nyhet / mobilfoto

Iphone 17 kan få mekanisk bländare för bättre porträttbilder

Nästa års versioner av Iphone – Iphone 17 – ryktas få mekanisk bländare för att öka bakgrundsoskärpan på porträttbilder.

På dagens moderna Iphones kan du som fotograferar porträtt välja det särskilda porträttläget för att automatiskt få bättre porträttbilder. Samtidigt ändras även bakgrunden till att bli suddigare, något som härmar en kamera med stor bländaröppning och ett lågt f-tal.

Resultatet blir en mjukare bakgrundsoskärpa som annars är svår att uppnå med mobilens sensor, och genom mjukvaran redigeras alltså bilden i mobilen för att härma resultatet hos en systemkamera.

Nu säger rykten att kommande Iphone 17 kan komma att få en mekanisk bländare, något som gör det enklare för telefonen att förstå vad som är förgrund och bakgrund, samt att du som fotograf kan påverka resultatet genom att själv ställa in bländaren.

Specifikations-rykten på kommande Iphone 17.

Iphone 17 tros släppas under 2025, och möjligen får vi då se mekanisk bländare i de högre modellerna, så som Iphone 17 Ultra. Upplösningen på frontkameran ryktas vara 24 megapixlar och att ProMotion med 120 Hz också ska komma till icke-pro-modellerna i serien.

Samtidigt tror man att den fjärde generationens Iphone SE 2025 ska få OLED-skärm och få Apples A18-chip samt ha en kamera på 48 megapixlar. Rykten går även att Apple utvecklar en vikbar Iphone som kan vikas på längden likt Galaxy Z Flip, något som skulle kunna dyka upp på marknaden under 2026.