intervju

Så förklarar Canon hemliga detaljen på nya Canon EOS R1

I en intervju med Canons produktspecialist på plats i München passade vi på att fråga om den okända "grejen" på baksidan av Canon EOS R1.

Canon har presenterat alla specifikationer och tekniken bakom sin senaste flaggskeppskamera Canon EOS R1. Kamera & Bild var på plats på pressträffen i München och testade då Canon EOS R1 och Canon EOS R5 Mark II under en dag.

Samtidigt fick vi även möjligheten att intervjua Mark Fensome, Senior Product Specialist, Canon Europe och John Maurice, Product Marketing Manager, kring de nya kamerorna och tekniken bakom skalet.

Mark Fensome, Senior Product Specialist, Canon Europe och John Maurice, Product Marketing Manager, Canon Europe.

Även om vi nu har hållit kamerorna i våra händer och testat att fotografera och filma med dom, så har Canon ändå inte avslöjat alla specifikationer kring Canon EOS R1. Därför passade vi på att fråga Mark och John om den detalj på EOS R1 som är helt utebliven i specifikationerna: nämligen den "grej" som ser ut som en kamera som går att se på nedre vänstra sidan på baksidan av kamerahuset.

"Grejen".

Diskussionerna på nätet har gått heta: är det en ljusmätare? En kamera? En IR-detektor?

När vi börjar prata om grejen får vi svaret att det är en liten kamera. Syftet med kameran är däremot oklart enligt Mark och John, som säger "vi vet inte vad den kommer att användas till". 

Svaret ska antagligen inte tydas som att de inte vet syftet, utan snarare att Canon funderar över en del applikationer som kameran faktiskt kan användas till, vilket gör det oklart vilka funktioner som enheten faktiskt kommer att ha.

Mark och John nämner att Canon hela tiden försöker hålla sig i framkant med hur man kan använda ny teknik, och att det finns många möjligheter att använda en kamera som sitter som den gör på den plats den har och är utformat som den är. Det enda vi får bekräftat är att det är "en kamera", och att Canon har planer för den.

När jag själv nämner några möjliga idéer under mötet kommer jag in på några möjligheter över vad den skulle kunna användas till:

  • Ljusmätning för att läsa av omgivningsljuset och kanske justera någon inställning, exempelvis knappljus
  • Möjligheten att läsa av en QR-kod för att konfigurera kameran på ett eller annat vis, eller läsa in inställningar, kanske om vem som är fotograf och vilka inställningar som ska användas – något som skulle passa för en redaktion
  • Upplåsning eller inloggning av användare eller loggning av fotograf för bildautenticering
  • Upplåsning med biometri som stöldlås

Det intressanta blir när produktspecialisten Mark Fensome antecknar mitt sista förslag på ett papper, kanske för att rapportera vidare förslaget till huvudkontoret. Men exakt vad kameran har för syfte får vi alltså vänta med att få reda på.

Vad tror du?

S