Nyhet / Astrofoto
Fototips: Missa inte Perseidernas meteorregn 12 augusti 2024
På måndagskvällen 12 augusti eller tidigt tisdag morgon innan solens uppgång – får du ett fantastiskt tillfälle att se Perseidernas meterorregn om vädret tillåter.
Förhållandena är fina i år för den som vill kunna se meteroregnet Perseiderna, med flera tiotal stjärnfall i timmen. Vissa har redan varit ute och observerat skådespelet, men kulmen nås antagligen under kvällen den 12 augusti 2024 – även om meteorregnet pågår under många dagar framåt.
Det är kometen Swift Tuttle som passerar omloppsbanan för jorden och ger upphov till partiklar av grus som ramlar in i atmosfären och brinner upp. Att partiklarna är så många ger upphov till fotografernas dröm, nämligen att fånga många stjärnfall som häftiga linjer på en och samma bild – ett meteorregn.
I år 2024 befinner sig även månen under horisonten efter 22-tiden, något som gör att himlen över lag är mörk. När mörkret infaller är det läge att gå ut och titta, vanligtvis är möjligheten att se meteorregnet stor från klockan 23 och fram mot det att solen börjar ljusa upp himlen.
Estimeringar för årets regn, "zenital timfrekvens" – det beräknade antal meteorer som en observatör kan se under en timmes toppaktivitet, förutsatt att förhållandena är utmärkta – är 90, alltså runt 1,5 synbara nedfall per minut.
Tips för dig som fotograferar
Förr den som vill fotografera Perseiderna finns några enkla tips:
- Det optimala är att försöka hitta en högt belägen plats utanför staden där himlen är mörk.
- Använd stativ för att inte få skakningsoskärpa
- Välj ett objektiv med vidvinkel för att få med en stor del av himlen
- Ställ in objektivet på full bländaröppning, alltså lägsta f-värdet, exempelvis f/2,8
- Använd en lång slutartid, hur lång beror på vilken ISO-känslighet du har ställt in, samt omgivande ljus fårn exempelvis en förgrund
- Experimentera med olika ISO-värden för att få till rätt ljus, i kombination med slutartiden
- Använder du mobil så håll den så stilla som möjligt eller luta/fäst den mot något. Använd nattläge
För att få bäst sikt på Perseidernas meteorregn så försök att befinna dig på en så mörk plats som möjligt. Perseidernas så kallade "radiant" ligger i nordost, det är det ställe de ser ut att kommer från. För att se när de rör sig över himlen är det enklaste att rikta blicken dit det är mörkast och runt 45 grader över horisonten.
SENASTE I ÄMNET
-
Kometen C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS: Sista chansen att se, hitta & fotografera den
Nu blir chanserna stora att kunna fotografera den sällsynta kometen C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS som snart antas bli synlig med blotta ögat. Här är alla tips för att sikta kometen innan den försvinner från oss.
-
C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS: Så gör du för att se & fotografera kometen
Ta fram kameran! Nu kan du uppleva den sällsynta kometen C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS som snart blir synlig med blotta ögat. Här kan du läsa hur du gör för att fotografera himlafenomenet.
LÄS ÄVEN
-
Kometen C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS: Sista chansen att se, hitta & fotografera den
-
C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS: Så gör du för att se & fotografera kometen
-
Johan Svenssons supermåne-bild vid Gröna Lund har gillats av 34 000
-
Timelapse: Så såg senaste dagarnas norrsken ut – från rymdstationen
-
Visa oss dina bilder på norrskenet & meteorregnet Perseiderna
-
Fototips: Fånga årets sista meteorregn Ursiderna på bild
Har du riktig tur kanske du även kan få med norrsken på samma bild som meteorregnet – om du är tillräckligt uthållig.
Mer information om norrsken och säsongsstart för norrskensjakten samt andra himla- och rymdfenomen hittar du på kamerabild.se/norrsken.