LAG & UPPHOVSRÄTT

Fotografera på badstrand – här kan du läsa vad som gäller

Badstränder i Sverige är i de allra flesta fall offentliga platser.

Får man fotografera människor som solar och badar på en strand? Vi förklarar vad som gäller för dig som har med kameran till sandstranden.

Kanske vill du koppla av på den soliga stranden med en bok i handen – och möjlighet till sköna dopp då och då. Och så plötsligt kommer en person med kamera och börjar fotografera.

Eller kanske är du en fotograf som jagar somriga bilder på en plats med människor – sol, bad, glassar, vatten och lek – och går runt i sanden för att hitta den perfekta bilden på något spännande som händer – på samma vis som den kända fotografen Martin Parr?

En offentlig plats

Man får tycka vad man vill om vad som är rätt eller fel, men det lagen säger är enkel att tyda: 

Badstränder i Sverige klassas i de flesta fall som offentliga platser, åtminstone kommunala badplatser till allmänheten har direkt tillgång och är tänkt att fungera som en plats för bad för allmänheten. När ett område i sin tur är en offentlig plats är det också fritt fram för dig att fotografera vad och vem som helst. 

Lagen säger nämligen att det är tillåtet att fotografera på en offentlig plats enligt grundprincipen. Kommuner jämställer nästan alla sina badplatser med en offentlig plats, vilket gör att det är lagligt och fritt fram att gå rund bland alla som solar på en sådan strand och fotografera.

Privat mark & fotoförbud

Är det däremot en badplats som ligger på privat mark, även om den är öppen för allmänheten, då kan den som har bestämmanderätten över området ställa vissa krav för att du ska få vistas på platsen. Ett sådant kan vara att du är förbjuden att fotografera. Men om det inte finns några skyltar som tydligt informerar om detta, eller att du på annat sätt blir upplyst om förbudet – då är det förstås svårt för dig att känna till det och det borde vara fritt fram att fotografera.

Däremot kan det vara bra att känna till några saker: bara för att man får fotografera på en strand behöver man inte göra det om man tror att någon tar illa upp, även om det är ens rättighet. Här kan du läsa mer om fyra områden med fotoförbud – annars är fritt fram att fotografera för dig som befinner dig på allmän plats.

Dessutom är det bra att hålla koll på vad lagen säger om kränkande fotografering, olaga integritetsintrång och GDPR – vilket är några andra delar som du kan behöva ta hänsyn till. På vilka sätt läser du mer om i vår artikel ”Får jag fotografera människor på en badstrand?”.