fotobok

Våtmark – ny fotobok med bilder av Roine Magnusson & Patrik Larsson

Patrik Larsson, Anna Froster och Roine Magnusson.

Boken Våtmark ges ut i samarbete mellan Naturskyddsföreningen och Bonnier Fakta och skildrar våtmarkernas historiska utveckling i en resa mellan högmossar, rikkärr och rättegångssalar – med fotografier från Roine Magnusson och Patrik Larsson.

Våtmark är en reportagebok om den blöta grunden för mänsklighetens överlevnad. Biologen och författaren Anna Froster berättar varför många av Sveriges bäckar har blivit levande begravda under betonglock, varför hemlöst vatten blir farligt och varför man ska vända när man ser klyvbladsvitmossan.

Fotografierna i boken är tagna av naturfotograferna Patrik Larsson och Roine Magnusson.

– Våtmarkerna har kommit upp i rampljuset ganska plötsligt, fakta och floskler kastas hit och dit, så det var läge att gå på djupet. De har många olika superkrafter, som varför sig är ganska komplicerade, plus att det finns många olika sorters våtmarker, så det behövdes helt enkelt en bok, säger Anna Froster, som även är författare till flera av Jonas Classons fotoböcker, bland annat Sångsvan och Lappuggla – Skogens dolda väsen.

Roine Magnusson är fotograf till den Augustprisnominerade Nära fåglar, och har även porträtterat kor och träd i böckerna Kor, en kärlekshistoria (Årets Pandabok 2012) och Till träden. Han har fram till idag gett ut femton böcker.

Roine har tidigare även föreläst på Sveriges Fotodagar som nu drar igång igen i oktober och november 2024 – läs mer om detta på www.sverigesfotodagar.se.

Patrik Larsson är naturfotograf och fotograferar allt från stora vyer till små omsorgsfullt utvalda utsnitt. Han har tidigare producerat två böcker, Det knappt märkbara och Den stilla säsongen.