nyhet / fotobok

Ny bok om fotografen Ralph Nykvists fotografier och artiklar

Landskronafotografen Ralph Nykvist är en del av den svenska fotohistorien – nu ska hans artikar och fotografier samlas i en bok.

I över två år har fotografen Thomas H Johnsson tillsammans med formgivarparet Karin och Christer Strandberg samlat och sammanställt Ralph Nykvists artiklar till en bok: 

Mellan 1972 och 1994 ingick Nykvist i kretsen kring tidskriften Aktuell Fotografi där han skrev en lång rad artiklar. En plattform som haft stor betydelse för fotografiet i Sverige. Enligt fotoprofessor Per Lindström var fototidskriften Europas största med en upplaga som bäst uppgick till drygt 45 000 exemplar.

Landskrona 1979.
Christer Strandberg och Thomas H Johnsson.

Nu börjar arbetet närma sig ett färdigställande. Och de har av Nykvists dotter Lisa fått fri tillgång till fotografens bildarkiv på Helsingborgs museer. Boken kommer därför utöver personliga intervjuer (samtal) med fotografer som exempelvis Diane Arbus, André Kertész, Duane Michals, Martine Franck, även innehålla fantastisk aldrig tidigare visad fotografi signerad Ralph Nykvist. Fotonestorn Niclas Östlind (fil. dr i fotografi vid HDK-Valand) menar att Ralph Nykvists krönikor och artiklar bidrog till att bredda kunskapen om vad som skedde utanför den provinsiella och begränsande fotografiska kultur som dominerade i Sverige.