Kamera & BilD TESTAR
Vi testar nya Nikon Z6 III – så bra är kameran mot Z6 II
Kamera & Bild var på plats när Nikon höll pressträff om nya Nikon Z6 III, och fick då även möjlighet att testa den på löpning. Här är våra första intryck.
Läs mer om nysläppta Nikon Z6 III i nyhetsartikeln om kameran.
Det rasslar till i Nikon Z6 III när jag håller ned avtryckaren för att fotografera i 120 bilder per sekund på löparen som svischar förbi framför mig. Förvisso just i detta test i ett beskuret DX-läge – men det som slår mig när jag tittar på bilderna är att sekvensen som fångats inte alls är i synk med det – i mitt tycke inte allt för charmiga – elektroniska avtryckarljud jag hör. Bilderna är nämligen många, många fler.
Men det är bara en av upplevelserna. Förutom att stå i ösregn på ett höghustak i Stockholm och fotografera löpning så blir kameratestet ändå rätt underhållande, och dessutom bra, för jag fotograferar inte ofta i regn. Greppet hos föregångaren Nikon Z6 II var även den i klassisk Nikon-stil, liksom föregångaren innan den, Nikon Z6, och många andra av Z-modellerna. Greppet och gummit gör sitt, och tydligen spelar regnet mindre roll. Kameran är även vädertätad.
Jag passar även på att kolla in batterigreppet, det sitter fint och känns bra, om än något bulkigt. Det min tanke är kring Nikons Z6-modeller är att det är just kompaktheten som gör grejen, men det är så klart bra att kunna ha tillgång till extra kräm eller, som detta batteigrepp kan, ladda batterierna med USB C – något som förenklar laddförfarandet.
En hybridkamera som denna, alltså ämnad för både fotografering och filmning, kräver finfina specifikationer för både video och stillbild. Det är också inom videospecifikationerna som Nikon har den absolut största nyheten hos Nikon Z6 III jämfört med Nikon Z6 II – möjligheten att spela in i råformat direkt på minneskortet. Kravet är att använda ett CFexpress Typ B-kort (eller XQD-kort, de använder samma formfaktor), men då kan du också spela in video i 6K/60p i 16:9-format, en vinnare för den som behöver högupplöst video och dessutom efterbehandlar dina klipp. Dessutom slipper du alla extra tillbehör som hårddiskinspelare.
Det ska dessutom bli intressant att testa rolling shutter hos kameran med mer filmning, något som kameran enligt Nikon ska klara riktigt bra då den snabbare sensorutläsningen bidrar till att minimera problematiken. Detta återstår att se.
Den interna mikrofonen är säkert bra, men för den som behöver bättre ljud kan du så klart koppla in extern mikrofon, eller använda samma uttag som line-in om du har annan extern utrustning som du vill ta in ljud från via kameran. Det jag skulle vilja ha sett är däremot möjlighet till digitalt ljud, man kan så klart inte få allt, men alla kreatörer vet att ljudet är minst lika viktigt som bilden och här har andra tillverkare gått längre med sina digitala möjligheter till extern utrustning som kan hantera dataflödet digitalt. Detta kommer säkerligen bli nästa viktiga uppdatering hos kommande modell – något som kreatörer idag redan önskat sig.
Nästa förbättring hos Nikon Z6 III jämfört med Nikon Z6 II är så klart autofokusen. Nikon Z6 finns inte stående ovationer för sin autofokus, och Nikon Z6 II blev en förbättring, en del firmwareuppdateringar och det var även med stor fördel som föregångaren Z6 II kunde förbättras och "åtgärda" de delar som många tyckte kunde förbättras med firmware. Vilket det också kunde.
Nu har Nikon Z6 III fått en Expeed 7-bildprocessor – alltså samma som vi hittar i Nikon Z9 – vilket innebär snabbare och bättre hantering av både data och bildinformation, som tillsammans med den snabbare sensorn i och med sin partiellt stackade design ger ökad snabbhet även hos autofokusen.
Om vi återgår till den 120 bilderna per sekund så var det "bilder per sekund" i beskuret DX-format, men intressant är ju så klart även full upplösning på 60 bilder per sekund, eller möjlighet till följande autofokus på exempelvis 60 bilder per sekund i JPEG-format. Snabbheten är en grej, men hur den följer och lyckas följa med autofokusen är en viktig del och det är något som blir enklare med Nikons 3D-fokus – och så även Nikon Z6 III mot Z6 II då denna nya kamera har fått den funktionen, eller algoritmen om du så vill.
Grejen med 3D-fokus är att den kan följa med lättare i djupet, blir smartare på att urskilja objekt och därmed både snabbare och effektivare på att sätta fokus i följande läge. När jag testar autofokusen imponeras jag över hur mycket bättre den faktiskt är mot föregångaren – jag testar i djupled på en löpare som springer framåt och autofokusen följer med utan problem. Det riktiga testet blir när jag panorerar med en snabbare vridrörelse när löparen rundar mig, något som gör att jag hamnar riktigt nära med kameran och hastigheten är riktigt snabb – och autofokusen fortsätter att leverera.
Autofokusen fungerar och är ungefär lika snabb som hos storebror Nikon Z8 som också den klarar av det mest, och jag imponeras i mitt test av hur bildernas fokus sitter trots den höga hastigheten, bild efter bild i serien. Nikon Z9 är däremot strået vassar på det mesta – även autofokusen. Slutsatsen i detta förhandstest blir alltså att autofokusen står sig mycket bättre än hos föregångaren Nikon Z6 II – skillnaden är helt klart noterbar.
Vid detta första test känns det som att Nikon ändå satsat hårt på att hänga med i videosvängen, vilket också är ett måste för att ligga i paritet med konkurrenterna. Både videohanteringen för autofokus, inställningar i menyer, hanteringen i kameran och liknande känns riktigt bra, och specifikationerna ser finfina ut.
I ett kommande test av Nikon Z6 III kommer du kunna läsa mer om alla detaljer vi testar. Om du vill att vi ska testa något särskilt – mejla oss så tar vi en titt.
SENASTE I ÄMNET
-
Möt hela fotobranschen på Skånes Fotodag 2024 i Lund
Sveriges fotobransch är på plats: möt OM System, Canon, Nikon, Sony, Leica, Sigma, Profoto, EIZO, Molfo, Focus Nordic, Nya-EVO, Mattssons Foto, Riksförbundet Svensk Fotografi, Zoom Fotoresor och Kamera & Bild.
-
Kolla in första närbilden på en stjärna utanför Vintergatan
Teleskopet VLT (Very Large Telescope) har fångat denna närbild på en stjärna i Stora magellanska molnet.
LÄS ÄVEN
-
Nikon Z50 II: Stöd för livestreaming och video i 4K/60p
-
Nikon Nikkor Z 28–135mm f/4 PZ under utveckling
-
Nikon Short Film Award 2024: Skicka in ditt tävlingsbidrag
-
Nikon släpper LUT för N-Log tillsammans med RED
-
Nikon Nikkor Z 50mm F/1,4 – ljusstark normal i fullformat
-
Ny firmware ger linjär fokusering till fem Nikkor Z-objektiv