utställning

Ruth Orkins fotografier visas på Kulturhuset Stadsteatern

Ruth Orkin ombord ett fartyg, Sydamerika, mitten av 1940.

I december öppnar Kulturhuset Stadsteatern dörrarna till fotoutställningen Ruth Orkin – The Illusion of Time, en omfattande retrospektiv över den amerikanska fotografipionjären Ruth Orkins verk.

Genom 189 fotografier, tagna över fyra årtionden, får besökaren följa med på en resa genom tid och rum, fångad av Orkins unika blick. Utställningen är kurerad av Anne Morin.

Two girls on hill overlooking Chicago, Bike Trip, 1939.

– Orkins fotografi är en smältdegel, ett rum som återupprättar tid och rörelse och tvingar det fotografiska språket att överträffa sig självt, överskrida sina begränsningar och ge plats åt kraften hos illusion och magi, säger Anne Morin, utställningens curator.

 – Jag blev tidigt fascinerad av Ruth Orkins fotografier och hennes ostoppbara kraft som har gjort att hon ständigt hittat nya sätt att fotografera på, utifrån förutsättningarna hon haft. Hon var en av de första kvinnorna inom ”street photography” och har banat väg för många andra som gått i hennes fotspår flera decennier senare, säger Maria Patomella, utställningsansvarig Kulturhuset Stadsteatern.

American Girl, Italien, Florens, 1951.

Orkins dröm var egentligen att jobba med film, men att stå bakom kameran var reserverat för män i början av 1900-talet, så Orkin gick sin egen väg och försökte genom hela karriären att fånga konceptet "tid" i sina fotografier. 

Utställningen Ruth Orkin – The Illusion of Time har tidigare visats i Spanien, Portugal, Italien och Ungern. Det är diChroma i Madrid som turnerar utställningen.

Albert Einstein, Princeton Luncheon, Princeton, New Jersey, 1955.

 

Ruth Orkin – The Illusion of Time12 december till 16 mars 2025 på Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg, Stockholm.

Ruth Orkin

Ruth Orkin (1921-1985) var en prisbelönt fotojournalist och filmskapare. Hon växte upp i Hollywood under de hektiska 1920- och 30-talen och när hon var tio år fick hon sin första kamera, en Univex som kostade 39 cent. Hon började med att ta foton av sina skolkompisar och lärare. 17 år gammal cyklade hon genom USA – från Los Angeles till New York – för att gå på världsutställningen New York World’s Fair 1939. Under hela resan fotograferade hon. Därefter fortsatte karriären och hon arbetade för alla stora tidskrifter på 1940-talet. 

1951 tog hon det ikoniska fotografiet American Girl in Italy (Amerikansk flicka i Italien) som ingick i serien Don’t Be Afraid to Travel Alone (Var inte rädd för att resa ensam) som handlade om hur det var att resa själv som kvinna genom Europa efter andra världskriget.