RYMDFOTO / NORRSKEN

Timelapse: Så såg senaste dagarnas norrsken ut – från rymdstationen

"Jag kände mig så lycklig som fick den här bilden", skrev NASA-astronauten Matthew Dominick när han fotograferade norrsken och månnedgången från ISS.

Ingen kan ha undgått den senaste timingen av både norrsken synligt över hela landet - och meteorregnet Perseiderna, något vi skrivit en artikel om.

Ljuset undgick heller inte astronauterna ombord på den internationella rymdstationen ISS, där NASA-astronauten Matthew Dominick fotograferade från den så kallade "kupolen", med en fantastisk vy ned mot jorden.

Matthew postade senare en stillbild och timelapse på sitt konto på X, och med följde förklaringen:

"Den “upp och nervända” versionen av bilden som ursprungligen postades är hur vi är orienterade i kupolen när vi observerar jorden. Jag brukar rotera bilderna 180 grader innan jag lägger upp dem online, eftersom det verkar mer naturligt om man inte har tillbringat tid i kupolen. Jag antar att jag glömde det den här gången, kanske för att jag har vant mig vid den “upp och ner”-orienteringen. Här är den med “rätt sida upp.”

Timelapsen som han fångade fotograferade han med vidvikel, 15mm, T1.8, 1/3s och bildtagning med 1/2s intervall:

"Timelapse av månen som går ner i strömmar av röd och grön aurora, följt av en soluppgång som lyser upp Soyuz i ett ljusblått sken."

Kamera & Bild var så klart ute och följde stjärnhimlen, något som till slut gav en bild med både norrsken och en "perseid" i samma exponering strax efter midnatt. Vädret var över lag klart och norrskenet dansade vackert och intensivt samtidigt som en del stjärnfall gick att skåda.

Under hösten och vintern kan du även räkna med stora chanser till norrsken – följ utvecklingen här på kamerabild.se eller i Facebook-gruppen Norrsken för fler uppdateringar.

Har du själv fotograferat några fina bilder från de senaste dagarna?

Nu söker vi efter dina bilder från kvällen och natten – ladda upp bilder i formuläret på denna länk så kommer vi på redaktionen att publicera några favoriter här på kamerabild.se! 

S