nyhet

Kvinnor bakom kameran – bok om kvinnliga yrkesfotografers histora

Boken blir den första skildringen som berättar om kvinnornas avgörande roll i svensk fotografihistoria.

Författarna Björn Axel Johansson, Magnus Bremmer och Eva Dahlman står bakom boken "Kvinnor bakom kameran 1848–1968". Boken är en bild­biografi om de kvinnliga yrkesfotografernas historia i Sverige, som tar upp hur yrket fotograf tidigt blev ett kvinnoyrke och om hur kvinnor på bred front slog sig fram i samhället som entreprenörer med egna ateljéer. 

Boken blir den första skildringen som berättar om kvinnornas avgörande roll i svensk fotografihistoria, och kartlägger samt beskriver kvinnliga fotografers verksamhet i Sverige under 120 år. 

I ”Den svenska fotografins historia”, 1840–1940 som utkom 1983, finns endast fyra kvinnliga fotografer omskrivna.

– Det är hög tid att kvinnornas centrala roll i den svenska fotografihistorien uppmärksammas. Och inte bara genom några nedslag, utan genom en bred historisk skildring av tiden och närstudier av enskilda fotografer, säger Eva Dahlman, fotohistoriker och en av bokens författare.

Sarah i fönstret.

Genom bildmaterialet tas läsaren genom fotohistorien med fokus på de kvinnliga yrkes­fotografernas villkor. Ett femtiotal fotografer presenteras i illustrerade biografier och läsaren får en inblick i de vitt skilda liv som levdes i fotografins närhet.

Allt från kungligheter som fotograferar för nöjes skull till den enskilda kvinnan som bygger en ateljéverksamhet helt på egen hand representeras i boken som har ett antal tematiska bildblock. Boken avslutas med en bibliografisk översikt över relevanta verk och forskning, liksom ingångar till enskilda fotografer, för att underlätta vidare forskning om de kvinnliga fotografernas roll i fotohistorien.

Boken släpps 26 oktober på Bokförlaget Arena, pris 399 kronor.

Kvinnor bakom kameran 1848–1968 är resulta­ tet av ett mångårigt forskningsprojekt av foto­ historikern och hedersdoktorn i fotografi Eva Dahlman, litteraturhistorikern/kritikern Magnus Bremmer samt fotohistorikern Björn Axel Johans­son. Bildredaktör är Lena Wilhelmsson, fotograf och curator. Boken formges av Nina Ulmaja.