Krönika

Niclas Ahlberg: »Undvik FOMO & satsa istället på dina egna bilder«

I sin krönika tipsar naturfotografen Niclas Ahlberg om hur du kan ta bättre naturbilder: "Mitt tips är att du i stället fokuserar på det du verkligen tycker om att fota och strunta i flödet".

Publicerad

Flödet i sociala medier dränks av grodor, blåsippor, vitsippor, huggormar, och så vidare. Inget ont i det. Men jag kände själv en stress av att man inte hinner med. Man ville ha samma bilder som alla andra tog och trängdes på de kända lokalerna för att få bilderna. Jag var själv en sådan fotograf och åkte till höger och vänster för att ta samma bilder som alla andra just tagit. Man kom ofta till nya platser som man inte kände till och bildkvaliteten var inte fantastisk. Men istället för att åka tillbaka åkte man till nästa ställe för att hinna med. Känner du igen dig?

Mitt tips är att du i stället fokuserar på det du verkligen tycker om att fota och strunta i flödet. Det kommer att märkas i dina bilder då din passion och glöd kommer att lysa igenom. Det är ett viktigt första steg. 

I nästa steg handlar det om att lämna så lite som möjligt åt slumpen.

Naturfoto är såklart omöjligt att kontrollera fullt ut. Men det finns mycket att göra för att förbättra din output av bra bilder. när jag planerar att fota en morgon har jag som regel rekat platsen dagen innan. Jag vet exakt hur ljuset kommer att vara på platsen. Var solen går upp, vilket vattenstånd det kommer att vara, vilken vindriktning det blir och vindstyrka. (Förutsatt att väderapparna levererar rätt prognos). Väderappar har ni ju fullt av i mobilen men en annan app jag verkligen kan rekommendera är en gratisapp som heter Solläge. Den visar exakt var solen går upp när du är på en plats och hur den rör sig den tid du planerat vara där. 

Bilden visar två skärfläckor som blivit Niclas signaturart och pryder omslaget på hans senaste bok Skärfläckan – den gracila vadaren som går att köpa i bokhandeln eller via honom direkt.

När du har koll på ljuset och vädret så gäller det att hitta en bra plats för gömslet. Ja, gömslet. Ett gömsle höjer kvaliteten på dina bilder rejält. Du stör inte djurlivet mer än när du går i och ur gömslet. Att inte störa är en viktig parameter inom naturfotografin. 

Men var ska man sätta upp gömslet? Finns det någon bra förgrund, bakgrund, finns det någon plats som ger flera alternativ. Till exempel en udde som kan ge både mot- och medljusbilder. Vilket gömsle man väljer beror mycket på vad man ska fota. För mig som fotar mycket vid kusten är det oftast ett lågt gömsle som tål vind och ger en låg kameravinkel. Då har man ofta löst förgrundsproblemet också då den långa brännvidden med kort skärpedjup som ofta används vid fågelfoto ger en mjuk förgundsoskärpa av sig själv om man ligger lågt. 

När du hittat en bra plats som funkar bra så är tipset att återkomma gång efter gång efter gång. För varje tillfälle du fotat där får du mer information om när det är som bäst och vilka tidpunkter, vädertyper och vindar du ska undvika. Du kommer att bli expert på din vik, sjö, skogsglänta eller vad det nu kan vara som du har som favoritplats. Sen är det så klart bra att ha fyra–fem platser som man kan alternera emellan och som är olika känsliga för vissa vindar, vattenstånd eller årstid. Det kommer på sikt ge dig bättre bilder och du kommer sällan att misslyckas helt och hållet. 

Lycka till!

Niclas Ahlberg

Niclas Ahlberg är professionell naturfotograf sedan 2022. Han blev medlem i Naturfotograferna 2019 och har fått många utmärkelser i internationella fototävlingar. Han kom i höstas ut med sin senaste bok Skärfläckan – den gracila vadaren och 2020 Ljusets avsked och återkomst. Han arbetar med fotoresor tillsammans med Zoom Fotoresor, håller föredrag, skriver artiklar, arrangerar utställningar och tar olika fotouppdrag inom naturfotografi. 

Följ Niclas via hans kanaler: Webb: niclasahlberg.se , Instagram: @niclasahlberg, Facebook: Niclas Ahlberg Nature Photography