sociala medier

Tiktok Lite stängs ned i EU – kan skapa beroende hos unga 

Appen Tiktok Lite där man tjänar poäng genom att konsumera eller gilla innehåll på plattformen Tiktok stängs ned efter krav från EU-kommissionen. 

I den formella anmälan mot Tiktok och dess ägare Bytedance tidigare i April i år, där EU-kommissionen kommenterade plattformens problem, har nu tjänsten stängts av i EU.

TikTok Lite är en egen version av sociala medier-appen TikTok som lanserats i Spanien och Frankrike. Kort efter släppet meddelade EU-kommissionen sin oro över TikTok Lite och det så kallade Rewards-programmet där användare tjänar poäng genom att titta på videor, gilla innehåll, följa kreatörer och bjuda in vänner till plattformen.

Benämningen DSA (Digital Services Act) innebär att mycket stora onlineplattformar är skyldiga att utföra en riskbedömning och lämna in en rapport med denna kring EU-kommissionen, något som Tiktok aldrig gjorde.

Samtidigt anklagas Tiktok för att samla in information och data om barn under 13 år, utan samtycke från föräldrarna. Dessutom ska plattformen ha försvårat för föräldrar som vill radera sitt barns konto, något som sammanlagt gjorde att den amerikanska staten valde att stämma den sociala plafformen för brott mot Children's Online Privacy Protection Act (COPPA).

Även Meta riskerar sanktioner

Samtidigt riskerar även Meta, företaget som äger Facebook, sanktioner för sin "pay or consent"-modell, sin behandling av personuppgifter, träning av sin AI-modell samt för att ha förvirrat sina användare över vad de egentligen går med på i de val de gör.

I Kamera & Bilds vällästa artikel "Sista dagen att hindra Facebook att använda dina bilder för AI-träning", togs problematiken med dina data upp: du som användare av Metas tjänster blev tvungen att invända för att dina bilder och texter inte skulle användas för träning av modellen – något som skulle kunna bryta mot EU AI Act.

Meta har till 1 september 2024 på sig att svara EU-kommissionen för att föreslå en lösning, annars riskerar de sanktioner. Här kan du läsa pressreleasen om EU:s krav mot Meta.