nyhet

Digitalt porträtt av Andy Warhol till salu för rekordsumma

Bilden på sångaren Debbie Harry från gruppen Blondie skapades på en Amiga av Andy Warhol – och ligger nu ute till försäljning för ett saftigt pris.

Lanseringen av Amiga 1000 genomfördes vid Lincoln Center i New York den 23 juli 1985. Här visades det upp vad datorn klarade av, bland annat multikanalsljud, multitasking i realtid och besök av konstnären Andy Warhol.

Under eventet använde Warhol Amiga-datorn för att skapa ett konstverk av en bild tagen av Debbie Harry, sångaren och skaparen av gruppen Blondie. Hur det gick till går att se i youtubeklippet som visar de olika funktionerna som Warhol använder sig av i grafikprogrammet ProPaint.

Endast två kopior av det digitala porträttet ska finnas enligt Debbie Harry: det som hon själv har och den som ingenjören Jeff Bruette har. Bruette var den som assisterade Warhol under skapandet av bilden, och syns även i inspelningen från tillfället.

Flera bilder ska ha skapats av Warhol under eventet och några användes senare som reklam och omgslagsbilder. Warhol ska även ha signerat disketten med de digitala bilderna han skapat, som sedan Bruette behöll.

Bruette säljer nu disketten med innehållet av de digitala filerna tillsammans med flera filer från MTV-eventet "Andy Warhol's Fifteen Minutes". Det begärda priset är 26 miljoner dollar.