EVENT

Stockholm Fotomaraton 2024: Alla tips inför tävlingsstarten

Startskottet 2023.

I morgon går startskottet för Stockholm Fotomaraton 2024 – där rekordmånga fotografer deltar för att tävla.

Stockholm Fotomaraton 2024, vars startskott går klockan 12 i morgon lördag 17 augusti, har slagit deltagarrekord i antal fotografer som deltar – 700 personer är i år med och tävlar. Tävlingen pågår fram till söndag klockan 12.

I samband med årets tävling har vi låst upp vår Plus-artikel för läsning, med tips för alla deltagare: ”Får jag fotografera vad och vem som helst i staden?”.

Tävlingen går i korthet ut på att varje deltagare har ett antal teman som ska fotograferas i följd. Fotomaraton-teman ska vara tillräckligt abstrakta för att öppna upp för tolkning men också tillräckligt konkreta för att inte ta timtal att hitta en bildlösning på. Var fjärde timme ska deltagaren checka in sig på en station och där få nästa omgång med teman.

Fotomaraton-gänget meddelar även att en nyhet i årets tävling är att man kommer se personer med speciella nummerlappar. Dessa tillhör de som deltagit i tio år, och därmed lite extra uppmärksammade.

Emil Gyllenberg, grundare Stockholm Fotomaraton, Fredrik Fagerstedt, General manager, Sigma Nordic (sponsor Stockholm Fotomaraton 2024) samt Gabriel Modéus en av Stockholm Fotomaratons drivkrafter.

”Det är lika fantastiskt att möta nya deltagare, som att träffa personer jag mött under elva år av Stockholm Fotomaraton. Fotointresserade är trevligt folk, och känslan är aldrig konkurrens utan att alla delar med sig av sina erfarenheter, tips och hjälper varandra. Precis som målet är med evenemanget”, säger Emil Gyllenberg som startade det moderna Stockholm Fotomaraton och idag är en av de tre arrangörerna.

Vinnarna 2023.

Deltagarna rör sig mellan olika stationer i staden under tävlingsdygnet, vilket gör att deltagarna som tävlar i 24 timmar ser många olika delar av Stockholm. Starten sker på Stadsmuseets innergård lördagen 17 augusti klockan 12 men redan innan kommer Ryssgården vara välfylld med fotointresserade. Där finns möjligheten att möta eventets fotopartners för att känna på ny teknik, få hjälp med rengöring av kamera eller tips av proffs.

“Tillsammans med deltagare så skapar våra volontärer och partners en fotofest för alla åldrar. Det är lika roligt varje år att se deltagare i alla åldrar och med olika erfarenheter av foto, från amatörer med mobiler till professionella fotografer med den senaste tekniken, som sida vid sida utmanar sig själva och sin kreativitet. Det var så jag själv kom in i Stockholm Fotomaraton 2018”, säger Gabriel Modéus en av arrangörerna.

Starten 2023

Varje tema har en jury. Dessutom finns en huvudjury som bedömer serierna, som i år består av Jesper Waldersten, Pi Frisk, Lennart Johansson, Hampus Busk och förra årets vinnare av 24 timmars-serien Sabina Dahlin.

Vinster till ett totalt värde på över 130 000 kronor delas ut till både dem som tar den bästa bilden i enskilda temabilder eller för hela serien på åtta eller 24 bilder. Bland priserna finns prylar från Sigma och Plus-abonnemang hos oss på Kamera & Bild.

Stockholm Fotomaraton arrangeras av Emil Gyllenberg, Gabriel Modéus och Deeped Strandh tillsammans med volontärer och partners. Huvudpartner till Stockholm Fotomaraton är SIGMA.

Prisutdelningen sker på Stadsmuseet i Stockholm den 14 september.