FOTOBÖCKER

Svenska Fotobokspriset 2024: Här är de fem nominerade fotoböckerna

Fem olika fotoböcker och fem olika berättelser om människan från olika perspektiv, är nu nominerade till Svenska Fotobokspriset 2024.

Den 20 mars utses vinnaren i Svenska Fotobokspriset 2024 på Fotoboksgalan på Bio Rio i Stockholm, som 2023 vanns av fotografen Cato Lein. Det är den 28:e gången som vinnaren ska koras, och denna gång handlar det om människan ur olika perspektiv, både nu och historiskt.

Så här summeras de fem nomineringarna:

"En icke-linjär berättelse genom queert tänkande utan ett narrativ eller ett före och ett efter, tingens betydelse för minnen av ett liv för 30 år sedan, ett tidsdokument om social gemenskap från 70-talets liv i Aspudden, bevarandet av vallkullornas inristningar som en del av svensk kvinnohistoria och en ny upplevelse av 45 års fotograferande med bildövergångar som överraskar."

– Svensk fotoboksutgivning fortsätter att påvisa en fantastisk kvalitet och en bredd som fascinerar och överraskar. Bland årets drygt hundra bidrag fångar de fem nominerade exaktden beskrivningen. De starka fotografierna och berättelsernas kraft, känns i både kropp och själ, säger Annika Thörn Legzdins, ordförande för Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund och projektledare för Svenska Fotobokspriset.

2024 års nominerade är:

Thomas Wågström.

Thomas Wågström

Case Closed (wagstrombooks). Formgivare: Thomas Wågström. Textförfattare: Karl Ove Knausgård, Niclas Östlind.

Thomas Wågström (1955) har sedan utbildningen på Nordens fotoskola i början av 1980-talet varit verksam som fotograf och kurator. Hans bilder har visats i flertalet separatutställningar och finns representerade på bland annat Moderna Museet, Nationalmuseum och i Nan Goldin Collection. Kännetecknande för Thomas Wågströms fotografi är en underliggande ton av gåtfullhet och mysteriet kring livet. Efter 45 års fotograferande och tio publicerade fotoböcker presenteras nu en sammanställning av Wågströms tidigare fotoboksprojekt på ett helt nytt sätt. Bildordningen i Case Closed är inte kapitelindelad eller kronologisk. Istället har Wågström letat efter de perfekta bildövergångarna, en tonträff, där varje uppslag överraskar och skapar framåtrörelse.

Elina Birkehag.

Elina Birkehag

D FOR DAUGHTER (Spector Books). Formgivare: Laslo Long. Textförfattare: Amelia Groom, M. Ty, Quinn Latimer, Meg Miller, Jungmyung Lee, Matilda Kenttä, Linnea Rutz, Jennie Tiderman-Österberg.

Elina Birkehag (1989) är utbildad på grafiska programmet på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam och har en masterexamen från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. D FOR DAUGHTER är Elina Birkehags första fotobok med utgångspunkt i hennes stora intresse för språk, kommunikation, text, typografi och skriftsystem. Det är både en grafisk och fotografisk berättelse om de inristningar som vallkullorna gjorde på trädstammar i skogarna när de arbetade tillsammans på fäboden under sommarhalvåret. En berättelse som också fångar in en viktig del kvinnohistoria som är på väg att försvinna. I boken samlas fotografier, anteckningar, teckningar och andra spår och upptäckter från Halgonberget i Rättviks kommun, inte långt ifrån Elinas uppväxtort i Grycksbo i Dalarna.

Kjell-Åke Andersson.

Kjell-Åke Andersson

Kära Aspudden (Stockholmia). Formgivare: Anton Hull. Redaktör: Bo Larsson.

Kjell-Åke Andersson (1949) har de senaste 45 åren arbetat som fotograf och filmregissör med storfilmer som Mig äger ingen, Juloratoriet och Min store tjocke far. Utgångspunkten i hans arbete är det stora intresset för bilden och bildens kraft i berättandet. Kära Aspudden är en berättelse om Aspudden i södra Stockholm från tidigt 1970-tal. Från den här tiden får betraktaren möta Kilas, Nancy, Åke, Siv och många fler. Det är bilder från grannen Svennes eftermiddagsfester där det bjöds på dragspel, dans och brännvin. Det är bilder från folklivet på gatorna, ölhallen Aspen som öppnade klockan sju på morgonen, och aktiviteterna på Hägerstensvägen.

MC Coble och Louise Wolthers.

MC Coble och Louise Wolthers

Things Change Anyway (Breadfield Press / forlaget *[asterisk]). Formgivare: MC Coble & Louise Wolthers. Essäer: Louise Wolthers. Teckningar: MC Coble.

MC Coble (hen, 1978) är en icke-binär, transkonstnär med fotografi, teckning och performance som sina främsta uttrycksformer. Tillsammans med sin partner, konst- och fotohistorikern Louise Wolthers (hon, 1974), är hen nu nominerad till Svenska Fotobokspriset med Things Change Anyway. Boken är ett dynamiskt montage över tid och rum med en blandning av foto, teckningar och essäer. Fotografier ifrån parets gemensamma bildarkiv blandas upp med MC Cobles intensiva teckningar och fem essäer av Louise Wolthers. Things Change Anyway är en demonstration i queer tid, där förändring och utveckling inte alltid är progressiv i termer från A-Ö eller 1-10.

Jenny Lindhe.

Jenny Lindhe

Tingen (Breadfield Press). Formgivare: Fia Djerf. Textförfattare: Jenny Lindhe, Cecilia Lindhe.

Jenny Lindhe (1974) arbetar som konstnär, kurator och fotoboksförläggare. I sin egen konstnärliga praktik tar hon nästan uteslutande avstamp i personliga erfarenheter och belyser känsliga ämnen som berör, så även i den senaste fotoboken Tingen. Den här gången är utgångspunkten de 40 saker som funnits bevarade i 30 år efter hennes syster Cecilias självmord. Gestaltningen av föremålen blir ett personligt och närgånget tidsdokument med en berättelse om tingens betydelse och om skuld. Jenny Lindhe är fascinerad av den dubbelhet som kan upplevas av efterlevandes ting, fotografier och berättelser. Saker som bara är just saker, som är tysta men som samtidigt skriker att de har levt.

De fem nominerade har utsetts av en jury bestående av Dawid (Björn Dawidsson), fotograf och konstnär, Stefan Bladh, fotograf och filmare, Sara Meidell, kulturjournalist och författare, Sepidar Hosseini, multidisciplinär art director, grafisk formgivare och bildkonstnär, Maja Daniels, fotografibaserad konstnär, filmare och vinnare av Svenska Fotobokspriset 2020 med boken Elf Dalia. 

Svenska Fotobokspriset instiftades 1996 med syfte att främja svensk fotoboksutgivning. Vinnaren tilldelas en prissumma på 40 000 kronor, övriga nominerade får 10 000 kronor vardera. Bakom Svenska Fotobokspriset står Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund.