RYMDFOTO
Kolla in astronauten Marcus Wandts egna bilder från rymdstationen ISS
Den svenske astronauten Marcus Wandt spenderade 17 dagar på ISS – och tog flera häftiga bilder under sin rymdfärd.
MEST LÄST JUST NU
Saker skickas upp till den internationella rymdstationen ISS – och saker kommer tillbaka. Under förra veckan skrev Kamera & Bild om de 13 Nikon Z9-kameror som anlände till rymdstationen, dels för att dokumentera livet ombord på ISS, men även i vetenskapligt syfte. Genom att fotografera och filma i rymden kan vi öka vår förståelse för hur saker fungerar.
Hem åkte däremot svenske astronauten Magnus Wandt som spenderat 17 dagar på ISS där han utfört ett 30-tal experiment. Under tiden har vi kunnat följa hans färd genom hans Twitter-konto där han postat bilder.
Under sin tid på rymdstationen hade han möjlighet att flera gånger spendera tid i det utrymme som kallas för "kupolen" eller "Nod 3" på NASA-språk. Därifrån kunde han fotografera solnedgångar, kontinenter och åskoväder.
– De första gångerna kändes det mest overkligt. Men efter några dagar hände något känslomässigt så fort man dök ned där och såg jorden, rymden, den tunna atmosfären... hur fort man passerar en kontinent. Sedan ser man soluppgången. Och det var ju precis solnedgång. Det blir väldigt, väldigt starkt. Alla dispyter som finns nere på jorden känns så onödiga. Otroligt onödiga, säger han till Aftonbladet om sin tid från utkiksplatsen.
En annan astronaut som också hängt i kupolen är Don Pettit, som tagit flera bilder från samma plats.
– Kupolen är helt fantastisk. Från denna har jag möjlighet att se hela jorden, och ut i rymden i 360 grader. Här kan jag fästa upp kameror och ta fantastiska bilder från ISS på det jag hittar att fotografera där ute, berättade han för Kamera & Bild i en tidigare intervju.
LÄS ÄVEN
-
Se astronautens fotoexperiment – fotograferad på rymdstationen
-
Kometen C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS: Sista chansen att se, hitta & fotografera den
-
C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS: Så gör du för att se & fotografera kometen
-
Tips: Fotografera årets första supermåne ikväll
-
Timelapse: Så såg senaste dagarnas norrsken ut – från rymdstationen
-
Fototips: Missa inte Perseidernas meteorregn 12 augusti 2024