GENERATIV AI

Studie av AI-bilder på tonåringar: Blir vackra, glada och smala

Genom att studera bilder som genererats på ungdomar med det generativa bildverktyget Dall-E3 visas en positiv bild upp – men någon variation på deras utseende kunde inte skapas.

Gustav Westberg, kommunikationsforskare i svenska språket vid Örebro universitet har tillsammans med professor Gunhild Kvåle vid Universitetet i Agder undersökt resultatet av de bilder som genereras på ungdomar i verktyget Dall-E3.

Genom att använda allmänna promptar som "skapa bilder av tonåringar" och genom att ge specifika instruktioner till Dall-E att själv ta fram promptar för att generera bilder, har studien undersökt resultatet av hur en AI visualiserar ungdomar.

Båda fallen gav samma resultat: ungdomarna är vackra, med tjockt hår och perfekt hy. Alla har jeans och samma sorts skor, de ser glada ut och utstrålar framgång – samtidigt som bilderna är etniskt diversifierade. Detta tror forskarna beror på att OpenAI, som äger Dall-E och ChatGPT, har tagit till sig kritiken om bristande mångfald i tidigare versioner av modellen.

Ett andra gemensamt drag är att bilderna enbart visar lyckliga människor. Tonåringarna mår bra, och deras kroppar, kläder, och prylar signalerar välstånd och framgång. De ser alla ser ut att tillhöra en övre medelklass.

– Vi fick bilder på ungdomar som studerar på bibliotek, har picnic, spelar instrument och tv-spel tillsammans, idrottar, lagar mat och ägnar sig åt konst, aktiviteter som värderas högt i vår kultur Det finns också normer inbäddade i tekniken. Alla är smala, och inte ens specifika promptar som efterlyste mer varierade kroppar kunde ändra på detta, säger Gustav Westberg.

Ett tredje gemensamma drag är att bilderna på olika sätt ger sken av att skildra äkta scener från verkligheten genom användningen av fotografiska uttryck som skärpedjup, ljuskontrast och under- och överexponering.

Förslag på prompter från Dall-E själv, för att generera bilder på tonåringar.

Författarna tar även upp ett fjärde utmärkande drag för hur AI-bilder kan visa situationer tagna ur fantasin. Ett exempel är ungdomar som åker skateboard inuti en snöglob på Nordpolen – även om fotorealistiska bilder är standarden hos Dall-E3.

– Generativ AI måste betraktas som lika revolutionerade som fotografiet och televisionen. Masskommunikation är till sin natur upprepande och vi bör kritiskt fråga oss vilka följderna blir när vår visuella kommunikation blir alltmer utslätad, trots de tillsynes oändliga möjligheter som generativ AI erbjuder, säger Gustav Westberg.