCS-standarden för mediafiler under 2024 i och med släppet av iOS 18 – något som gör att bilder, video och ljud kan skickas och tas emot i högre kvalitet.