Foto för vetenskap

Se astronautens fotoexperiment – fotograferad på rymdstationen

Astronauten Don Pettit.

NASA-astronauten Don Pettit utför experiment på den internationella rymdstationen ISS – och fotograferar iskristaller i tyngdlöshet.

"Vetenskap och konst, eller konst och vetenskap; besläktade ämnen där det egentligen inte spelar någon roll vilket som kommer först", skriver NASA-astronauten Don Pettit som Kamera & Bild både intervjuat och skrivit om flera gånger tidigare.

Pettit befinner sig just nu uppe på den internationella rymdstationen ISS, där han bland annat utför experiment i tyngdlöshet i egen regi. Som fotograf har han även försökt att få in just fotografering som en del i experimenten.

Is fotograferat i polariserat ljus.

Så här skriver han själv på plattformen X om sina experiment:

"Jag har tillgång till en frys som hålls vid -95 grader Celsius (-140 °F). Vad skulle du göra med en sådan frys i rymden?

Jag bestämde mig för att odla tunna skivor av vattenis, av ingen annan anledning än att jag är i rymden och kan. Dessutom ville jag se hur frysningsfronten beter sig i mikrogravitation (utan gravitationell flytkraft, hur påverkar frysningsfronten de små bubblorna?). Här är en bildruta från en hel serie. Jag fotograferade isen (andra bilden) mellan korsade polarisatorer, där jag använde en vit (tom) laptops skärm som ljuskälla/polarisator tillsammans med en analysator (polariserande filter) som jag strategiskt packade ner i min personliga packning.

Vetenskapen, eller kanske Naturen, har en förmåga att avslöja överraskande skönhet för den som är villig att titta."

Fotograferingen kan Pettit göra med de många kameror och objektiv som nu finns tillgängliga på ISS sedan en ny laddning prylar skickades upp tidigare i år: 13 omodifierade Nikon Z9-kameror och 15 objektiv anlände då till ISS för forskning och dokumentation. Även astronauten Matthew Dominick har använt utrustningen att för att fotografera ett sagolikt norrsken.